Τρεις άγνωστες επιστολές του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα προς το χουντικό καθεστώς για την πορεία της οικονομίας, αποκάλυψε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στο συνέδριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «50 χρόνια μετά. Τα οικονομικά της δικτατορίας 1967-74».

Οπως αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης, ο Αβέρωφ, ο οποίος «προσπαθώντας αρχικά να δημιουργήσει μια γέφυρα προς το δικτατορικό καθεστώς και να τους πείσει -μάταια τελικά- ότι η μετάβαση προς τη δημοκρατία πρέπει να αποτελεί το κύριο μέλημα τους αλλιώς θα έρθουν συμφορές», άσκησε σφοδρή κριτική στην οικονομική πολιτική με επιστολές του σε τρεις περιόδους, 1969, 1973 και 1974, προς Παπαδόπουλο, Ιωαννίδη και Γκιζίκη αντίστοιχα.

«Εις τον οικονομικό τομέα υποτίθεται ότι πλέουμε εις πελάγη ευημερίας», επισήμανε ο Αβέρωφ στον Παπαδόπουλο, κατακρίνοντας την πολιτική των παροχών: «Το 1969 η σύντομη και με λίγες λέξεις απεικόνιση της οικονομίας είναι ότι τρώγουμε σήμερα το ψωμί της αύριον», έγραφε, ενώ στην επιστολή του της 12ης Ιουλίου 1973 προς τον Ιωαννίδη σημείωνε: «Αντιληφθήκατε πού πηγαίνετε στην οικονομία μόνο όταν τρελάθηκε το χρηματιστήριο», προειδοποιώντας ότι «μπορεί να πλησιάσουν αυτές οι συνέπειες στα όρια της χρεοκοπίας».

Αλλά και στην επιστολή του προς τον Γκιζίκη στις 20 Ιανουαρίου 1974, τόνιζε: «Η οικονομική κατάστασις, λόγω συγκεκριμένων αιτίων οφειλομένων κατά πολύ εις την οικονομική πολιτικήν της 21ης Απριλίου-αφύσικος τεχνητή συμπίεσις τιμών αφ’ενός, και σύγχρονος τεχνητή υπερθέρμανσις της οικονομίας αφ’ετέρου, -αλλά τελευταίως και λόγω σοβαρών διεθνών αιτίων, μη επενεργησάντων ακόμη πλήρως, θα καταστή δυσχερής. Θα καταστή πολύ δυσχερεστέρα από ό,τι είναι σήμερον. Θα θιγούν από αυτήν και θα υποφέρουν σχεδόν όλοι οι Έλληνες, και ιδιαίτερα όσοι αποζούν από σταθερά εισοδήματα. Τούτο θα οξύνεται περισσότερον από την παρουσίαν του παρόντος καθεστώτος».