Το όνομα της πόλης του Καλίνινγκραντ, από τον ομώνυμο ρωσικό θύλακα που βρίσκεται μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, θα εξαφανιστεί από τους επίσημους πολωνικούς χάρτες και έγγραφα και θα αντικατασταθεί από το παλιό πολωνικό όνομα της πόλης, ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση της Βαρσοβίας.

Συγκεκριμένα, ο Πολωνός Υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι το Καλίνινγκραντ θα επιστρέψει έτσι στο πολωνικό όνομα Królewiec.

«Δεν θέλουμε ρωσοποίηση στην Πολωνία. Εξ ου και η απόφαση να ονομάσουμε το Καλίνινγκραντ και την περιοχή του στη γλώσσα μας», δήλωσε ο πολωνός υπουργός Ανάπτυξης Βάλντεμαρ Μπούντα.

Το αρχικό του όνομα προερχόταν από τον βασιλιά Οτοκάρ Β΄ της Βοημίας ο οποίος συμμετείχε σε σταυροφορίες στην περιοχή αυτή, εξελίχθηκε σε Konigsberg στα γερμανικά, Krolewiec στα πολωνικά, Karaliaucius στα λιθουανικά και Korolewiets στα ρωσικά.

Το 1946, η πόλη ονομάστηκε Καλίνινγκραντ, στη μνήμη του ηγέτη του Προεδρείου του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Καλίνιν, όταν η Σοβιετική Ένωση κατέλαβε τον θύλακα ως αποζημίωση για την καταστροφή και τις απώλειες που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με το Πολωνό υπουργό ο Καλίνιν ήταν εγκληματίας πολέμου και ένας εκ των υπευθύνων τη μαζική εκτέλεση πολωνών αξιωματούχων στο Κατίν το 1940.

Χιλιάδες Πολωνοί αξιωματικοί εκτελέστηκαν από τη σοβιετική πολιτική αστυνομία το 1940, μια σφαγή που το Κρεμλίνο αρνιόταν να αναγνωρίσει μέχρι τη δεκαετία του 1990.

Η απάντηση της Ρωσίας

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ αντέδρασε αμέσως σχολιάζοντας ότι «δεν πρόκειται πλέον για ρωσοφοβία αλλά για διαδικασίες στα όρια της τρέλας που συμβαίνουν στην Πολωνία». Μάλιστα επέμεινε ότι «δεν θα φέρει τίποτα το καλό για την Πολωνία. Αυτές δεν είναι απλώς μη φιλικές ενέργειες, είναι εχθρικές ενέργειες».