Το ποδόσφαιρο είναι ένα: ενιαίο και αδιαίρετο. Δεν χωρά στεγανά, στερεότυπα και διαχωρισμούς.

Τα πατριαρχικά κατάλοιπα, που κουβάλησε μαζί του για δεκαετίες, οφείλει να τα αντιμετωπίζει στη ρίζα τους και στο τέλος να τα θεραπεύει. Ας ξεμπερδεύουμε οριστικά.

Ότι ο Αντουάν Γκριεζμάν, ο Κιλιάν Εμπαπέ και o Κινγσλέ Κομάν ή ο Ουσμάν Ντεμπελέ διαθέτουν απαράμιλλο ταλέντο είναι αδιαμφισβήτητο. Χάρη σε μια κίνησή τους, με ή χωρίς την μπάλα, μπορούν να ντριπλάρουν, να πασάρουν, να σκοράρουν σμπαραλιάζοντας αντιπάλους και ολόκληρες άμυνες.

Μόνο που, έχε κατά νου πλέον, πως ανάλογα μπορούν η Σακίνα Καρχαουί, η Εστέλ Κασκαρίνο, η Εζενί Λε Σομέρ και η Βιβιάν Ασεγί. Ενεργά μέλη της εθνικής Γαλλίας, ποδοσφαιρίστριες με μακρά πορεία στα γήπεδα και ισοδύναμα λαμπερή πορεία με τους άνδρες συμπατριώτες τους.

Το προηγούμενο status quo ανήκει στο παρελθόν.

Το σποτ που πείθει τους άπιστους

Τρανή απόδειξη η διαφημιστική καμπάνια εταιρίας τηλεπικοινωνιών λίγες ημέρες που για να περάσει το μήνυμά της δοκίμασε ένα απίθανο πείραμα.

Οι εμπνευστές της ιδέας εντόπισαν μερικές εντυπωσιακές ενέργειες διεθνών Γαλλίδων σε παιχνίδια της εθνικής και χρησιμοποιώντας την τεχνολογία πάτησαν πάνω στις φιγούρες και τις αντικατέστησαν. Σαν όλες αυτές να έχουν ξεκινήσει από πόδια ανδρών.

Επειδή, όπως αναφέρεται στην πορεία του video, «δεν είναι αυτοί που μόλις είδατε», η αλήθεια του μοντάζ αποκαλύπτεται αμέσως μετά.

Όσοι ως εκείνο το σημείο της προβολής θαύμαζαν τα αγόρια του Ντιντιέ Ντεσάμπ, είχαν ξεκάθαρα παραπλανηθεί. Ξάφνου έβλεπαν να ξεδιπλώνονται μπροστά τους τα κορίτσια του Ερβέ Ρενάρ.

Ένας παραμορφωτικός καθρέπτης που όμως αντανακλούσε την απόλυτη πραγματικότητα.

Οι αποστάσεις μειώνονται

Στις 23 Ιουλίου η Εθνική Γαλλίας θα κάνει πρεμιέρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο κι αυτό το περίφημο εγχείρημα ήταν η πιο έξυπνη και άκρως επιδραστική διαφήμιση για να στηριχθεί η προσπάθεια διάκρισης στα γήπεδα της Αυστραλίας.

Κόντρα σε Τζαμάικα, Βραζιλία και Παναμά οι μπλε θα διεκδικήσουν γι’ αρχή την πρόκρισή τους στα νοκ άουτ κι ακολούθως θα κυνηγήσουν ό,τι περισσότερο από την έκτη θέση που είχαν κατακτήσει προ τετραετίας εντός έδρας.

Δικαίως πλέον το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού του καλοκαιριού στην Ωκεανία κερδίζει επάξια το μερίδιο της πίτας από την προβολή και το ενδιαφέρον του κοινού.

Έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών / διοργανώσεων, η -υπό πίεση- FIFA πείστηκε να καλύψει τις χαώδεις αποστάσεις στις οικονομικές αποζημιώσεις και να εγγυηθεί στις διεθνείς παίκτριες ίσες συνθήκες και χρηματικά έπαθλα ανάλογα μ’ εκείνα που λαμβάνουν οι άνδρες συνάδελφοί τους.

Οι φωνές τους ακούστηκαν, οι αντιδράσεις έφεραν αποτέλεσμα, οι αγκυλώσεις αντιμετωπίστηκαν. Η Μέγκαν Ράπινο δεν έχει να ζηλέψει από τον Λιονέλ Μέσι.

Τα ίδια ακριβώς κάνουν, διδαχθήκαμε παραπάνω. Το ποδόσφαιρο είναι ένα, ας το επαναλάβουμε.