Μια φάση που δεν έμοιαζε καθόλου ύποπτη, μια απλή άμυνα επί της baseline σ’ έναν κοντύτερο αντίπαλο, ένα χτύπημα από αγκώνα στην αριστερή πλευρά του σώματος. Ο Σέρβος διεθνής Μπόρισα Σίμανιτς υπήρξε θύμα αυτής της στιγμής που σου κόβει τη ζώη σε δύο κομμάτια.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα των όρλοβι με το Νότιο Σουδάν στο Mundobasket, ο 25χρονος πάουερ φόργουορντ αναχαίτιζε την προσπάθεια του Νούνι Όμοτ που είχε την κατοχή της μπάλας και προστάτευε με το μεγάλο κορμί του το καλάθι της ομάδας του. Για κακή τύχη του ο Σουδανός προσπάθησε άτσαλα ν’ απεγκλωβιστεί από το μαρκάρισμα και τον χτύπησε με τον αγκώνα του προτού σκοράρει με λέι απ.

Ο Σίμανιτς ένιωσε άμεσα τον πόνο, έφυγε αρχικά για τον πάγκο και τέθηκε νοκ άουτ για το υπόλοιπο της διοργάνωσης. Μάλιστα διεκομίσθη σε κλινική της Μανίλα για εξετάσεις και παρέμεινε νοσηλευόμενος, καθώς κρίθηκε απαραίτητη μια πρώτη επέμβαση. Κι ενώ έδειχνε ν’ αναρρώνει οι σοβαρές επιπλοκές που παρουσιάστηκαν τον οδήγησαν εκ νέου στο χειρουργείο. Οι θεράποντες γιατροί είχαν ήδη συμφωνήσει ότι έπρεπε να του αφαιρεθεί το ένα από τα νεφρά του!

Η ομοσπονδία της Σερβίας ενημέρωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας για τη δυσάρεστη τροπή που έλαβαν τα πράγματα και τη νέα επέμβαση που πραγματοποιήθηκε στις 3/9. Όπως συμπλήρωσε ο Νίκολα Μιλουτίνοβ, ο συμπαίκτης τους χρειάστηκε μετάγγιση και «δεν κοιμηθήκαμε όλο το βράδυ ψάχνοντας για αίμα», διότι οι απώλειες ήταν μεγάλες.

Μια νέα ζωή με ένα νεφρό

Γίνεται κατανοητό πια ότι η ζωή και η καριέρα του φόργουορντ που είχε αφήσει τη Μέγκα Βελιγραδίου για να ενταχθεί στην ισπανική Σαραγόσα εισέρχονται σε μια νέα φάση.

Όταν αναρρώσει πλήρως, μετά από ένα εύλογο διάστημα, ο Σέρβος θα είναι εφικτό να συνεχίσει την επαγγελματική πορεία του στο μπάσκετ, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικός για να μην δεχθεί κάποιο νέο χτύπημα που θα επιφέρει εσωτερική αιμορραγία.

Παράλληλα θα οφείλει να εφαρμόζει ένα απαραίτητο ιατρικό πρωτόκολλο. Και φυσικά να παρακολουθείται τακτικά με συγκεκριμένες μετρήσεις.

Δεν είναι, πάντως, μοναδικός αθλητής που υπέστη κάτι τόσο σοβαρό. Θυμίζουμε τον Παύλο Αδάμο, παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του ΟΦΗ που είχε χτυπήσει σε αγώνα με την Ελευσίνα (21/3/99) και επανήλθε. Όπως και τον Γάλλο Φαμπιάν Λεμουάν.

Τις λειτουργικές ανάγκες του νεφρού που αφαιρέθηκε θα τις καλύψει το άλλο διαθέσιμο. Είναι τέτοια η αποστολή των νεφρών στον ανθρώπινο οργανισμό που όταν ο ένας εξ αυτών χαθεί για οποιονδήποτε λόγο, αυτομάτως ο άλλος μεγαλώνει σε μέγεθος τόσο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες διήθησης του αίματος.

Στο τέλος της ημέρας, οι γιατροί θα δώσουν τις απαντήσεις.