Από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2024, ο γνωστός κολοσσός της Τεχνολογίας, Apple έρχεται αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες του CNN. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Microsoft κατάφερε και εκθρόνισε τη γιγαντιαία εταιρεία από τη πρώτη θέση στο χρηματιστήριο, ως η εταιρεία μεγαλύτερης αξίας, παρότι είχε μείνει πίσω για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας.

Ο λόγος, βέβαια, που η Microsoft κατάφερε να κερδίσει αυτό το στοίχημα, και να ανέβει στο βάθρο του χρηματιστηρίου, ήταν πως έκανε ένα μεγάλο άνοιγμα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Η εταιρεία που κατασκευάζει τα iPhone έχει μείνει σε πρωταρχικό στάδιο συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της. Βέβαια, αναλυτές υποστηρίζουν πως παρά τα απροσπέλαστα εμπόδια που έχει κληθεί να υπερβεί η εταιρεία θα καταφέρει όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η εμπιστοσύνη και η αξία της επωνυμίας, η αναγνωρισιμότητα και η ποιότητά της δεν διακυβεύονται χάρη στην πίστη που δείχνουν οι χρήστες στην Apple, υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

Κίνα

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Apple είναι η αγορά της Κίνας. Η χώρα θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η εταιρεία έχει επιχειρήσει να προσεγγίσει αγοραστές iPhone στην Κίνα, ωστόσο μετά την την κυκλοφορία του εξαιρετικά επιτυχημένου smartphone της Huawei Mate 60 Pro αυτό δεν κατέστη δυνατό. Σε μία αιφνιδιαστική απόφαση της, η Apple πρόσφερε εκπτώσεις της τάξεως των 70 δολαρίων για τα iPhone, ενώ και τα Mac και τα iPad σημείωσαν εξίσου μεγάλη πτώση τιμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία δε συνηθίζει να κάνει η ίδια εκπτώσεις, αλλά περισσότερο οι πτώσεις των τιμών στα προϊόντα της πραγματοποιούνται από τα καταστήματα πώλησης.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε ανησυχίες σε σχέση με το πόσο καλά μπορούν να αποδίδουν οι πωλήσεις των iPhone σε μία κομβική αγορά για την Apple. Παράλληλα, όπως διαπιστώθηκε από αναλυτές κατά την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του νέου κινητού τηλεφώνου της Huawei ο κολοσσός έχασε το 30% από τις πωλήσεις του.

Οι αναλυτές σημειώνουν, ότι η Κίνα αποτελεί για την Apple μία μεγάλη πρόκληση, αλλά συνάμα και μία μεγάλη ευκαιρία, αφού πρόκειται για «παράθυρο» δυνατότητας πωλήσεων 100 εκατομμυρίων iPhone.

Η μάχη για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας

Ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της Apple είναι το Apple Watch. Ωστόσο, στις ΗΠΑ το συγκεκριμένο αγαθό έχει απαγορευθεί, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη μερικές δικαστικές διαμάχες σε σχέση με διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Πιο συγκεκριμένα, το ομοσπονδιακό εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών απαγόρευσε εκ νέου την κυκλοφορία κάποιων premium μοντέλων του Apple Watch, το οποίο παραβίαζε την πατέντα του παλμικού οξύμετρου της ιατρικής εταιρείας Masimo.

H Apple το 2022 κατάφερε να πουλήσει 49 εκατομμύρια smartwatch, ενώ το 2023 οι πωλήσεις έπεσαν κατακόρυφα στα 26,7 εκατομμύρια (τους πρώτους 9 μήνες). Αναλυτές αναφέρουν ότι είναι φανερό πως η απαγόρευση θα επηρεάσει τις πωλήσεις της εταιρείας και συνεπώς τα έσοδά της.

Ακόμα, δεν έχει γίνει ξεκάθαρο, τι πρόκειται να κάνει η Apple, για να αντιμετωπίσει και να λήξει τη δικαστική διαμάχη, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δηλαδή, αν πρόκειται να λήξει τη διαμάχη ή να συνεχίσει με αγωγή από την πλευρά της.

Το AI

Οι μεγαλύτερες εταιρείες από το χώρο της τεχνολογίας, όπως είναι η Microsoft, η Meta, η Google, τείνουν να αναπτύσσουν όλο και περισσότερο τα εργαλεία τους, που έχουν να κάνουν με το συνεχώς εξελισσόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Παρόλα αυτά, η Apple έχει μείνει σε ένα πρώιμο στάδιο σε σχέση με το AI.

Αν και τον τελευταίο καιρό υπάρχει μία έντονη φημολογία από πηγές τις εταιρείας, οι οποίες ενημερώνουν, ότι το iOS 18, πρόκειται να παρουσιάσει νέες δυνατότητες υποστηριζόμενες από την τεχνητή νοημοσύνη, αργότερα μέσα στο έτος. Κάποιες επιπρόσθετες λειτουργείες του AI θα μπορούσε ακόμα να τις περιλαμβάνει αποκλειστικά και το iPhone 16, χάρη στο ειδικά προσαρμοσμένο τσιπ του.

