Η τεχνολογία πήγε και στην παραγωγή γάλακτος και συγκεκριμένα στο άρμεγμα της αγελάδας. Ο κτηνοτρόφος Σοφοκλής Φιλιππίδης  από τις Σέρρες απέκτησε το 2018 έναν ρομποτικό βοηθό που αρμέγει τις αγελάδες του. Όπως έδειξε στην εκπομπή του OPEN, «Τώρα Μαζί» οι αγελάδες αρμέγονται τρεις φορές την ημέρα και μάλιστα μπαίνουν μόνες τους στο μηχάνημα!

«Τα ζώα ζουν σε ελεύθερο σταβλισμό. Το μηχάνημα είναι εδώ και τους περιμένει. Η αγελάδα πηγαίνει στο μηχάνημα, τοποθετούνται τα θήλαστρα και η αγελάδα δίνει το γάλα, εντελώς αυτοματοποιημένα» ανέφερε. «Το αποτέλεσμα έχει πιο ποιοτική εργασία και πιο ποιοτικό προϊόν γιατί το ρομπότ κάνει και κάποιες μετρήσεις, ανά τεταρτημόριο του ζώου και αν το γάλα είναι σωστό αμέσως το οδηγεί στην παγολεκάνη στο ψυγείο που το φιλοξενεί για να το πάρει ο γαλατάς».

Σύμφωνα με τον κτηνοτρόφο η διαδικασία δεν είναι επώδυνη για την αγελάδα, που οδηγείται στο ρομπότ τρεις φορές τη μέρα. Το μηχάνημα μπορεί να εξυπηρετήσει την ημέρα 60 ζώα. «Η ποιότητα του γάλακτος που βγαίνει πιάνει κυριολεκτικά νούμερα παστεριωμένου γάλακτος» είπε ο κ. Φιλιππίδης.

Πόσο ακριβό είναι το γάλα; Ο κ. Φιλιππίδης εξήγησε ότι δεν είναι πιο ακριβό και χρειάζεται χρόνος για να φανεί η εργασία αυτή και να ανταμείβεται αναλόγως. Στους παραγωγούς φτάνει στα 0,50 το λίτρο. Τη συγκεκριμένη τεχνολογία με το ρομπότ χρησιμοποιούν στην Ελλάδα πάνω από 50 επιχειρήσεις.