Εφτασε στην Αθήνα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και τις επαφές που θα έχει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τον κ. Ερντογάν που προσγειώθηκε γύρω στις 10:20 το πρωί της Πέμπτης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, τον υποδέχθηκε όπως έχει ανακοινωθεί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το γεύμα εργασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μενού στο γεύμα εργασίας θα περιλαμβάνει ντολμαδάκια, ταραμοσαλάτα, ψάρι, καλαμαράκια, χαλβά, φρούτα και χυμούς.

Οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν

«Τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις των δυο χωρών βαδίζουν σε ένα πιο ειρηνικό μονοπάτι», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Διαφωνούμε στο Κυπριακό – Δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από τις αποφάσεις του ΟΗΕ – Θα πρέπει να επανεκκινήσει ο διάλογος από εκεί που είχε σταματήσει το 2017», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, ανέφερε ότι« 100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης συνάπτεται διακήρυξη περί σχέσεων φιλίας καλής γειτονίας μια σχέση που οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν παρέλαβε το 1997 το μεγάλο βραβείο Ιπεκτσί. Διακήρυξη που υπογράψαμε σεβόμενοι απόλυτα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία κάθε χώρας».

Από την πλευρά του ο Ερντογάν έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα»: «Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, σημειώνοντας ότι διατύπωσε τις προσδοκίες για τη βελτίωση της κατάστασης της “τουρκικής μειονότητας” στη Δυτική Θράκη».

Σε αυτό ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι « για μένα η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν και αγωνιζόμαστε πάντα να διασφαλίζουν στην πράξη ίσες ευκαιρίες[…] ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρεος δικό μας αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης, είναι χρέος της ελληνικής έννομης τάξης, να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω και να διαβεβαιώσω βέβαια και όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας ότι προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν».

Καθυστέρησαν οι κοινές δηλώσεις

Πάνω από μισή ώρα έχουν καθυστερήσει οι κοινές δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού η συζήτηση των δύο ηγετών έχει διαρκέσει παραπάνω.

Σε καλό κλίμα το τετ α τετ Γεραπετρίτη – Φιντάν

Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Τουρκίας Χακάν Φιντάν, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας ,Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ,στην Αθήνα και της πραγματοποίησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται πως τον πρόεδρο της Τουρκίας υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο υπουργός Εξωτερικών.

Συνάντηση Δένδια – Γκιουλέρ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καλό ήταν το κλίμα στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας, Νίκου Δένδια και Γιασάρ Γκιούλερ.

Ο Τούρκος υπουργός επανέφερε την πρόταση για επίσκεψη σε σεισμόπληκτες περιοχές, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις περιφερειακές εξελίξεις, ενώ επικυρώθηκαν όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση για τα ΜΟΕ στην Άγκυρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ερντογάν

Τον υποδέχθηκε ο Μητσοτάκης. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο γύρω στις 13:00. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ερντογάν

Τον υποδέχθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η ΠτΔ τόνισε πως Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να εργαστούν για την ευημερία των δύο λαών και της ευρύτερης περιοχής. «Το αίσθημα αλληλεγγύης σε δύσκολες συνθήκες ενώνει τους δύο λαούς. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ισχυρή βάση για την πολιτική βούληση εδραίωσης που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της συνεργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις».

Από την πλευρά του ο Ερντογάν ευχαρίστησε την ΠτΔ λέγοντας ότι είναι «ιδιαίτερη χαρά για μένα που βρίσκομαι στη Αθήνα μετά από 6 χρόνια». Παράλληλα, τόνισε ότι η εν λόγω επίσκεψη «θα αποτελέσει ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας» και συμπλήρωσε ότι «θα συζητήσουμε ποια βήματα έχουμε να κάνουμε σε όλα τα θέματα».

Προετοιμασία του χώρου για το τετ α τετ Σακελλαροπούλου – Ερντογάν

Ξεκίνησε για το Προεδρικό Μέγαρο

Ξεκίνησε η αυτοκινητοπομπή με τον Ερντογάν από το αεροδρόμιο με προορισμό το Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα η συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το διαδικαστικό της συνάντησης Ερντογάν-ΠτΔ

Η συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί όχι στο γραφείο της, αλλά στη μεγάλη αίθουσα, τη λεγόμενη Αίθουσα Διαπιστευτηρίων. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα περιμένει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου για να τον υποδεχτεί. Εν συνεχεία θα περπατήσουν μαζί στο προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να φτάσουν στην αίθουσα όπου θα διεξαχθεί η συνάντηση.

Ποιοι σταθμοί του Μετρό έχουν κλείσει

Κλείνουν με εντολή της ΕΛ.ΑΣ οι σταθμοί του μετρό Κατεχάκη, Μέγαρο Μουσικής και Ευαγγελισμός. Ήδη έχει κλείσει ο σταθμός του μετρό Σύνταγμα.

Δείτε τη στιγμή της άφιξης

Δρακόντεια είναι τα μέτρα στην Αθήνα για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου. Αστακός το κέντρο της Αθήνας ενώ ο σταθμός Μετρό του Συντάγματος έχει κλείσει και έχουν απαγορευτεί οι συγκεντρώσεις.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την άφιξη του Τούρκου προέδρου

Λόγω της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου αναμένεται να πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Οι παραπάνω ρυθμίσεις θα υλοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενδεικτικά, στα τμήματα των κάτωθι οδικών αξόνων:

Λ. Κατεχάκη,
Λ. Μεσογείων
Λ. Βασ. Σοφίας,
Λ. Κηφισίας,
Λ. Βασ. Κωνσταντίνου,
Λ. Βασ. Αμαλίας,
Λ. Αλεξάνδρας,
Μιχαλακοπούλου,
Σταδίου,
Πανεπιστημίου και
Ακαδημίας.

Από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων.

H Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.