Τα βήματα στο NBA είναι μια έννοια κάπως σχετική και αμφιλεγόμενη. Προς χάριν «άρτων και θεαμάτων» αποδομούνται ενίοτε και δεν καταλογίζονται ως παράβαση των θεμελιωδών κανονισμών του μπάσκετ.

Η αποδοχή της διαιτητικής αυτής «ανοχής», κατόπιν σχετικής οδηγίας που εφαρμόζεται παραδοσιακά, είναι καθολική κι ουδόλως αμφισβητήσιμη. Σιγά σιγά δε ως φιλοσοφία και πρακτική διαβαίνει τον Ατλαντικό περνώντας στην Ευρώπη.

Όλοι, κάποια στιγμή, ευνοούνται. Ανάλογα, ως μέρος όλου αυτού, κι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος τα ξημερώματα της Τετάρτης έδωσε ζωή σε μια ονειρική ενέργεια.

Οι Μπακς υποδέχονταν τους Νικς σε νοκ άουτ αγώνα για το In-Season Tournament με έπαθλο την πρόκριση στο πρώτο Final Four και ο «Greek Freak», λίγες ώρες πριν από τη γενέθλια μέρα του (6/12), τούς έβγαλε γλυκό για κέρασμα.

Με το σκορ στο 79-74 για τα «ελάφια» και περισσότερα από δέκα λεπτά ν’ απομένουν για το φινάλε της τρίτης περιόδου, ο Αντετοκούνμπο ολοκλήρωσε την καλή άμυνα των συμπαικτών του κι έκλεψε τη διεκδικήσιμη μπάλα.

Άλλος στη θέση του θα έμενε σ’ αυτό, περιμένοντας την υπόλοιπη ομάδα για οργανωμένη επίθεση. Ο ίδιος, μόλις απέκτησε την κατοχή, ξεχύθηκε σαν άλογο κούρσας στο ανοικτό γήπεδο και με ελάχιστες δρασκελιές, οριακά να μετρήθηκαν τέσσερις, έφτασε να καρφώσει με εντυπωσιακό tomahawk στο αντίπαλο καλάθι.

Χρειάστηκε μόνο μία ντρίμπλα

Το καθηλωτικό της ενέργειάς του ήταν πως όλο αυτό συνέβη χτυπώντας μόνο μια φορά την μπάλα στο παρκέ. Διένυσε δηλαδή τα 3/4 του γηπέδου με μια, όλη κι όλη, ντρίμπλα.

Πολλοί είδαν βήματα κι αντέδρασαν με σχόλια, οι διαιτητές όχι. Ούτε κάποιος διαμαρτυρήθηκε. Μέχρι κι ο Μπράνσον επιχείρησε να τον ακολουθήσει μήπως και τον προλάβει. Μάταιη προσπάθειά του βέβαια με την ταχύτητα που ανέπτυξε ο Giannis και το άλμα που έκανε προτού φορτώσει με δυο πόντους το καλάθι των Νικς.

«Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι»

Στο τέλος της ημέρας οι Μπακς επιβλήθηκαν 146-122 με τον δις MVP του NBA στους 35 πόντους (14/21 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 4/9 βολές), στις 10 ασίστ και στα 8 ριμπάουντ. Ανούσια άρα η όποια κουβέντα για το αν υπέπεσε σε βήματα ή όχι σε μια φάση που τη χάρηκαν όλοι.

Τις 100.000 δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε παίκτη ομάδας που έφτασε στην τελική τετράδα του In-Tournament, θα τις καρπωνόταν ούτως ή άλλως ο Γιάννης. Κι όπως ακριβώς δήλωσε στο τέλος, όταν έμαθε ότι θα λάβει το σχετικό πριμ, «οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι»…