Μια ειδικότητα αποκτηθείσα εν τω στρατεύματι (όπως έλεγαν οι παλαιότεροι) είναι αυτή των «προωθητών γαιών». Αυτή είναι η επίσημη στρατιωτική ιδιότητα του χειριστή μπουλντόζας με ειδικότητα των χόρτων και των θάμνων γύρω από τα στρατόπεδα, όπως αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης.

Στην Αλεξανδρούπολη έπιασαν δουλειά, αφού χάραξαν αντιπυρικές ζώνες πλάτους 40 μέτρων γύρω από τα στρατόπεδα. Να σκεφτείτε ότι το βράδυ της Δευτέρας με τους ριπαίους ανέμους να φθάνουν έως τα 8 μποφόρ, με την εκκένωση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, η φωτιά πέρασε μέσα από δύο στρατόπεδα στην Αβάντα και στην Παλαγία αλλά δεν πλησίασε τις αποθήκες πυρομαχικών, προσθέτει η ίδια πηγή.

Και ξέρετε γιατί; Επειδή οι «προωθητές γαιών» φρόντισαν από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου να χαράξουν γύρω από τις αποθήκες πυρομαχικών αντιπυρικές ζώνες. Όχι όπως συνέβη στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο, που ουδείς φρόντισε για την αποψίλωση των χόρτων και των σκουπιδιών γύρω από το στρατόπεδο.

Τιτάνια ήταν η κινητοποίηση του στρατού, που συνδράμει με κάθε μέσο στις υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαγιών, κυρίως στον Έβρο. Παράλληλα, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μετέφεραν ήδη πυρομαχικά σε ασφαλή σημεία, όπου δεν θα κινδυνεύουν από τις φλόγες.

Συγκεκριμένα, για προληπτικούς λόγους, ο στρατός ολοκλήρωσε τη μεταφορά πυρομαχικών από διάφορα στρατόπεδα, προκειμένου να αποθηκευτούν σε ασφαλή σημεία, μακριά από τις φωτιές -πιο συγκεκριμένα, πυρομαχικά από δύο αποθήκες στρατοπέδων του Έβρου μεταφέρθηκαν στις Σάπες. Παράλληλα, το σύνολο του προσωπικού των Μονάδων που εδρεύουν στο νομό Έβρου βρίσκεται σε επιφυλακή εντός των στρατοπέδων.