Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα 150 άνδρες της ουγγρικής Αστυνομίας συνέλαβαν, μέσω συντονισμένων δράσεων, 11 υπόπτους για πιθανή ένοπλη επίθεση στην Ουγγαρία.

Το παρ ‘ολίγον πραξικόπημα

Πέρσι τον Νοέμβριο είχε δει το φως της δημοσιότητας ένα βίντεο δημοσιευμένο σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο μέλη οργάνωσης συζητούσαν για την ίδρυση της «Σκυθικής Ουγγαρίας» και τον σχηματισμό εθνικά ελεύθερων στρατευμάτων. Παράλληλα, στο συγκεκριμένο βίντεο υπήρχαν αναφορές για συλλήψεις τόσο πρώην όσο και νυν μελών της ουγγρικής κυβέρνησης, την ώρα που γινόταν λόγος και για αφοπλισμό της αστυνομίας και μεταφοράς του στρατού.

Η «Σκυθική Ουγγαρία» παρουσιάζεται ως μια ακροδεξιά οργάνωση, η οποία φέρεται να σχεδίαζε πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Όρμπαν.

Όπως μετέδωσαν σχετικά ουγγρικά μέσα, από την οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, που περιλάμβανε τον ταυτόχρονο έλεγχο δέκα τοποθεσιών, προέκυψαν συλλήψεις 11 ατόμων, οκτώ ανακρίθηκαν ως ύποπτοι και τρεις τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση. Στην πορεία, διατάχθηκε η σύλληψη των τελευταίων.

Κατά την διάρκεια των ερευνών, οι εγχώριες Αρχές εντόπισαν περίστροφα, πυρομαχικά, καλάσνικοφ, πυροβόλα όπλα από καουτσούκ και αεροβόλα. Κατασχέθηκαν, επίσης, έγγραφα που απέρριπταν την ύπαρξη του ουγγρικού κράτους καθώς και προκηρύξεις σχετικά με την οργάνωση της «Σκύθικης Ουγγαρίας».

Παράλληλα, οι αρχές προχώρησαν σε κατάσχεση παράνομου υλικού που είχαν μοιραστεί σε μέλη της οργάνωσης όπως ταυτότητες, άδειες παραμονής και έγγραφα διπλωματικής ασυλίας. Στη διάθεση τους περιήλθε επίσης το σύνολο του τεχνολογικού εξοπλισμού της οργάνωσης.

Ποιοι ήταν οι Σκύθες

Παρά την -εδώ και χιλιάδες χρόνια- εξαφάνιση του λαού των Σκυθών, 1.371 άτομα στην Ουγγαρία δήλωσαν ότι είναι «Σκύθες» κατά την εθνική απογραφή.

Οι Σκύθες, όπως αναφέρονται σε κείμενα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, ήταν ένα σύνολο νομαδικών φυλών, κυρίως ινδοευρωπαϊκής καταγωγής με έντονη παρουσία στη κεντρική Ασία και σε μέρη της Ευρώπης. Ο σκυθικός πολιτισμός αναπτύχθηκε μεταξύ του 7ου και του 3ου αι. π.Χ, κατά μήκος της ευρασιατικής στέπας.

Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Παγκόσμιας Ιστορίας, οι πολλές μετακινήσεις από διαφορετικές τοποθεσίες καθιστούν μέχρι σήμερα ιδιαίτερα περίπλοκο τον εντοπισμό της αφετηρίας των Σκυθών, με αποτέλεσμα πολλοί λαοί, μεταξύ τους και ο ουγγρικός, να διεκδικούν τη σκυθική καταγωγή.

Η προέλευση των Ούγγρων είναι αμφιλεγόμενη λόγω των περίπλοκων ιστορικών και πολιτιστικών γεγονότων της εποχής. Οι γλωσσικές και γενετικές διασυνδέσεις μεταξύ Σκυθών και Ούγγρων έχουν αποτελέσει αντικείμενο συνεχούς έρευνας και επιστημονικής συζήτησης μεταξύ ιστορικών και γλωσσολόγων. Χωρίς όμως την ύπαρξη των απαραίτητων στοιχείων, μια τέτοια σύνδεση παραμένει μάλλον ασαφής.