Η Τουρκία κατέδειξε και πάλι ότι προκρίνει αποκλειστικά και μόνον τους ιδιοτελείς στόχους της και όχι το συλλογικό συμφέρον του ΝΑΤΟ. Αυτό καταδεικνύει η στάση του Τ. Ερντογάν να θέσει αρχικά ως προϋπόθεση για τη συναίνεσή του στην ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία την ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων, ορισμένα εκ των οποίων υπερβαίνουν και τα όρια της κοινής λογικής.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο «τι έδωσε και τι πήρε» ο Τ. Ερντογάν στο Βίλνιους. Ασφαλώς, δεσμεύτηκε ότι θα φέρει προς έγκριση στο τουρκικό κοινοβούλιο την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο,  η έγκριση αυτή δεν είναι προσδιορισμένη χρονικώς… Ταυτοχρόνως, έλαβε τη διαβεβαίωση του Αμερικανού προέδρου ότι η Τουρκία θα αποκτήσει τα αεροσκάφη F-16 Viper. Όμως, ούτε για την πώληση αυτήν είναι καθορισμένος ο χρονικός ορίζοντας, αφού απαιτείται η δύσκολη έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου… Τέλος, όλοι οι αρμόδιοι κατέστησαν σαφές στον Τ. Ερντογάν ότι η επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να γίνει μόνο υπό τις γνωστές και απαράβατες προϋποθέσεις που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εξέλιξη αυτή φαινομενικά είναι μία συμφωνία «win-win» μεταξύ του Τζ. Μπάιντεν και του Τ. Ερντογάν. Ωστόσο, κάθε άλλο παρά έτσι είναι, αφού ουδείς μπορεί να παραβλέψει ότι εκείνος που «έκανε πίσω» από την έως τώρα στάση του είναι αποκλειστικά ο Τ. Ερντογάν. Και «έκανε πίσω», διότι και συναίνεσε στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και αποδέχθηκε τους «σκληρούς» όρους των ΗΠΑ για την πώληση των F-16 Viper.

Η στροφή κατά 180ο του Τ. Ερντογάν δεν οφείλεται ασφαλώς στην αγαθή συμμαχική του προαίρεση, αλλά στο ότι αντιλαμβάνεται πως οι εκβιασμοί και τα «ανατολίτικα παζάρια» δεν «περνούν» πλέον ούτε στις ΗΠΑ ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σημαντικότερο στοιχείο στην αμερικανοτουρκική συμφωνία είναι το ότι κατέστη σαφές πως θα προβλέπονται αυστηροί περιορισμοί στη χρήση των αεροσκαφών F-16 Viper από την Τουρκία (δηλ. δέσμευση εκ μέρους της ότι αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν για ενέργειες κατά της Ελλάδος) αλλά και «σκληρές» συνέπειες σε περίπτωση παραβίασης των περιορισμών αυτών. Ως προς το δεύτερο αίτημα του Τ. Ερντογάν, έλαβε ουσιαστικά την αυτονόητη απάντηση ότι η ένταξη μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά αναγνώριση της ευρωπαϊκής φυσιογνωμίας της και επ’ ουδενί μπορεί να είναι αποτέλεσμα στυγνού εκβιασμού.

Τα δεδομένα αυτά συνιστούν σοβαρή αναβάθμιση της Ελλάδος ως παράγοντος που επηρεάζει πολύ σημαντικά τις αμερικανοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει σίγουρα και τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35, καθίσταται σαφές ποιος κερδίζει στη σκακιέρα έως τώρα.