Σε σημαντική «πληγή» και στη φετινή αντιπυρική περίοδο μετατρέπονται τα εκατοντάδες ακαθάριστα οικόπεδα που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Ξερά χόρτα τα οποία είναι «σύμμαχοι» της φλόγας που μπορεί να επεκταθεί με τη συνδρομή και των ανέμων απειλώντας βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπως στη δυτική Αττική, σπίτια και περιουσίες. Σύμφωνα με στελέχη της Πυροσβεστικής οι συχνές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών συνεισφέρουν σημαντικά στο να υπάρχει υγρασία και να μην ευνοεί την εκδήλωση πυρκαγιών ωστόσο βοηθά και στην ανάπτυξη της βλάστησης. Αίσθηση προκαλούν τα ενδεικτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μόνο από περιοχές του λεγόμενου βόρειου τομέα της Αθήνας οι κατά τόπους υπηρεσίες της Πυροσβεστικής έχουν δεχθεί πάνω από 600 αιτήσεις από Δήμους για να γίνουν αυτοψίες σε περιφραγμένα ακαθάριστα οικόπεδα.

Παράλληλα ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι στην ανατολική Αττική που έχει πληγεί αρκετές φορές από καταστροφικές πυρκαγιές τα αιτήματα προς τους κατά τόπους Πυροσβεστικούς Σταθμούς από τους κατά τόπους Δήμους είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Κάτι που δείχνει πως είτε δεν έχουν γίνει καταγραφές από τις υπηρεσίες των Δήμων για τα ακαθάριστα οικόπεδα είτε έχουν καθαριστεί όλα!

Υπενθυμίζεται πως είναι σε ισχύ η σχετική Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 με τίτλο «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διάταξη «οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές οφείλουν να εκπληρώνουν την υποχρέωση καθαρισμού, να συναινούν και να επιδεικνύουν ανοχή στους τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους, αυτοψίες και ενέργειες των αρμοδίων οργάνων του οικείου Δήμου και των αρμόδιων πυροσβεστικών υπαλλήλων για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς. Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των χώρων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας και να συντηρούν αυτόν, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους.»

Την ίδια στιγμή κάτοικοι της περιοχής Μάτι που έχει ακόμα τις «πληγές» από την φωτιά που κόστισε τη ζωή σε αρκετούς ανθρώπους έλεγαν στο ΒΗΜΑ πως αρκετοί πλέον έχουν ευαισθητοποιηθεί, παίρνουν μέτρα πυροπροστασίας και καθαρίζουν τα οικόπεδα τους για να μην επαναληφθεί το σκηνικό της φρίκης. Επίσης μιλώντας στο ΒΗΜΑ ο κ. Δημήτρης Γεωργατζής υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του Δήμου Μαραθώνα τόνισε ότι ενημερώνονται όλοι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων τηλεφωνικά ή με επιστολές για να καθαρίσουν έγκαιρα τα οικόπεδα τους και εάν δεν το υλοποιήσουν τότε παρεμβαίνει ο Δήμος. Ο κ. Γεωργατζής ανέφερε ότι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ανταποκρίνεται. Και προσθέτει ότι το πρόβλημα εμφανίζεται στις εκτός σχεδίου περιοχές όπου ο Δήμος δεν μπορεί να παρέμβει και σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να γίνει αυτοψία από το δασαρχείο. Όπως είπε είναι υποχρέωση του κάθε ιδιοκτήτη οικοπέδου όχι μόνο να περιποιείται το χώρο αλλά και να μεριμνά για τη μεταφορά των ξερών χόρτων ή κλαδιών σε ασφαλή σημείο καθώς έχει παρατηρηθεί και το φαινόμενο πολίτες να καθαρίζουν τα οικόπεδα και στη συνέχεια έξω από αυτά να εγκαταλείπουν τα χόρτα που έχουν απομακρύνει.

Πάντως σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών προς το ΒΗΜΑ σε αρκετές περιοχές ενώ καλούν τις αρμόδιες υπηρεσίες Δήμων για απομάκρυνση καύσιμης ύλης από οικόπεδα ή χώρους κοντά σε σπίτια εν τούτοις το αίτημα τους καθυστερεί να υλοποιηθεί με το πρόσχημα ότι δεν επαρκούν τα οχήματα. Επιπροσθέτως ένας άλλος «πονοκέφαλος» για τους Δήμους είναι το γεγονός πως κάθε χρόνο γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν ιδιοκτήτες οικοπέδων που ενδεχομένως τα απέκτησαν μετά από κάποια κληρονομιά και δεν ξέρουν καν αυτά που βρίσκονται αλλά και τράπεζες καθώς κάποια οικόπεδα έχουν κατασχεθεί λόγω οφειλών των ιδιοκτητών τους.

Για τους παραβάτες προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις. Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος μπορεί να να επιβάλλει πρόστιμο 50 λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ. Ωστόσο εάν ο ιδιώτες συμμορφώνεται εντός 10 ημερών από τη στιγμή που θα ενημερωθεί για την επιβολή του προστίμου τότε αυτό θα μειώνεται κατά 50%. Εάν δεν το κάνει τότε ο Δήμος θα προχωρά σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό οικοπέδων βάση του βαθμού επικινδυνότητας. Σημειώνεται πως στους Δήμους δόθηκε και φέτος χρηματικό ποσό για την έγκαιρη λήψη μέτρων πυροπροστασίας.

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνιστά σε κάθε περίπτωση στους πολίτες εάν το σπίτι τους βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος να δημιουργήσουν μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά, να κλαδέψουν τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους, να απομακρύνουν τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους, να μην αφήνουν τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού και να αραιώσουν τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου.