Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής έχει κηρυχθεί από την Πέμπτη η Χαβάη ως αποτέλεσμα των φονικών πυρκαγιών που πλήττουν το νησί Μάουι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεσμεύτηκε για την αποδέσμευση όλων των απαραίτητων ομοσπονδιακών πόρων προκειμένου να τεθούν στη διάθεση των πληγέντων, την ώρα που ο αριθμός των καταγεγραμμένων νεκρών έχει ήδη ανέλθει στους 53 κι αυξάνεται διαρκώς, καθώς από τα σωστικά συνεργεία εντοπίζονται νέες απανθρακωμένες σοροί.

Η πόλη Λαχέινα, πρώην πρωτεύουσα και εμβληματικό θέρετρο, έχει ισοπεδωθεί ολοσχερώς με περισσότερα από 1.000 κτίσματα να έχουν παραδοθεί στις φλόγες.


Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή στη Χαβάι από το τσουνάμι του 1960, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 61 άνθρωποι.

Εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους

Μεγάλος αριθμός νεκρών έχει εντοπιστεί στ’ αυτοκίνητά τους, καθώς «προσπαθούσαν να διαφύγουν αλλά κόλλησαν στην κίνηση και εγκλωβίστηκαν στην Front Street», ανέφερε μάρτυρας για τα όσα αντίκρισε στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της Λαχέινα.

Η ίδια ανέφερε επίσης ότι «δεν μπορούσα καν να καταλάβω πού βρισκόμουν, γιατί όλα τα ορόσημα είχαν καταστραφεί», οπότε δεν ήταν δυνατός ο προσανατολισμός.

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, ωστόσο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέφερε ότι οι πυρκαγιές πυροδοτήθηκαν από την ξηρή βλάστηση, τους ισχυρούς ανέμους και τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας. Όπως και να ‘χει η φωτιά αιφνιδίασε ντόπιους και επισκέπτες, καθώς σε πολύ σύντομο διάστημα επεκτάθηκε και κατέκαψε τεράστιες εκτάσεις.

«Είμαστε ακόμα σε φάση διασφάλισης της ζωής. Η έρευνα και η διάσωση εξακολουθεί να είναι πρωταρχικό μέλημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης, ενόσω οι ομάδες έρευνας δεν είναι εφικτό να φτάσουν σε περιοχές που έχουν κριθεί ασφαλείς από την πυροσβεστική.

«Τρέχαμε σχεδόν όλη τη νύχτα»

Ένας 31χρονος μάγειρας από τη Γουατεμάλα μετέφερε ότι όταν άκουσε τους συναγερμούς πυρκαγιάς, ήταν ήδη πολύ αργά για να φύγει με το αυτοκίνητό του. «Άνοιξα την πόρτα και η φωτιά ήταν σχεδόν από πάνω μας. Το μόνο που κάναμε ήταν να τρέξουμε. Τρέχαμε σχεδόν όλη τη νύχτα και την επόμενη μέρα, γιατί η φωτιά δεν σταματούσε», επισήμανε.

Ένα ζευγάρι και ο 6χρονος γιος του σώθηκαν οριακά από τη μανία της φωτιάς. Επέστρεφαν από το σούπερ μάρκετ στο σπίτι όταν ήχησαν οι σειρήνες και το μόνο που πρόλαβαν να πάρουν μαζί τους ήταν μια αλλαξιά από ρούχα.

«Μόλις που τα καταφέραμε», είπε ο 34χρονος πατέρας από ένα καταφύγιο χωρίς να γνωρίζει αν είχε απομείνει κάτι στο διαμέρισμά τους.

Απέναντι υπήρχε δομή για ηλικιωμένους. Οι περισσότεροι αγνοούνται. «Η γιαγιά μου είναι 97 ετών και δεν την έχω εντοπίσει. Μπορεί να περπατήσει, είναι δυνατή», είπε γυναίκα απελπισμένα. «Δεν ξέρουμε ποιον να ρωτήσουμε».

Έγινε γνωστό ότι το λιμενικό διέσωσε 14 άτομα που πήδηξαν στο νερό για να γλιτώσουν.

Ο υποστράτηγος του Υπουργείου Άμυνας της Χαβάης δήλωσε ότι αξιωματικοί του στρατού εργάζονται για την αποκατάσταση των επικοινωνιών, τη διανομή νερού και την ασφάλεια των πολιτών.