Oλοκληρώθηκε σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες η πρώτη φάση της διαδικασίας πώλησης της «Κωτσόβολος», με δυνατά ονόματα να δίνουν το παρών, αλλά και ηχηρές απουσίες. Όλα δείχνουν πως θα δοθεί σκληρή μάχη για το «πετράδι στο στέμμα» της αγγλικής Currys που μαγνητίζει το ενδιαφέρον της αγοράς.

Αν και επιχειρείται να κρατηθεί χαμηλά η δημοσιότητα, με δεδομένο πως πρόκειται για φάση με μη δεσμευτικό χαρακτήρα, πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση επισημαίνουν πως προσφορά κατέθεσαν σχήματα τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. «Φαίνεται πως υπάρχει ενδιαφέρον για την εξαγορά της εταιρείας, παρότι το τίμημα αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Στην κούρσα διεκδίκησης συμμετέχει η Quest του επιχειρηματία Θεόδωρου Φέσσα και πρώην προέδρου του ΣΕΒ. Η εταιρεία με πρόσφατη ανακοίνωσή της ανέφερε ότι συμμετέχει στη διαδικασία των μη δεσμευτικών προσφορών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει καταθέσει προσφορά δεσμευτικού χαρακτήρα.

Η αίσθηση που υπάρχει, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται από κάποια πηγή, είναι πως και η ΔΕΗ εξέφρασε τελικά ενδιαφέρον. Πληροφορίες ήθελαν την επιχείρηση να έχει ετοιμάσει φάκελο για την υποβολή προσφοράς, αφού θεωρεί πως η απόκτηση της Κωτσόβολος, ενός κερδοφόρου asset θα την φέρει πιο κοντά στους στόχους της χάρη στο εκτεταμένο και καλά τοποθετημένο δίκτυο που διαθέτει σε όλη την Ελλάδα.

Οι απουσίες

Την «έκπληξη» έκανε η Πλαίσιο της οικογένειας Γεράρδου, αποφασίζοντας να μην ακολουθήσει τη μάχη διεκδίκησης και διαψεύδοντας τις προσδοκίες που η ίδια είχε καλλιεργήσει λέγοντας πως «αναγκαστικά πρέπει να είμαστε μέσα στην συζήτηση, δεν μπορούμε να απουσιάζουμε».

Κορυφαίο στέλεχος της αλυσίδας μιλώντας στον «OT» επισημαίνει πως μετά από τη σχετική άσκηση που έγινε, η διοίκηση κατέληξε στην απόφαση να απέχει για τους εξής βασικούς λόγους:

Πρώτον, γιατί ως ανταγωνιστική εταιρεία δεν θα είχε πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες που αφορά στη λειτουργία της Κωτσόβολος

Δεύτερον, γιατί θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην έγκριση του deal, εφόσον θα αναδεικνύονταν προτιμητέος επενδυτής. «Σκεφτείτε να υποχρεωνόμασταν να πουλήσουμε καταστήματα του δικτύου για να είμαστε εντάξει με τον ανταγωνισμό… Δεν θέλαμε να διακινδυνεύσουμε μια τέτοια εξέλιξη που θα ανέτρεπε τα business plan και τις στοχεύσεις μας», σημειώνουν χαρακτηριστικά σύμφωνα με τον ot.gr.

Από την πλευρά της, η εταιρεία Public αναφέρει ότι δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διεκδίκηση. Κύκλοι της εταιρείας αναφέρουν ότι το Public δεν ενδιαφέρεται για την εξαγορά του Κωτσόβολου.

Αν και η αίσθηση που υπήρχε στην αγορά ήταν πως τελικά η εταιρεία του Πάνου Γερμανού έκανε πίσω για τους ίδιους περίπου λόγους, με αυτούς του Πλαισίου. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εκτιμάται πως θα έφερνε αντιρρήσεις και θα υποχρέωνε την αλυσίδα σε διορθωτικές κινήσεις, αφού εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικό μερίδιο σε λευκές συσκευές και προϊόντα τεχνολογίας.

Και τα ερωτηματικά

Από εκεί και πέρα, ερωτήματα υπάρχουν για τη συμμετοχή της CVC και της Fairfax του καναδού μεγαλοεπενδυτή Prem Watsa, δυο fund που διαθέτουν ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν περί τα μέσα Ιουνίου όταν η Currys, μητρική εταιρεία της Κωτσόβολος, ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια στρατηγική αναθεώρηση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πώληση των δραστηριοτήτων της.

Η Κωτσόβολος είναι μια «όαση» για τον βρετανικό όμιλο Currys λόγω των ισχυρών επιδόσεων που καταγράφει όλα τα τελευταία χρόνια σε δύσκολες συγκυρίες. Για αυτό και οι Άγγλοι, όπως όλα δείχνουν, είναι αποφασισμένοι να πουλήσουν ακριβά το… τομάρι της Κωτσόβολος.

Ενδεικτική ήταν η δήλωση του CEO του Ομίλου Currys Alex Baldock σε σχετική ερώτηση κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων. «Αν δεν πετύχουμε καλή τιμή δεν θα πουλήσουμε. Θα ήμασταν εξίσου χαρούμενοι κι αν κρατούσαμε την Κωτσόβολος», σημείωσε χαρακτηριστικά Baldock.
Τα «στοιχήματα» για το τίμημα

Τα στοιχήματα πάντως για το τίμημα που θα μπορούσε να πιάσει η αλυσίδα έχουν ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το… «πωλητήριο». Αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως το deal θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 400 εκατ. και 450 εκατ. ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει και παραπάνω ανάλογα με τις διαθέσεις των υποψήφιων διεκδικητών…

«Ένα τίμημα που αντιστοιχεί σε 8 με 9 φορές τα EBITDA της εταιρείας θα λέγαμε πως ακούγεται λογικό. Κάπου τόσο κλείνονται οι εξαγορές στο retail…», σημειώνει άνθρωπος με γνώση της υπόθεσης. Σε κάθε περίπτωση τόσο ο αριθμός των επενδυτών, όσο και το προφίλ τους θα αρχίσουν να «κυκλοφορούν» μέσα στα επόμενα 24ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες η Currys σε συνεννόηση με την Citi που έχει αναλάβει να τρέξει τον διαγωνισμό θα καταλήξει σε μια πρώτη λίστα με τους υποψήφιους που θέλει να συνεχίσουν…