«Η εκδήλωση είναι ουσιαστικά μια γιορτή για να τιμήσουμε τον Κώστα Σημίτη ως έναν Έλληνα που υπήρξε «βομβιστής» εναντίον της δικτατορίας, διανοούμενος και εμπνευστής του κινήματος του εκσυγχρονισμού, σοσιαλδημοκράτης με διορατικότητα και τόλμη και κυβερνήτης με μεγάλο έργο».

Η Άννα Διαμαντοπούλου με αφορμή την εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη, μιλά στο ΒΗΜΑ για την πολιτική του παρακαταθήκη για το αν υπάρχει σήμερα συνέχεια του ρεύματος του εκσυγχρονισμού αλλά και για τις διεργασίες στην κεντροαριστερά.

-Γιατί επιλέξατε να γίνει τώρα αυτή η τιμητική εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη;

Η συζήτηση για τον χρόνο της εκδήλωσης γίνεται πάνω από ενάμιση χρόνο. Ουσιαστικά θέλαμε να γίνει σε χρόνο που δεν υπάρχει κομματική πόλωση ή προεκλογική περίοδος και τελικά καταλήξαμε σε ημερομηνία αμέσως μετά το τέλος των εκλογών που συνήθως τα πολιτικά πνεύματα έχουν καταλαγιάσει. Αυτή η επιλογή έγινε γιατί η εκδήλωση είναι ουσιαστικά μια γιορτή για να τιμήσουμε τον Κώστα Σημίτη ως έναν Έλληνα που υπήρξε «βομβιστής» εναντίον της δικτατορίας, διανοούμενος και εμπνευστής του κινήματος του εκσυγχρονισμού, σοσιαλδημοκράτης με διορατικότητα και τόλμη και κυβερνήτης με μεγάλο έργο.

Όπως προσωπικά περίμενα, η ανταπόκριση από πολίτες όλης της Ελλάδας είναι συγκινητική. Σ΄ αυτήν την εκδήλωση συμμετέχουμε όσοι πιστέψαμε, εμπιστευτήκαμε και αγαπήσαμε τον Κώστα Σημίτη αλλά και αρκετοί από τους αντιπάλους του εντός και εκτός του κόμματος οι οποίοι θέλουν να δείξουν αναγνώριση και σεβασμό. Ένα σημαντικό βήμα για τον πολιτικό πολιτισμό και την δημοκρατία. Λυπάμαι πολύ που η ημερομηνία συμπίπτει με την εκδήλωση για την Μαριεττα Γιαννακου.Την εκτιμούσα πολύ και θα πήγαινα κι εγώ και πολλοί άλλοι στην εκδήλωση προς τιμή της.

-Τι ήταν αυτό που χαρακτήρισε την παρουσία του Κώστα Σημίτη στο τιμόνι της χώρας;

Η σταθερή, ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα, η τόλμη και βέβαια η διακυβέρνηση με σαφείς στόχους και σχέδιο υλοποίησης τους. Έτσι επετεύχθησαν οι στόχοι της ΟΝΕ, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τα μεγάλα έργα , η αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, ο θεσμικός εκσυγχρονισμός.

-Ποια θεωρείται ότι ήταν τα μεγάλα λάθη εκείνης της περιόδου;

Θυμάμαι την συνέντευξη του Σερ Μάικλ Λουέλιν – Σμιθ μελετητή της ελληνικής ιστορίας όπου σχολιάζοντας την βιογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου το 2021 είπε: «Γίγας της πολιτικής ,εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής, αλλά και με λάθη». Δεν υπάρχει κανένας μεγάλος πολιτικός ιδιαίτερα όταν έχει κυβερνήσει επί μακρόν αντιμέτωπος με τεράστια προβλήματα χωρίς καθυστερήσεις , λάθη και μη εκπλήρωση όλων των στόχων. Ο Κώστας Σημίτης στα βιβλία του μιλά και εξηγεί. Εμείς όμως σ΄ αυτή την εκδήλωση δεν θέλουμε να κάνουμε αποτίμηση του έργου, θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε για ότι μικρό και μεγάλο άφησε στην χώρα. Έχει σημασία και για τη νέα γενιά να ενημερώνουμε και να θυμίζουμε το φωτεινό πρόσωπο των πολιτικών, αλλά και της πολιτικής.

– Υπάρχει συνέχεια του εκσυγχρονισμού σήμερα;

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από την μακρά πολιτική του διαδρομή και κυρίως την θητεία του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός, έκανε κυρίαρχο πολιτικό ρεύμα τον εκσυγχρονισμό και τον ευρωπαϊσμό. Σήμερα η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών συμφωνεί για την θέση της Ελλάδας στην ΕΕ παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους για τις αστοχίες της ΕΕ. Όσον αφορά στο κίνημα του εκσυγχρονισμού, όπως ο ίδιος έχει γράψει και πει, ο εκσυγχρονισμός δεν τελειώνει ποτέ. Σήμερα εκτιμώ ότι υπάρχει αίτημα εκσυγχρονισμού από μια κοινωνική πλειοψηφία που βρίσκεται σε όλα τα κόμματα.

Υπάρχει σε εξέλιξη μια συζήτηση για το μέλλον της κεντροαριστεράς; Μπορεί να αποτελέσει και πάλι εναλλακτική λύση διακυβέρνησης;

Υπάρχει ανάγκη ενός άλλου πόλου διακυβέρνησης για το καλό της χώρας, της δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος. Ο πόλος αυτός πρέπει να απαντά με πολιτικές, νέες ιδέες και όραμα στα μεγάλα ζητήματα του 21 ου αιώνα. Τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό, τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα.

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη – πρ. Επίτροπος ΕΕ – πρ. Υπουργός