Τέσσερις νέες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων εντόπισαν οι επιστήμονες μέσω δορυφόρων από το διάστημα στην Ανταρκτική. Η ανακάλυψη αυτή έγινε, αφού τα καφέ περιττώματα των ζώων ήταν πολύ διακριτά στο κατάλευκο χιόνι.

Βρετανοί επιστήμονες δηλώνουν πρόθυμοι να χαρτογραφήσουν τις αποικίες των αυτοκρατορικών πιγκουίνων σε αυτή την δυσπρόσιτη και αρκετά αφιλόξενη λόγω των θερμοκρασιών περιοχή. Μάλιστα, η έντονη αλλαγή της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, πρόκειται να επηρεάσει, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, τους βιότοπους, που ζουν και αναπτύσσονται. Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι για την αναπαραγωγή και την ανάπτυξή τους έχουν ανάγκη τα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής.

Ωστόσο, οι περιοχές αυτές, όπου συμβάλλουν στη διαιώνιση των αυτοκρατορικών πιγκουίνων, ολοένα και συρρικνώνονται. Μάλιστα, μελέτη του 2023 απέδειξε, ότι υπήρξε «καταστροφική αποτυχία αναπαραγωγής», καθώς σε τέσσερις αποικίες οι πάγοι έλιωσαν πριν καταφέρουν να πετάξουν οι νεοσσοί.

Νέες έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή ανακάλυψαν, πως μία αποικία στον κόλπο Halley, η οποία θεωρούταν, πως είχε εξαφανιστεί, στην πραγματικότητα είχε εγκατασταθεί σε άλλο σημείο, ενώ παράλληλα είχαν δημιουργηθεί τρεις ακόμα νέες.

Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι ασχολούνται με τη χαρτογράφηση των αυτοκρατορικών πιγκουίνων, σημείωσαν, πως οι παραπάνω αποικίες συμπλήρωσαν την άγνωστη, μέχρι τότε, κατανομή αυτών των εμβληματικών πτηνών. Οι αποικίες αυτών των πουλιών αριθμούνται στις 66.

Οι κίνδυνοι των αυτοκρατορικών πιγκουίνων

Παρόλα αυτά, όπως εξηγούν οι επιστήμονες οι ανακαλύψεις αυτές, επισκιάστηκαν από το γεγονός της αποτυχημένης αναπαραγωγικής διαδικασίας των αυτοκρατορικών πιγκουίνων. Δυστυχώς, αυτό κάνει τους επιστήμονες να προειδοποιούν και να ανησυχούν για την επιβίωση του είδους, λόγω της έντονης κλιματικής αλλαγής, που σημειώνει μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας ανά την Υφήλιο.

Σε όλα αυτά και τον κίνδυνο που διατρέχουν οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι, έρχεται να συγκαταλεχθεί και το γεγονός, ότι το 2022 χαρακτηρίστηκε ως η πιο θερμή χρονιά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όμως, τα πτηνά είχαν από πριν ανταποκριθεί σε αυτή την αλλαγή «μεταφέροντας» τις αποικίες τους σε περισσότερα σταθερά παγωμένες περιοχές. Βέβαια, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, αυτή η τακτική δε θα μπορεί να εφαρμοστεί σε περίπτωση, που τα επίπεδα των πάγων, που λιώνουν, εξακολουθούν να είναι υψηλά.