Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού, όχι μόνο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, αλλά και στις εθνικές εκλογές, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε ξαφνικά η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές.

Σημειώνεται ότι η επέκταση του δικαιώματος αυτού και στις εθνικές εκλογές απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3, δηλαδή 200 βουλευτών. «Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία και γι’ αυτό και είναι μεγάλη η ευθύνη που βαραίνει τον κάθε βουλευτή πέρα και πάνω από κόμματα», είπε η κυρία Κεραμέως τονίζοντας ότι έχουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα με τεράστια οφέλη για τη χώρα.

«Αυτό προβλέπει η τροπολογία που καταθέτουμε και απαιτεί τη ψήφο 200 βουλευτών για να ισχύσει. Είναι δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία που βαραίνει τον καθένα μας», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «ήδη κόμματα που αριθμούν πάνω από 230 βουλευτές έχουν τοποθετηθεί θετικά για την επιστολική στις ευρωεκλογές, γιατί λοιπόν όχι και στις εθνικές εκλογές;». Μάλιστα απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξήγησε ότι το κλίμα συναίνεσης που διαμορφώνεται ως προς την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, διαμορφώνει την δυνατότητα επέκτασης και στις εθνικές εκλογές.

«Έπρεπε να κάνουμε ότι δεν το είδαμε ότι τα κόμματα συμφωνούν; Ερχόμαστε και λέμε ότι εφόσον διαμορφώνεται συναίνεση στις ευρωεκλογές γιατί όχι και στις εθνικές εκλογές. Είναι αυτονόητη επέκταση. Είναι δυνατόν να μιλάμε για πραξικόπημα και αυταρχισμό;», υπογράμμισε η υπουργός Εσωτερικών, η οποία επικαλούμενη την ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος υπογράμμισε ότι προβλέπεται ενισχυμένη πλειοψηφία και «όσοι θέλουν να μπορούν οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν και στις εθνικές εκλογές με επιστολική ψήφο, θα ψηφίσουν ναι στην τροπολογία, όσοι δεν θέλουν θα ψηφίσουν όχι». «Αν δεν συγκεντρώσει 200 ψήφους δεν θα περάσει. Αλλά να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια θα ήταν λάθος να μην αδράξουμε αυτή την ευκαιρία», πρόσθεσε.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε ταχθεί υπέρ επί της αρχής του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο Μιχάλης Κατρίνης είπε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση: «Είστε τυχοδιώκτες με “Τ” κεφαλαίο γιατί προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε την συναίνεση των κομμάτων».  Μάλιστα δήλωσε ότι μετά τον αιφνιδιασμό «ο χρόνος παγώνει και ξεκινάμε από μηδενική βάση».

Αλλά και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ακόμα και στην υποψία της αρχικής συναίνεσης, μεταλλάσσετε την συναίνεση αυτή σε ένα επικοινωνιακό και μικροκομματικό τρυκ και ένα κορυφαίο ζήτημα το υποβιβάζετε σε μια τροπολογία». «Ψηφίσαμε “ναι” επί της αρχής και εσείς το θεωρήσατε εφαλτήριο», συμπλήρωσε.

Έντονα αντέδρασε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ι. Γκιόκας τονίζοντας ότι «αλλάζει ο χαρακτήρας της συζήτησης -μιλάμε για ένα άλλο νομοσχέδιο», ενώ προέτρεψε τα κόμματα που είχαν συναινέσει να αναθεωρήσουν την ψήφο τους: «Τελειώνουν τα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…», είπε, ενώ και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήτας αντέδρασε λέγοντας «είτε και πονηρούληδες, αλλά βρίσκετε και τα κάνετε διότι δεν έχετε αξιωματική αντιπολίτευση».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι τροπολογία αφορά κάτι διαφορετικό από το αντικείμενο του νομοσχεδίου και είναι εκπρόθεσμη. «Δεν θα πάρουμε πίσω την τοποθέτησή μας ότι οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να διευκολύνονται και έχουμε εκφράσει επιφυλάξεις σε κάποια ζητήματα. Τις ίδιες θέσεις θα εκφράσουμε και για τις εθνικές εκλογές όμως δεν μπορεί να γίνει με αυτό τον τρόπο και να μετατραπεί σε διαδικασία εκλογικού νόμου με εκπρόθεσμη τροπολογία», είπε.

