Σχεδόν τρεις μήνες πριν την επόμενη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι (COP28) και ενώ  το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευθεί να μειώσει στο 100% τους ρύπους της χώρας, μέχρι το 2050 (πολιτική γνωστή και ως  net – zero) αναστάτωση έχει προκληθεί στη βρετανική κοινή γνώμη μετά από είδηση του μετέδωσε το Σάββατο το BBC για τη διαρροή μεθανίου σε βρετανικές εγκαταστάσεις αερίου που εντοπίστηκε από το διάστημα.

Περισσότερες από 200 ομάδες της κοινωνίας των πολιτών έστειλαν επιστολή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που φιλοξενούν τη φετινή σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP28, και σε όλες τις συμμετέχουσες κυβερνήσεις με μια σειρά αιτημάτων σχετικά με το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Την ίδια ώρα μια από τις μεγαλύτερες πορείες διαμαρτυρίας των τελευταίων ετών για το κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Σάββατο στο Εδιμβούργο μετά  την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να δημιουργήσει περισσότερες από 100 νέες εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη περιοχή της Βόρειας Θάλασσας όπως μετέδωσε η DW.

Επί τρεις μήνες η διαρροή μεθανίου

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε το BBC η διαρροή μεθανίου αφορά την εταιρεία παροχής αερίου Wales and West Utilities και διαπιστώθηκε ότι ήταν ενεργή  για περισσότερο από τρεις μήνες. Είχε εντοπισθεί από ειδικούς ήδη από τον Μάρτιο. Σε όλο αυτό το διάστημα η ιστοσελίδα της εταιρείας δεν είχε αναφέρει πουθενά το περιστατικό.

Τεράστιο το μέγεθος της διαρροής

Το μέγεθος της διαρροής είναι ενδεικτικό της καταστροφής. Αρχικά, έγινε αντιληπτή από δορυφορική εικόνα, ενώ παράλληλα αναφέρεται ότι η ποσότητα που χάθηκε ήταν ικανή να τροφοδοτήσει με ενέργεια περισσότερα από 7.500 χιλιάδες σπίτια για έναν ολόκληρο χρόνο.

Την ίδια ώρα η χώρα αλλά και η παγκόσμια κοινότητα βρίσκονται αντιμέτωπες με την ενεργειακή κρίση εξαιτίας του πολέμου την Ουκρανία. Πόσο έντονος είναι όμως ο αντίκτυπος για το περιβάλλον αναρωτιέται η DW η οποία αναφέρει ότι το μεθάνιο είναι 28 φορές πιο επιβλαβές από το διοξείδιο του άνθρακα και  υπεύθυνο κατά 30% για την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), οι εκπομπές μεθανίου του Ηνωμένου Βασιλείου προέρχονται κατά 48% από την κτηνοτροφία, κατά 41% από τη διαχείριση αποβλήτων και κατά 11% από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ακτιβιστές, χθες, στην Νέα Υόρκη, σηματοδοτούν την έναρξη της εβδομάδας κινητοποιήσεων για το Κλίμα. Ζητούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναλάβει δράση για την κλιματική αλλαγή και να απορρίψει τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 17 Σεπτεμβρίου 2023. REUTERS/Eduardo Munoz

Πόσες διαρροές δεν έχουν εντοπιστεί;

Τη διαρροή εντόπισε το Πανεπιστήμιο του Λιντς και συγκεκριμένα η ερευνήτρια Έμιλι Ντόουντ μέσω ειδικών δορυφόρων. Στη συνέχεια τα δεδομένα επιβεβαιώθηκαν με επιτόπιους ελέγχους. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Έμιλι Ντόουντ «το βασικό ερώτημα που τίθεται τώρα είναι πόσες διαρροές υπάρχουν ακόμα που δεν έχουν εντοπιστεί» προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να γίνονται συχνότεροι και πιο εντατικοί έλεγχοι.

Οι παλαιότητα των υποδομών ένοχη για τη διαρροή

Το Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται ότι έχει μειώσει σημαντικά τις εκπομπές μεθανίου από το 1990 μέχρι σήμερα. Όμως παρατηρείται ότι η πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση έχει επιβραδυνθεί.

Να σημειωθεί ότι η αιτία της διαρροής δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αλλά αποδίδεται κυρίως στην παλαιότητα των υποδομών, κάτι που θέτει προ των ευθυνών τις εταιρείες για το ρόλο τους στην κλιματική κρίση.