Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, τοποθετείται σχετικά με τις αλλαγές που αναμένονται στον Ποινικό Κώδικα και απαντάει για το έντονο αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει στη χώρα μας.

Ειδικότερα, μιλώντας στην αγγλόφωνη ψηφιακή έκδοση του «Βήματος», ο Γιώργος Φλωρίδης σχολιάζει τα ζητήματα που ταλανίζουν την ελληνική Δικαιοσύνη εδώ και δεκαετίες και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι οι καθυστερήσεις στις δικαστικές αποφάσεις θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική δικαιοσύνη σήμερα;

Αδιαμφισβήτητα, η έλλειψη ταχύτητας στις δικαστικές αποφάσεις. Σήμερα, μια απόφαση αγγίζει σε μέσους όρους έκδοσης τα περίπου 4 χρόνια και ο στόχος των αλλαγών που υλοποιούμε σ΄όλο το φάσμα της Δικαιοσύνης είναι να φτάσουμε τον περίπου 1,5 χρόνο. Αυτή η επίδοση βρίσκεται στο επίπεδο του μέσου χρόνου των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης είναι μεγάλο και πολύ σοβαρό στη χώρα μας και ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Πιστεύετε πως θα μπορέσει να ξεπεραστεί; Και με ποιους τρόπους; Έχουμε ως χώρα και ως πολίτες μία δυσανεξία στις μεταρρυθμίσεις.

Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Το εγχείρημα είναι δύσκολο και απαιτητικό. Δουλεύουμε όμως, με σχέδιο συνδυαστικό και συστηματικό σε τέσσερα ταυτόχρονα πεδία: α) Νομοθετικές αλλαγές στο συνολικό δικονομικό πλαίσιο της Δικαιοσύνης β) Υλοποίηση του Νέου Δικαστικού Χάρτη της χώρας, που αναδιοργανώνει τη δομή και λειτουργία των δικαστών και των δικαστηρίων γ) Ολοκλήρωση των έργων και διαδικασιών της Ψηφιακής Δικαιοσύνης δ) Ενίσχυση και ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστηρίων για την αποτελεσματικότερη οργάνωση και λειτουργία του δικαστικού σώματος.

Στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις το βασικό εμπόδιο, όχι μόνο στη χώρα μας, είναι ο φόβος των εμπλεκομένων. Γι’ αυτό χρειάζεται προετοιμασία, βαθιά γνώση, πειθώ, συναίνεση και μεγάλος βαθμός συμμετοχής σε όλα τα στάδια των αλλαγών. Από τη θέσπιση, τη διαδικασία εφαρμογής μέχρι την ολοκλήρωση. Ειδικότερα για την ελληνική Δικαιοσύνη σήμερα, θα επεσήμανα, κάτι πολύ θετικό: Οι αλλαγές που γίνονται έχουν ωριμάσει πολύ και έχουν θετικό πρόσημο για όλους, τον θεσμό, τους πολίτες και τη χώρα.

Οι πολίτες συχνά μετά από κάποιο έγκλημα μιλούν για αυστηροποίηση των ποινών, για τις γρήγορες αποφυλακίσεις. Υπάρχει έντονο το αίσθημα της ατιμωρησίας στη χώρα μας. Θα αλλάξει αυτό κύριε Υπουργέ με τις αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα;

Το συζητούμενο αυτές τις μέρες στη Βουλή νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα δεν στοχεύει στην αυστηροποίηση των ποινών. Συγκεκριμένα, δεν αυξάνει τις πλημμεληματικές ποινές, από το ύψος που ήδη βρίσκονται. Εκείνο που κάνει είναι ότι μειώνει τις αναστολές στην έκτιση των ποινών ώστε οι παραβάτες , να μην αφήνονται άμεσα ελεύθεροι και να επαναλαμβάνουν αδικήματα, γεγονός που αχρηστεύει τον προληπτικό αλλά και τον αποτρεπτικό χαρακτήρα των ποινών. Συμπερασματικά με τον Νέο Ποινικό Νόμο θέλουμε οι ποινές να μην είναι εικονικές αλλά να εκτίονται.

Θεωρούμε ότι η έκτιση της ποινής ή μέρους της είναι ακριβώς αυτό που καταπολεμά και περιορίζει το αίσθημα ατιμωρησίας, που ενοχλεί τους πολίτες και διαβρώνει την κοινωνία μας.

Ένα μεγάλο στοίχημα όχι μόνο για τη δικαιοσύνη αλλά για τη χώρα ολόκληρη είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της. Στον τομέα αυτό τι αλλαγές προωθούνται που θα καλυτερεύσουν την καθημερινότητα των πολιτών που έχουν υποθέσεις στη δικαιοσύνη αλλά και τον τομέα των επενδύσεων;

Η περίοδος αυτή, είναι μια χρυσή ευκαιρία για την ελληνική Δικαιοσύνη να εκσυγχρονιστεί με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών και υπηρεσιών της και να εισέλθει οριστικά στον 21αιώνα. Τα ψηφιακά έργα που εκτελούνται, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ και φτάνουν στο ύψος των 220.000.000 ευρώ.

Τα έργα αυτά, θα απλουστεύσουν, θα ομογενοποιήσουν και θα διασυνδέσουν τις διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες όλων των φορέων της Δικαιοσύνης με αποτέλεσμα την καλύτερη σχέση των πολιτών με τις δικαστικές υποθέσεις τους αλλά και την απελευθέρωση της χώρας από περιορισμούς και εμπόδια στις επενδυτικές και οικονομικές σχέσεις της με την διεθνή κοινότητα.

Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στις διώξεις τραπεζικών στελεχών και στελεχών του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που είχε καταργηθεί γιατί το θεωρείτε σημαντικό αυτό;

Ήταν προγραμματική μας δέσμευση για λόγους ισονομίας η οριζόντια πρόβλεψη αυτεπάγγελτης δίωξης για όλα τα κακουργήματα ανεξαρτήτως φορέα του προστατευόμενου έννομου αγαθού.

Η δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών πότε θα αρχίσει; Δεν έχει υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση;

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και οι απαντήσεις που ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων από τη Δικαιοσύνη ήταν ένα από τα ζητήματα για τα οποία το Υπουργείο Δικαιοσύνης έσπευσε από την πρώτη στιγμή να πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου να επιταχυνθεί η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.

Στον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κάνουμε μία σοβαρή αλλαγή, όπου στα αδικήματα αυτά, αφαιρούμε την υποχρέωση να υπάρχει προδικασία, δηλαδή την υποχρέωση να εκδοθεί βούλευμα. Έτσι επιτρέπουμε στον Εισαγγελέα, μόλις περατωθεί η ανάκριση να οδηγήσει την υπόθεση κατευθείαν στο ακροατήριο.

Η δίκη λοιπόν προσδιορίζεται να γίνει τον Ιούνιο, σε χρόνο ρεκόρ συγκριτικά με τις μέχρι σήμερα επικρατούσες διαδικασίες, επειδή ακριβώς φέραμε αυτή την διάταξη που αλλάζει τον Κώδικα. Αλλιώς θα είχαμε πάλι μια μεγάλη καθυστέρηση, σε μια πάρα πολύ κρίσιμη υπόθεση.