Αντίθετος εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος κάνοντας λόγιο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», ενώ αντιρρήσεις εξέφρασαν οι Σπαρτιάτες και η Νίκη.

Απαντώντας στην αντιπολίτευση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Πλεύρης έκανε λόγο για «πανικό και αμηχανία» ενώ αντικρούοντας το επιχείρημα επί αιφνιδιασμού διερωτήθηκε: «Αιφνιδιασμός σε τι, σε κάτι που χρειάζονται 200 ψήφοι;». Ο ίδιος έκανε λόγο για «πράξη ευθύνης». «Η κυβέρνηση το θέτει από την αρχή της συζήτησης και να δούμε αν τα κόμματα τα εννοούν αυτά που λένε. Σε ένα νομοσχέδιο που συνδέεται με την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές, έρχεται η κυβέρνηση και σε μια συνεπή τακτική από την στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα των συναινέσεων να λύσουμε και το θέμα των εθνικών εκλογών», εξήγησε, καταλογίζοντας «διγλωσσία: άλλη γλώσσα στο εξωτερικό και άλλη στο εσωτερικό». «Αφού υπάρχει δυνατότητα, θέλουμε σήμερα να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο με προτάσεις της αντιπολίτευσης

Σειρά βελτιωτικών τροποποιήσεων στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, ανακοίνωσε η  Νίκη Κεραμέως, αμέσως μετά τις τοποθετήσεις των γενικών και ειδικών εισηγητών.

«Ενσωματώνουμε σήμερα αρκετές από τις γόνιμες προτάσεις που προτάσεις ώστε να ψηφίσουμε ένα κείμενο πληρέστερο, ένα κείμενο πιο κοινοβουλευτικής κοινής αποδοχής, που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών», είπε η υπουργός Εσωτερικών και ανακοίνωσε ότι:

  • προστίθενται ρητές αναφορές σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, στα άρθρα 8,10,15 και 36, σύμφωνα με τις επισημάνσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
  • εξειδικεύονται οι προδιαγραφές της υποχρεωτικής διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα, προκειμένου να καλύπτεται το 1/6 της οθόνης για τα προεκλογικά μηνύματα και τις συνεντεύξεις των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος
  • τα προεκλογικά μηνύματα θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από διερμηνεία στη νοηματική και υποτιτλισμό
  • η εξουσιοδότηση τρίτου προσώπου για αποστολή του φακέλου επιστροφής, θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση αδυναμίας του εκλογέα να αποστείλει ο ίδιος τον φάκελο (σ.σ. πρόταση ΠΑΣΟΚ, Πλεύσης Ελευθερίας)
  • προβλέπεται ρητά ότι τα ψηφοδέλτια των μελών των εφορευτικών επιτροπών διαλογής επιστολικής ψήφου είναι όμοια με τα ψηφοδέλτια της επιστολικής ψήφου, ώστε να διασφαλίζεται απόλυτα η μυστικότητα (σ.σ. πρόταση ΣΥΡΙΖΑ)
  • για τα εθνικά δημοψηφίσματα αλλάζει η μέρα οριστικοποίησης των ειδικών εκλογικών καταλόγων εκλογέων της επιστολικής στην επομένη μέρα έκδοσης του σχετικού ΠΔ (σ.σ. επισήμανση της Επιστημονικής Υπηρεσίας)
  • προβλέπεται υπουργική απόφαση που καθορίζει αναλυτικά κάθε τεχνική λεπτομέρεια της διαδικασίας  και απόφαση για τους εκλογικούς καταλόγους εκλογέων των οποίων οι φάκελοι δεν παρελήφθησαν εντός της προθεσμίας (σ.σ. πρόταση ΣΥΡΙΖΑ)
  • προβλέπεται μεγαλύτερη χρονική εγγύτητα μεταξύ της αποστολής των φακέλων και των εκλογών (σ.σ. επισήμανση Επιστημονικής Υπηρεσίας).