Την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στα εποικοδομητικά βήματα που έχουν γίνει για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Πέμπτη με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη σημασία της ενίσχυσης της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ανάγκη για την άμεση ένταξη της Σουηδίας αλλά και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ. Υπό αυτό το πρίσμα, συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2024 στην Ουάσιγκτον.

Το θέμα της διαλειτουργικότητας συνιστά μια έμμεση αναφορά στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, καθώς η Ουάσιγκτον έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συμβαδίζει με τη συμμαχική δέσμευση για τη μείωση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από ρωσικά οπλικά συστήματα και τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ.

Η πρόσκληση που δεν ήρθε

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι – παρά την ωριαία συνομιλία τους- ο Μπάιντεν δεν κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο στην Λευκό Οίκο για τετ α τετ συνάντηση, μέχρι το τέλος της θητείας του Αμερικανού προέδρου.

Στα τέσσερα χρόνια της θητείας Μπάιντεν, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει επισκεφθεί τις ΗΠΑ ούτε μία φορά – σε αντίθεση με την κυβέρνηση Τραμπ, με την οποία διατηρούσαν στενές σχέσεις.

Ο Αλί Τσινάρ- ανταποκριτής του HABERTURK στην Ουάσιγκτον, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η αλήθεια είναι πως υπήρχε μια αναμονή για ένα τηλεφώνημα του Μπάιντεν προς τον Ερντογάν. Καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν με αφορμή τη Γάζα είχε μιλήσει με τους ηγέτες της περιοχής αλλά όχι με τον Ερντογάν. Ηταν σημαντικό τηλεφώνημα και οι πληροφορίες αναφέρουν πως είχε διάρκεια μιας ώρας.

Βέβαια το ερώτημα είναι πότε αυτές οι τηλεφωνικές επικοινωνίες θα αλλάξουν και ποτε θα γινει μια συνάντηση τετ α τετ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν βρίσκεται στο τέταρτο έτος της θητείας του και μέχρι και σήμερα δεν έχει έρθει καμία πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο. Η Τουρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα του ΝΑΤΟ.

«Ορίζοντας μιας πολιτικής λύσης για τον παλαιστινιακό λαό»

Επιπλέον, στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου υπάρχει αναφορά και στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για μια νέα ελληνοτουρκική προσέγγιση. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του στα πρόσφατα εποικοδομητικά βήματα που έγιναν στη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας».

Τέλος, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο στη Γάζα, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες συζήτησαν τις προσπάθειες για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την προστασία των αμάχων αλλά και για την ανάγκη να υπάρχει ο ορίζοντας μιας πολιτικής λύσης για τον παλαιστινιακό λαό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