Στην ατομική της έκθεση «Army of Me», η εικαστικός Γκαλίνα Νικίτινα θα παρουσιάσει ένα σύνολο από έργα διαφορετικών τεχνικών σε χαρτί, μουσαμά και ανακυκλωμένα υλικά, ενώ ποιήματα της μεταφρασμένα στα αγγλικά, θα συνοδεύουν τη δουλειά της. Για την Νικίτινα η έκθεση αυτή στέκεται σαν αφορμή να συνομιλήσει με όλες της τις πλευρές, εξελίσσοντας τις ανθρωπόμορφες φιγούρες της σε πιο αφηρημένες μορφές, χρησιμοποιώντας κυρίως έντονα χρώματα του βυθού και της φύσης για να αποδώσει τα διαφορετικά επίπεδα των συναισθημάτων της.

Όπως σημειώνει η επιμελήτριά της Joy Koumentakou: «Η έκθεση «Army of Me» διερευνά τη σχέση του ατόμου με τον εσωτερικό του κόσμο και τις εκφάνσεις του εγώ. Μέσα από το σύνολο των έργων της, η Γκαλίνα αναζητεί μία συναισθηματική και σωματική συμφιλίωση με τις διαφορετικές της πλευρές».

Πάνω από 35 έργα της καλλιτέχνιδας θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η έκθεση «Army of Me» της Ουκρανής ζωγράφου και γλύπτριας Γκαλίνας Νικίτινα, πραγματοποιείται στο χώρο Τέχνης και Πολιτισμού Alma Mater και την επιμελείται η Joy Koumentakou.

Η Γκαλίνα Νικίτινα γεννήθηκε στην Κριμαία της Ουκρανίας, και είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Συμφερόπολης, Σαμόκις. Από τους ιμπρεσιονιστές δασκάλους της διατήρησε την αγάπη για το χρώμα. Η ζωγραφική της δανείζεται στοιχεία από τον εξπρεσιονισμό, με έντονο το στοιχείο της σωματικότητας ενίοτε και του παραλόγου. Συμμετέχει στη μεγάλη έκθεση με θέμα «Μέρες του Πολέμου» που οργανώνει σύντομα, το Εθνικό Μουσείο του Κιέβου. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Gallery for young contemporary art, Villa Sprengel, στο Αννόβερo οργάνωσε ατομική έκθεση με έργα της. Πίνακες της φιλοξενούνται σε ιδιωτικές συλλογές στη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Νέα Ζηλανδία. Από το φθινόπωρο του 2022 ζει με την οικογένειά της στην Αθήνα.

Σημείωμα

«To φθινόπωρο του 2022 μια νεράιδα προσγειώθηκε στο διπλανό μου διαμέρισμα. Ένα αιθέριο πλάσμα, με εξωτικό όνομα και φωτεινό χαμόγελο. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι αυτό το κορίτσι-ξωτικό, με αυτό το χαμόγελο, ερχόταν από την Ουκρανία όπου μαινόταν και μαίνεται ακόμη, ο πόλεμος. Λίγο μετά έμαθα, ότι η Γκαλίνα Νικίτινα, γιατί αυτό είναι το όνομα του κοριτσιού-ξωτικό, είναι ζωγράφος. Στους πίνακες της είδα τόσο φως, που παραξενεύτηκα. Μου είπε ότι η Αθήνα τής δίνει ασφάλεια και ελευθερία, ότι αισθάνεται πως εδώ βρίσκει τον εαυτό της, ότι εδώ μπορεί, και μεταβολίζει όσα είδε και έζησε τις ημέρες του πολέμου στην πατρίδα της. Ότι η Αθήνα της δίνει την ευκαιρία να συνεχίσει αυτό που κάνει από τα τέσσερά της χρόνια, από το νηπιαγωγείο, να ζωγραφίζει και να χρησιμοποιεί την τέχνη ως εργαλείο για να αποσαφηνίσει τον κόσμο».

Μαρίλια Παπαθανασίου
Δημοσιογράφος
Το Βήμα – The Book’s Journal

Alma Mater, Εμμ. Μπενάκη 62, Εξάρχεια