Eνας χρόνος έχει περάσει από τότε που το Evia Film Project, η πράσινη πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε με σκοπό να στηρίξει την Βόρεια Εύβοια ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Περισσότεροι από 350 επαγγελματίες του κινηματογράφου, παραγωγοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, τεχνικοί και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, ανακάλυψαν τις ομορφιές της περιοχής και ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με τη βιωσιμότητα σε όλες τις εκφάνσεις της.

Από σήμερα μια δεύτερη έκδοση του Evia Film Project θα πραγματοποιηθεί στη Βόρεια Εύβοια. Από τις 20 – 14 Ιουνίου, η Αιδηψός, η Λίμνη και η Αγία Άννα θα φιλοξενήσουν προβολές ταινιών, εκπαιδευτικές δράσεις, ανοιχτές συζητήσεις και μουσική. Οκτώ είναι οι άξονες του 2ου Evia Film Project, όλες με ελεύθερη είσοδο στο κοινό.

Ταινίες οικολογικού ενδιαφέροντος, κλασικές, αλλά και πρόσφατης παραγωγής, μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ, που ευαισθητοποιούν, ενημερώνουν, προτρέπουν σε δράση, αποκαλύπτουν τις συνέπειες των ανθρώπινων πράξεων, υμνούν τη μαγεία της φύσης και αναδεικνύουν τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Θα προβληθούν στους θερινούς κινηματογράφους Απόλλων της Αιδηψού και Ελύμνιον της Λίμνης (να σημειωθεί ότι πέρυσι, το Φεστιβάλ, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού, αναδιαμορφωσε το Σινέ Απόλλων στην Αιδηψό, το οποίο ήταν κλειστό επί δεκαετίες. Το σινεμά συνέχισε να λειτουργεί όλο το περσινό καλοκαίρι).

Οι πιο σύγχρονες VR τεχνολογίες θα παρουσιαστούν μέσα από ταινίες που ανακαλύπτουν διαφορετικές όψεις μιας εκτεταμένης πραγματικότητας. Με την ίδια περιβαλλοντική θεματική, στο πλαίσιο του τμήματος Immersive: All Around Cinema του Φεστιβάλ, οι ταινίες VR θα προσφέρουν στο κοινό της Βόρειας Εύβοιας μια συναρπαστική εμπειρία θέασης.

Το CIRCLE Women Doc Accelerator, ένα εξειδικευμένο workshop ανάπτυξης ντοκιμαντέρ που απευθύνεται σε γυναίκες και θηλυκότητες παραγωγούς και σκηνοθέτες θα πραγματοποιηθεί επίσης στη Βόρεια Εύβοια, στην Αγορά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι συμμετέχουσες θα βρεθούν στην Βόρεια Εύβοια και θα λάβουν καθοδήγηση από ειδικούς του ντοκιμαντέρ για την ανάπτυξη των πρότζεκτ τους, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν και masterclasses ανοιχτά στο κοινό.

Μια κινηματογραφική περιήγηση στη Βόρεια Εύβοια στόχο θα έχει την ανάδειξη τοποθεσιών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τόπους γυρισμάτων για μεγάλες παραγωγές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αναγνωρισμένοι location managers από όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν σε μια ξεχωριστή εμπειρία που περιλαμβάνει location tours και ένα μοναδικό masterclass.

Θα πραγματοποιηθούν επίσης συναντήσεις γνωριμίας και δικτύωσης μεταξύ επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου. Κάθε πρωί, το Φεστιβάλ διοργανώνει σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, μέσα σε φιλική ατμόσφαιρα, brunch εργασίας με τη συμμετοχή κορυφαίων επαγγελματιών του κινηματογράφου (παραγωγών, sales agents, προγραμματιστών φεστιβάλ) από όλο τον κόσμο, με σκοπό το networking και την προώθηση ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Στο εντατικό εργαστήριο για φοιτητές που επίσης θα πραγματοποιηθεί στην Βόρεια Εύβοια, σημαντικοί κινηματογραφιστές και άνθρωποι του σινεμά θα μοιραστούν τις πολύτιμες εμπειρίες και τη γνώση τους σε ένα εξειδικευμένο workshop, ειδικά διαμορφωμένο για τους φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά της Εύβοιας.

Με κεντρικό θέμα τη σχέση ανθρώπου – περιβάλλοντος, το Φεστιβάλ σε μια άλλη δράση προσκαλεί μαθητές ηλικίας 7 έως 12 ετών να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά εργαστήρια και μέσω διάδρασης και παιχνιδιού να εξοικειωθούν με τον κινηματογράφο και να ανακαλύψουν τη μαγεία του σινεμά κοντά στη φύση.

Τέλος, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής ψυχαγωγίας, το φεστιβάλ υπόσχεται αναπάντεχες μουσικές βραδιές αλλά και μια συναυλία – έκπληξη όπως και ένα πρωτότυπο μουσικό δρώμενο για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής.

Να σημειωθεί ότι το Evia Film Project πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με τους παραγωγικούς φορείς που εδρεύουν στην Εύβοια και το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά.