Να στήσει γέφυρες με τον αγροτικό κόσμο που ήταν σε απόσταση τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιχειρεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Μια πολύ δύσκολη προσπάθεια καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και δεν έγινε και καμία σοβαρή προσπάθεια τα προηγούμενα χρόνια να τους προσεγγίσει.

Η Θεοδώρα Τζάκρη προ ημερών είπε αλήθεια μιλώντας σε κομματική σύναξη στην πόλη της Βέροιας. «Σε μια κοινωνία όπου το 80% της οικονομίας είναι πρωτογενής τομέας παραγωγής, ένα κόμμα που έχει αυτή τη στιγμή σε μία διεργασία 100 ανθρώπων τρία στελέχη αγρότες, αντιλαμβάνεστε κάτι δεν κάναμε καθόλου καλά. Θέλω να πω αυτοκριτικά ότι δεν έκανε και σπουδαία πράγματα, με την έννοια ότι δεν έφερε τίποτα σπουδαίες πολιτικές. Προσπάθησε στο πλαίσιο των μνημονίων διαχειριστικά να κάνει μια έντιμη διαχείριση».

Η ατάκα της, «κατά το κοινώς λεγόμενο τον ήπιαμε»-αν και χλευάστηκε από αρκετούς, αποτυπώνει όμως πλήρως την κατάσταση που καταγράφηκε στις εκλογές και δίνει και εικόνα για το τι συμβαίνει τώρα στον αγροτικό κόσμο και στις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μπορεί η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αλλάξει το κλίμα. Ο ίδιος ανέδειξε χθες τις θέσεις του κόμματος για τα προβλήματα των αγροτών, μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

-Ειδικός φόρος στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο. Πρέπει να καταργηθεί. Και ο ΦΠΑ πρέπει να κατέβει στον υπερμειωμένο συντελεστή από το 24% στο 6%.

-Για το αγροτικό ρεύμα, πρέπει να μπει πλαφόν στα 7σεντς η κιλοβατώρα.

– Επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξήσεις που έχουν παρουσιαστεί.

-Πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων.

-ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο. Αποζημιώσεις για εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις, και έγγειο κεφάλαιο το οποίο έχει επηρεαστεί από πυρκαγιές και πλημμύρες. Ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει δημόσιος.

– Στη Θεσσαλία θα πρέπει επιτέλους να γίνουν τα αντιπλημμυρικά και τα αρδευτικά έργα.

-Επανασχεδίαση της ΚΑΠ. Δεν είναι δυνατόν η ΝΔ να έχει αφαιρέσει 240 εκ. ευρώ από τη βασική ενίσχυση. Δημιουργώντας διακρίσεις μεταξύ μεγάλων και μικρών παραγωγών.

-Ρύθμιση των οφειλών των αγροτών ώστε η αγροτική γη να μην απειλείται από αναγκαστική ρευστοποίηση.

Η προβολή αυτών των προτάσεων μπορεί να δημιουργήσει ρεύμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Εξαιρετικά δύσκολο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αν και ήταν προνομιακός χώρος ο αγροτικός τομέας, δεν εργάστηκε πολιτικά σχεδόν καθόλου για να στήσει ομάδες υποστήριξης, ούτε να δημιουργήσει στελέχη.

Μέσω μέσω των αγροτικών κινητοποιήσεων και του πανευρωπαϊκού ξεσηκωμού των αγροτών, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ευελπιστεί να κερδίσει πόντους, έχοντας κατά νου ότι η ΝΔ θα χάσει δυνάμεις, οι οποίες όμως πηγαίνουν προς τα δεξιά της.

Στις εκλογές του περασμένου Μαΐου η ΝΔ είχε κερδίσει το 47,5% των ψήφων των αγροτών και των κτηνοτρόφων, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 13% και το ΠαΣοΚ το 13,4%, με βάση στοιχεία από τα exit polls. Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου η ΝΔ παρέμεινε πρώτο κόμμα στους αγρότες, όμως τα ποσοστά της ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του Μάη και συγκεκριμένα στο 42,6%. Δεύτερο κόμμα παρέμεινε το ΠαΣοΚ με ελαφρώς αυξημένα ποσοστά (13,7%) και τρίτη δύναμη ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με 13,4%. Πάνω από 11% ήταν τα ποσοστά της Ελληνική Λύσης ενώ οι Σπαρτιάτες κατέγραψαν 4,9%.