Η Σελίν Ντιόν ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την παγκόσμια περιοδεία της Courage για το 2023 σε Ολλανδία, Αμβέρσα, Παρίσι, Κοπενχάγη, Όσλο, Στοκχόλμη και Ελσίνι προκαλώντας ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της. Η περιοδεία της ήταν προγραμματισμένη μέχρι τον Απρίλιο του 2024.

Υπενθυμίζουμε ότι στο τέλος του 2022 η δημοφιλής τραγουδίστρια ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με μια ανίατη νευρολογική ασθένεια, το Stiff Person Syndrome.

«Λυπάμαι πολύ που θα σας απογοητεύσω όλους για άλλη μια φορά. Δουλεύω πολύ σκληρά για να ανακτήσω τις δυνάμεις μου, αλλά οι περιοδείες μπορεί να είναι πολύ δύσκολες ακόμα και όταν είσαι στο 100%. Δεν είναι δίκαιο απέναντί σας να αναβάλλουμε συνεχώς τις συναυλίες και παρόλο που μου ραγίζει την καρδιά, είναι καλύτερο να τα ακυρώσουμε όλα τώρα μέχρι να είμαι πραγματικά έτοιμη να ξαναβγώ στη σκηνή. Θέλω να ξέρετε όλοι σας, ότι δεν τα παρατάω… και ανυπομονώ να σας ξαναδώ» έγραψε στο Instagram.

Τα εισιτήρια που αγοράστηκαν για τις 42 ακυρωμένες ημερομηνίες θα επιστραφούν από το αρχικό σημείο πώλησης.

Τι είναι το Stiff Person Syndrome

Το Stiff Person Syndrome επηρεάζει τους μύες και κλειδώνει το σώμα σε άκαμπτες θέσεις, με αποτέλεσμα τα άτομα που πάσχουν από αυτό να μην μπορούν να περπατήσουν ή να μιλήσουν. Η μυϊκή ακαμψία συχνά παρουσιάζει διακυμάνσεις -δηλαδή, επιδεινώνεται και στη συνέχεια βελτιώνεται- και συνήθως εμφανίζεται μαζί με τους μυϊκούς σπασμούς, οι οποίοι με την σειρά τους μπορούν είτε να εμφανιστούν τυχαία είτε να πυροδοτηθούν από έναν εξωγενή παράγοντα, όπως έναν ξαφνικό θόρυβο.

Η σοβαρότητα και η εξέλιξη της πάθησης ποικίλει από άτομο σε άτομο. Εάν ο ασθενής δεν ακολουθήσει κάποια θεραπεία, ενδεχομένως να εμφανίσει δυσκολία κατά το περπάτημα ενώ θα επηρεαστεί άμεσα και η καθημερινότητα του στο σύνολό της. Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται σε διάστημα μηνών και μπορεί να παραμείνουν σταθερά για πολλά χρόνια ή η εξέλιξη τους να ακολουθεί αργό ρυθμό, ενώ μπορούν να σταθεροποιηθούν μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

Τα πρώτα σημάδια για την ασθένεια είναι η εμφάνιση πόνου ή/και δυσκαμψίας, ειδικά στο κάτω μέρος της πλάτης ή στα πόδια. Από νωρίς, η δυσκαμψία μπορεί να έρχεται και να φεύγει, αλλά σταδιακά επιμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι ώμοι, ο αυχένας και οι γοφοί μπορεί επίσης να επηρεαστούν. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, αναπτύσσεται ακαμψία των μυών των ποδιών και συχνά είναι πιο έντονη στη μία πλευρά από ότι στην άλλη. Αυτό οδηγεί σε έναν αργό, δύσκαμπτο τρόπο βάδισης. Καθώς αυξάνεται η ακαμψία, τα άτομα με την ασθένεια μπορεί να αναπτύξουν μια καμπυλωτή ή λοξή στάση λόγω καμπυλότητας της άνω σπονδυλικής στήλης προς τα έξω (κύφωση) ή μια τοξωτή πλάτη λόγω καμπυλότητας της κάτω σπονδυλικής στήλης προς τα μέσα (λόρδωση). Σε ορισμένα άτομα, η ακαμψία μπορεί να εξελιχθεί και να περιλαμβάνει τα χέρια ή το πρόσωπο.