Η πρώτη οδηγία σχεδόν σε κάθε συνταγή που περιλαμβάνει τον φούρνο, είναι να τον προθερμάνετε στην απαιτούμενη θερμοκρασία. Αλλά αν ποτέ παραλείψατε κατά λάθος αυτό το βήμα, ίσως έχετε σκεφτεί: Είναι πράγματι απαραίτητο; Η απάντηση, δυστυχώς, είναι ότι εξαρτάται.

Από τι; Κυρίως από το είδος του πιάτου που μαγειρεύετε.

  • Ιδιαίτερα με τα αρτοσκευάσματα, η αρχική υψηλή θερμότητα είναι σημαντική για να σταθεροποιήσει το εξωτερικό τους έτσι ώστε να διατηρούν το σχήμα τους και είναι κρίσιμη για την επίτευξη της επιθυμητής υφής.

«Η θερμοκρασία είναι μέρος της διαδικασίας χημικής αντίδρασης για τα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται με διογκωτικό παράγοντα, όπως το μπέικιν πάουντερ», έγραψε η εκπαιδευτικός διατροφής και ευεξίας Τζένα Σμιθ για το Urbana-Champaign του Πανεπιστημίου του Ιλινόις. «Όταν το μπέικιν πάουντερ αναμιγνύεται σε ένα κουρκούτι ή ζύμη, δημιουργούνται φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα και αν δεν το βάλετε σε προθερμασμένο φούρνο γρήγορα, το προϊόν δεν θα φουσκώσει όπως θα έπρεπε. Τα ψωμιά με μαγιά προτιμούν επίσης έναν προθερμασμένο φούρνο, ο οποίος επιτρέπει την τελική «μόνωση» ή φουσκώματος. Αν το βάλετε σε κρύο φούρνο, το ψωμί θα μπορούσε να γίνει πυκνό και στεγνό».

  • Ομοίως, οτιδήποτε έχει βάση τα αυγά και η «αφρατότητα» είναι το κλειδί, όπως π.χ. ένα σουφλέ, θα ωφεληθεί από το να μπει απευθείας σε έναν φούρνο που είναι ήδη ζεστός.
  • Για οτιδήποτε υγρό ή με σάλτσα (όπως ψητό κατσαρόλας ή μακαρόνια και τυρί), είδη όπου μία αρχική έκρηξη θερμότητας δεν είναι σημαντική (όπως μπέικον ή ψητές πατάτες), πιάτα που ψήνονται για πολλή ώρα ή φαγητά που πρέπει να ξαναζεσταθούν , δεν χρειάζεται να προθερμάνετε τον φούρνο σας. Βέβαια, ο χρόνος μπορεί να είναι διαφορετικός αν προσπαθείτε να ακολουθήσετε μια συνταγή.
  • Επιπλέον, για ορισμένες διαδικασίες, όπως το ψήσιμο ξηρών καρπών, έχετε πραγματικά καλύτερα αποτελέσματα όταν τα ξεκινάτε σε κρύο φούρνο, καθώς η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε πιο ομοιόμορφο ψήσιμο.
  • Όταν πρόκειται για ψήσιμο λαχανικών και πρωτεϊνών σε ένα ταψί ή σε ένα ρηχό ταψί, μπορείτε να πάτε είτε με τον άλλο τρόπο. Αν και αυτά τα συστατικά θα μαγειρευτούν μια χαρά ξεκινώντας σε χαμηλότερη θερμοκρασία, μπορεί να μην ροδίσουν τόσο πολύ σε σύγκριση με το ξεκίνημα σε υψηλότερη θερμοκρασία. Ανάλογα με το είδος, θα μπορούσατε απλώς να τα διατηρήσετε στο φούρνο μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό χρώμα, αλλά ορισμένα πράγματα, όπως άπαχες πρωτεΐνες π.χ. στήθος κοτόπουλου ή χοιρινές μπριζόλες, διατρέχουν τον κίνδυνο να φτάσουν στη βέλτιστη εσωτερική θερμοκρασία προτού πάρουν χρώμα. Έτσι, μπορεί να θυσιάσετε τη γεύση για να εξοικονομήσετε λίγη ενέργεια. Εάν θέλετε πραγματικά να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ενέργεια που ξοδεύετε για να προθερμάνετε το φούρνο σας, βάλτε ένα ταψί στο φούρνο για να προθερμανθεί και αυτό και μετά προσθέστε τα λαχανικά σας για να ξεκινήσετε τη διαδικασία καραμελοποίησης.