Η ανάπτυξη και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορες τεχνολογικές συσκευές δεν είναι κάτι το πρωτότυπο και ήδη υπάρχει στα μοντέλα εξίσου μεγάλων εταιρειών, όπως είναι η Samsung και το νέο μοντέλο κινητού, που θα κυκλοφορήσει σύντομα στα καταστήματα, το Galaxy S24. Η στροφή στην ανάπτυξη του AI από τις εταιρείες σημειώνεται, καθώς προσπαθούν να προσεγγίσουν και να ενθουσιάσουν όλο και περισσότερους πελάτες. Ασφαλώς, οι πελάτες της Apple δεν είναι πολύ πιθανό να στραφούν σε κάποια άλλη εταιρεία, λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά αντιθέτως είναι πιο πιθανό να αναμένουν την ανάπτυξη παρόμοιων λειτουργειών από εκείνη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple «μένει πίσω» στις καινοτομίες, που προχωρούν οι υπόλοιπες εταιρείες, αλλά αυτό δεν προκάλεσε αποτυχίες στο ιστορικό της. Αντίθετα, η εταιρεία εξακολουθεί να προηγείται σε σχέση με τη Samsung, την κύρια ανταγωνίστριά της, κυρίως στις εξωτερικές πωλήσεις, όπως αναφέρουν έρευνες της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ.

Τα έσοδα

Η Apple συνεχίζει να πιέζει για την αύξηση των πωλήσεων της σε όλα της τα προϊόντα. Αν και τα iPhone έχουν σημειώσει ιδιαίτερη αύξηση της τάξεως του 3%, που αντιστοιχεί στα 43,8 δισεκατομμύρια δολάρια, προϊόντα, όπως τα Mac και τα iPad καταγράφουν σημαντική μείωση των πωλήσεων.

Παράλληλα, οι μετοχές της Apple μειώθηκαν επίσης, δημιουργώντας ένα επιπλέον πρόβλημα στα έσοδα της εταιρείας. Η απώλεια της αξίας των μετοχών της, προέκυψε μετά τη μειωμένη ζήτηση στην αγορά της Κίνας του iPhone 15. Ακόμα, προβλέπεται από τους αναλυτές, πως δεν πρόκειται να σημειωθεί, ούτε στο iPhone 16 ιδιαίτερη ζήτηση, αφού αναμένεται να έχει μόνο σταδιακές αναβαθμίσεις. Το συγκεκριμένο μοντέλο θα κυκλοφορήσει στη διάρκεια του 2024.

Τέλος, η Apple έρχεται να αντιμετωπίσει και την  πρόκληση της επερχόμενης κυκλοφορίας του headset Vision Pro. Το συγκεκριμένο headset πρόκειται για έναν βαρύ και αρκετά καινοτόμου υπολογιστή, ο οποίος φοριέται στο πρόσωπο. Το κόστος του νέου αυτού προϊόντος θα φτάσει τα 3.499 δολάρια, και ουσιαστικά θα είναι μία συσκευή που θα συνδυάζει την εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα. Πρόκειται για την πιο επικίνδυνη κυκλοφορία προϊόντος εδώ και χρόνια.

Ρυθμιστικός στόχος

Κάποιες εταιρείες θεωρούνται ως κυρίαρχοι «φύλακες» από την Ε.Ε., ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται και η Apple, όπου θα πρέπει να αναπτύξουν νέους κανόνες πλατφόρμας μέσα στο έτος. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τον αποκλειστικό έλεγχο διανομής των εφαρμογών στο iOS, το οποίο έχει αρκετές πιθανότητες να μειώσει σημαντικά τα έσοδά της. Ο νέος νόμος στην πραγματικότητα, στοχεύει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού των διαδικτυακών υπηρεσιών.

Από τις πιο ορατές αλλαγές, που πρόκειται να επιφέρει το νέο νομοσχέδιο, αφορά τις εφαρμογές, που υπάρχουν και που μπορούν να εγκατασταθούν στην εκάστοτε συσκευή από την κατασκευαστική της εταιρείας. Ενώ παράλληλα, προϋποθέτει και τη δυνατότητα εμφάνισης και χρήσης από τους πελάτες μικρότερων app- stores.

Όσον αφορά τα λειτουργικά συστήματα, ενώ η Google έχει απόλυτη ελευθερία στην πλατφόρμα Android, η Apple έχει διατηρήσει αυστηρό έλεγχο στις εφαρμογές του iPhone. Η Apple, όπως και άλλοι παίκτες του κλάδου, έχει υποστηρίξει ότι το άνοιγμα των λειτουργικών συστημάτων με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να αφήσει τους χρήστες ευάλωτους στη λήψη περισσότερων επιβλαβών εφαρμογών.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα δημοφιλέστερα καταστήματα εφαρμογών δεν θα μπορούν να διαγράφουν εφαρμογές που αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα πληρωμών της εταιρείας που διαθέτει το λογισμικό. Το ζήτημα αυτό επισημάνθηκε πρόσφατα στην αντιμονοπωλιακή υπόθεση της Apple με την Epic Games.

Αυτόν τον μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εξετάσει μια έφεση από την Apple και την Epic για την υπόθεση, αφήνοντας σε ισχύ την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου που αναφέρει ότι η Apple μονοπωλούσε παράνομα τη διανομή εφαρμογών. Η απόφαση να μην εκδικαστεί η υπόθεση επικύρωσε επίσης τη διαταγή που απαιτούσε από την Apple να τροποποιήσει ορισμένους από τους όρους του προγραμματιστή της.

Η εταιρεία δεν έχει κοινοποιήσει πάρα πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια της να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία, αλλά η προθεσμία στις αρχές Μαρτίου πλησιάζει.