Ο Russell Brand έκανε το ντεμπούτο του στο σημαντικότερο βρετανικό φεστιβάλ κωμωδίας το 2000 σε ηλικία 25 ετών κι αμέσως θεωρήθηκε πως διέθετε το «πακέτο» για να γίνει σταρ. Και έγινε. Σε εξαιρετικά μικρό διάστημα ο γνωστός για το προκλητικό, συχνά ακραία σεξιστικό και πρόστυχο χιούμορ του, ο Brand έκανε σε χρόνο dt το άλμα από τις υπόγειες, εναλλακτικές σκηνές στον κόσμο του βρετανικού MTV.

Έκτοτε, ο Russell Brand έχτισε μια πολύ επιτυχημένη αλλά, ομολογουμένως, και ταραχώδη καριέρα ως κωμικός, παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών, συγγραφέας, ακτιβιστής και συνωμοσιολόγος. Γνωστός για το επιδεικτικό, φλύαρο στυλ και τον συχνά άξεστο τρόπο του, ο Brand  έχει μεν τιμηθεί με τρία βραβεία βρετανικής κωμωδίας και μια υποψηφιότητα BAFTA, έχει όμως γίνει και πρωτοσέλιδο αρκετές φορές για σκανδαλώδη περιστατικά και ακραίες απόψεις. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που απέκτησε ένα σημαντικό αριθμητικά κοινό στο κανάλι του στο YouTube (πάνω από 6,5 εκ. εγγεγραμμένους), όπου συχνά γνωμοδοτεί σε θέματα ευεξίας, παίρνει συνεντεύξεις από εξέχουσες συντηρητικές προσωπικότητες ή σχολιάζοντας με ακραίο συντηρητισμό παγκόσμια πολιτικά γεγονότα.

Την τελευταία εβδομάδα όμως, ο Brand βρέθηκε στην κορυφή της επικαιρότητας εντός και εκτός Βρετανίας για εντελώς διαφορετικούς λόγους, όταν είδε το φως της δημοσιότητας μία έρευνα στην οποία τέσσερις γυναίκες τον κατηγόρησαν για σεξουαλική επίθεση. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις εφημερίδες The Sunday Times και The Times of London, καθώς και με το τηλεοπτικό πρόγραμμα Channel 4 Dispatches, το οποίο μετέδωσε το Σάββατο ένα ντοκιμαντέρ γύρω από τους ισχυρισμούς για σεξουαλική επίθεση σε μια σειρά περιστατικών μεταξύ 2006 και 2013.

Τι απαντά ο ίδιος

Οι ισχυρισμοί δημοσιεύτηκαν ενώ ο 48χρονος κωμικός βρισκόταν σε σύντομη stand-up περιοδεία. Σε μια εμφάνιση στο βορειοδυτικό Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου, άνοιξε τη βραδιά με μια έμμεση αναφορά στις κατηγορίες. «Έχω πολλά πράγματα να σας πω», είπε, σύμφωνα με δημοσιεύματα. «Υπάρχουν προφανώς κάποια πράγματα για τα οποία δεν μπορώ να μιλήσω καθόλου και εκτιμώ ότι θα καταλάβετε».

Στο πλαίσιο της έρευνας, μία γυναίκα κατηγόρησε τον Brand ότι τη βίασε στο σπίτι του στο Λος Άντζελες το 2012. Τα πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι η γυναίκα είχε προσκομίσει ιατρικά αρχεία που επιβεβαίωναν ότι είχε νοσηλευτεί σε κέντρο υποστήριξης γυναικών που έχουν πέσει θύματα βιασμού. Μια άλλη γυναίκα τον κατηγόρησε ότι την ανάγκασε σε στοματικό σεξ όταν ήταν 16 ετών, παρόλο που εκείνη είχε προσπαθήσει να τον απωθήσει.

Ο 48χρονος ηθοποιός ανέβασε στα social media ένα μικρό βίντεο στο οποίο αρνήθηκε κάθε κατηγορία, χαρακτηρίζοντας «σοβαρά εγκληματικούς» τους ισχυρισμούς εις βάρος του. «Ανάμεσα σε αυτή τη λιτανεία εκπληκτικών, μάλλον μπαρόκ επιθέσεων υπάρχουν κάποιοι πολύ σοβαροί ισχυρισμοί τους οποίους διαψεύδω απολύτως», δήλωσε ο Brand στο βίντεο και συνέχισε λέγοντας ότι ενώ έχει μιλήσει στο παρελθόν για μια «περίοδο ασυδοσίας» στη ζωή του, οι σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου ήταν «πάντα συναινετικές».

Η έρευνα  περιελάμβανε επίσης καταγγελίες για τη συμπεριφορά του Brand στον χώρο εργασίας, μεταξύ άλλων από ανώνυμους εργαζόμενους στην παραγωγή του Channel 4. Σύμφωνα με τις αναφορές, ο Brand ζητούσε από μέλη του προσωπικού να προσεγγίζουν γυναίκες από το κοινό, ώστε να κανονίζει συναντήσεις μαζί τους μετά το τέλος των γυρισμάτων. Στο βίντεο που ανάρτησε πάντως ο ηθοποιός δεν αναφέρθηκε στις εν λόγω κατηγορίες.

Αντιμέτωπος με τις συνέπειες

Δύο μέρες μετά τη δημοσίευση της έρευνας, ο Brand ανέβαλε τις υπόλοιπες εμφανίσεις του στο Λονδίνο, την ίδια στιγμή που πολλοί οργανισμοί και φορείς παίρνουν τις αποστάσεις τους από τον 48χρονο ηθοποιό. Το εκδοτικό πρακτορείο του, Tavistock Wood, ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι διακόπτει τους δεσμούς μαζί του. Και η εκδοτική Bluebird που είχε προγραμματίσει να εκδώσει το βιβλίο του Russell Brand «Recovery: the Workbook», έναν οδηγό για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, φαίνεται να προχώρησε σε άτακτη λύση της συνεργασίας μαζί του.

Από εχθές Τρίτη (19/09), τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευση της έρευνας, το Youtube προχώρησε σε αναστολή της δυνατότητας αποκόμισης κέρδους από τα βίντεο που αναρτώνται στο κανάλι του ηθοποιού. Το κανάλι αποτελεί ενδεχομένως σημαντική πηγή εσόδων για τον Brand, ο οποίος κέρδιζε χρήματα μέσω διαφημίσεων και πληρωμένων προωθητικών ενεργειών. Εκπρόσωπος του YouTube ανέφερε ότι  το κανάλι του ηθοποιού τέθηκε σε διαθεσιμότητα για παραβίαση της «πολιτικής ευθύνης του δημιουργού» του YouTube.

«Εάν η συμπεριφορά ενός δημιουργού εκτός πλατφόρμας βλάπτει τους χρήστες, τους υπαλλήλους ή το οικοσύστημά μας, αναλαμβάνουμε δράση για την προστασία της κοινότητας», ανέφερε η εκπρόσωπος.

Αλλά και η Paramount+ αφαίρεσε νωρίτερα σήμερα το κωμικό σόου του Russell Brand «Live in New York City» του 2009 – ακολουθώντας τα βήματα του YouTube.