Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο αλλά και πολύ χαρμόσυνο που το όνομα Αλφρεντ Χίτσκοκ εξακολουθεί να ελκύει παλιούς και νέους καλλιτέχνες και θεατές, κάποιοι από τους οποίους σίγουρα δεν είχαν καν γεννηθεί και μάλιστα πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του βρετανού σκηνοθέτη το 1980 σε ηλικία 80 ετών. Την ώρα που η τηλεόραση εξακολουθεί να μεταδίδει ταινίες του (ενδεικτικά: «Τα πουλιά», «Τοπάζ», «Σχισμένο παραπέτασμα», «Φρενίτις» αλλά και το κύκνειο άσμα του, «Οικογενειακή συνομωσία»), συγχρόνως υπάρχει και το θέατρο.

Άλφρεντ Χίτσκοκ (1899- 1980)

Το έργο «Τα 39 σκαλοπάτια» που παίζεται στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», ένα θρίλερ με γερές δόσεις χιούμορ σε σκηνοθεσία Μάκη Παπαδημητρίου, είναι βασισμένο σε μια διασκευή του Πάτρικ Μπάρλοου που με την σειρά της βασίζεται στο μυθιστόρημα του Τζον Μπιούκαν και στην ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ παραγωγής 1935 με πρωταγωνιστές τον Ρόμπερτ Ντόνατ και την Μαντλίν Κάρολ.

Ο Μάκης Παπαδημητρίου πρωταγωνιστεί στα «39 σκαλοπάτια» που σκηνοθέτησε ο ίδιος σε δική του μετάφραση

Στην ελληνική παράσταση, που παίζεται δεύτερη σεζόν, ο σκηνοθέτης που έκανε και την μετάφραση, πρωταγωνιστεί μαζί με τους Γρηγορία Μεθενίτη, Γιάννη Λατουσάκη και Παναγιώτη Γουρζουλίδη. Ενα κουαρτέτο καλών ηθοποιών που ερμηνεύουν διαφορετικούς χαρακτήρες σε ένα κοκτέιλ κατασκοπείας, ρομάντζου και εγκλήματος (η κίνηση είναι της Σεσίλ Μικρούτσικου, τα σκηνικά και οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη, τα κοστούμια της Κλαιρ Μπρέισγουελ και η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου).

Γυναίκα σε δίκη

Και να που ένα ακόμη κινηματογραφικό έργο του Αλ. Χίτσκοκ, η «Υπόθεση Παραντάιν» (The Paradine Case) που παίχτηκε για πρώτη φορά 1947 με πρωταγωνιστές την Αλίντα Βάλι, τον Γκρέγκορι Πεκ, τον Τσαρλς Λότον και την Αν Τοντ, διασκευάστηκε για το θέατρο από την Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου και ζωντανεύει στην σκηνή του θεάτρου Αγγέλων Βήμα σε σκηνοθεσία Αλέξιου Κοτσώρη (παραστάσεις Σαββατοκύριακα).

Το πόστερ από την ταινία «Τα 39 σκαλοπάτια» του Αλ. Χίτσκοκ, παραγωγής 1935

Στο έργο, η γοητευτική κυρία Παραντάιν, ταπεινής καταγωγής και αμφιλεγόμενου παρελθόντος, κατηγορείται ότι δηλητηρίασε τον τυφλό σύζυγό της, έναν πλούσιο και σημαντικής κοινωνικής θέσης απόστρατο συνταγματάρχη και προβεβλημένο ήρωα πολέμου. Την υπεράσπισή της αναθέτει μετά από σύσταση του νομικού συμβούλου της στον συνεργάτη του, τον νέο, ραγδαία ανερχόμενο δικηγόρο αντιδικιών σερ Μάλκολμ Κιν, γόνο ιστορικής νομικής οικογενείας, ο οποίος, αν και είναι σε έναν ευτυχισμένο γάμο με μια όμορφη και πνευματώδη γυναίκα, την Γκέη, καταλαμβάνεται αμέσως από τυφλό και μη ελεγχόμενο πάθος για την πελάτισσά του.

Ο δικαστικός αγώνας με απρόβλεπτες συγκρούσεις και αποκαλύψεις, δεν εξελίσσεται όπως «γενικώς» αναμενόταν σε αυτό το σύνθετο δικαστικό δράμα κοινωνικών – ψυχολογικών διαστάσεων, ένα σκιαγράφημα της δύναμης της γυναικείας επιρροής αλλά και ένα σχόλιο για την δύναμη του σκοτεινού χώρου του ασυνείδητου.

Το φαινόμενο Χίτσκοκ

Το είδος των ταινιών του Άλφρεντ Χίτσκοκ που γεννήθηκε 13 Αυγούστου 1899 στο Λονδίνο, δεν ήταν από την αρχή ξεκάθαρο καθώς ως σκηνοθέτης πειραματίστηκε αρκετά στη Βρετανία, έχοντας μάλιστα περάσει από όλα σχεδόν τα στάδια δημιουργίας μιας ταινίας. Οι πρώτες «πινελιές» του αμίμητου σκηνοθετικού ταλέντου του θα φανούν σε έργα κοινωνικού ενδιαφέροντος και αργότερα και κάποιες ταινίες συναισθηματικού, ρομαντικού περιεχομένου. Η αναζήτηση αυτή τελειώνει το 1934 με την δημιουργία της πρώτης κατασκοπευτικής ταινίας, με τίτλο «Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά» που ήταν και η μοναδική που αργότερα θα ξαναγύριζε ο ίδιος με άλλο καστ και έγχρωμη.

Από το 1934 μέχρι και την τελευταία του ταινία ο Χίτσκοκ θα δώσει σημαντικά ερεθίσματα στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Μερικές από τις ταινίες του που έμειναν ανεξίτηλες στον χρόνο είναι οι «Τα 39 σκαλοπάτια», «Ρεβέκκα», «Spellbound», «Notorious», «Η θηλειά», «Ο άγνωστος του εξπρές», «Σιωπηλός μάρτυς», ¨Δεσμώτης του ιλίγγου», «Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων», «Ψυχώ» και «Τα πουλιά». Πρόκειται για ταινίες που ακόμη και σήμερα προκαλούν εντυπωσιασμό και ενδιαφέρον στο θεατή και ταυτόχρονα είναι πηγή έμπνευσης για τους νέους σκηνοθέτες…

Ο Γκρέγκορι Πεκ και η Αλίντα Βάλι σε σκηνή από την ταινία του Αλ. Χίτσκοκ «Υπόθεση Παραντάιν»

Η πορεία του Χίτσκοκ συνέπεσε με μεγάλες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου κινηματογράφου όπως ο Κάρυ Γκραντ, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν (μούσα του σε τρεις ταινίες) η Γκρέις Κέλι και ο Τζέιμς Στιούαρτ που ήταν μια από τις μεγάλες αδυναμίες του Χίτσκοκ και πρωταγωνιστής σε τέσσερις ταινίες του. Αλλοι αστέρες του κινηματογράφου που συνεργάστηκαν με τον Χίτσκοκ ήταν οι Μάρλεν Ντίτριχ, Ντόρις Ντέυ, Λόρενς Ολίβιε, Πήτερ Λόρε, Κλοντ Ρέινς, Τζόαν Φοντέιν, Μοντγκόμερι Κλίφτ, Κιμ Νόβακ, Τζέημς Μέισον, Πωλ Νιούμαν, Σων Κόνερι και Aντονι Πέρκινς.