Η πορεία, στο τραγούδι, ενός ερμηνευτή δεν μπορεί να καθοριστεί από ένα τραγούδι, αλλά όπως και να το κάνουμε, παίζει και αυτό τον ρόλο, στο βαθμό που η πληροφορία στις ημέρες έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Το «Όνειρο απατηλό», διασκευασμένο από τον Μίνω Μάτσα για την ταινία «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή, έδωσε το… διαβατήριο στον Κώστα Τριανταφυλλίδη, να περάσει σε μεγαλύτερο κοινό.

Γεννήθηκε στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, εγγονός πολιτικών προσφύγων, ανταρτών, κάτι για το οποίο καμαρώνει, εμφανίζεται στον Σταυρό του Νότου, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου και την Πέμπτη 23 Μαρτίου, στον Σταυρό του Νότου – plus.

Mε ρεπερτόριο που αγκαλιάζει πολλές δεκαετίες λαϊκών τραγουδιών, ο αγαπημένος τραγουδιστής θα παρουσιάσει στη σκηνή του Σταυρού του Νότου – Plus το σύνολο της δισκογραφικής του δουλειάς. Παράλληλα, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, εν αναμονή των μελλοντικών του σχεδίων θα είναι υποψήφιος με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, στην Κοζάνη.

Απ’ την Τασκένδη των παιδικών σας χρόνων στην Αθήνα. Πώς ήταν η ζωή σας εκεί και τι είναι αυτό που σας προξένησε εντύπωση με τον ερχομό σας στην Ελλάδα; Πώς βρεθήκατε εκεί; Πώς γυρίσατε; Και πώς σας υποδέχθηκαν στην Ελλάδα;

«Γεννήθηκα στην Τασκένδη καθώς οι παππούδες μου ήτανε πολιτικοί πρόσφυγες. Εκεί γεννήθηκαν οι γονείς μου. Επαναπατρίστηκαν το 1980. Λίγα πράγματα θυμάμαι από την Τασκένδη τα περισσότερα μου το έχουν περιγράψει και έχω κάποιες αναμνήσεις και εικόνες αχνές θα έλεγα. Η ζωή στην Τασκένδη ήταν διαφορετική από ότι στην Ελλάδα, δεν υπήρχε άγχος για την επιβίωση. Οι γονείς μου αφού τελείωσαν το πανεπιστήμιο βγήκαν αμέσως στην εργασία, το σπίτι μας ήταν πολύ μικρό, αλλά δεν μας έλειπε τίποτα. Υπήρχε κοινωνική μέριμνα σε όλους τους τομείς. Στην Ελλάδα ο ερχομός μας δεν ήταν και τόσο εύκολος. Στην αρχή δυσκολεύτηκαν οι γονείς μου να βρουν δουλειές, ειδικά στο αντικείμενο που είχαν σπουδάσει. Τα πρώτα χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα. Κάθε προσαρμογή έχει τις δυσκολίες της. Αγαπούσαμε την πατρίδα μας όμως πριν βρεθούμε εδώ, αυτό είχε καλλιεργηθεί από τους  παππούδες κι ήταν στόχος ζωής η επιστροφή.»

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το τραγούδι και τη μουσική και δη το λαϊκό;

«Η μουσική είναι φάρμακο για τον άνθρωπο. Έχει ευεργετική επίδραση, μπορεί να τον λυτρώσει, να τον παρηγορήσει να πετάξει την ψυχή του ψηλά. Όταν κατάλαβα το πόσο ευεργετικό ήταν για μένα σε μικρή ηλικία αφού κατάφερνα να επικοινωνώ με τους φίλους μου και να γνωρίζω μέσα από τα τραγούδια καινούργιους ανθρώπους να μοιραζόμαστε  τις αγωνίες μας, αποφάσισα να ασχοληθώ με την τέχνη. Το λαϊκό τραγούδι είναι άμεσο, μιλάει κατευθείαν στη καρδιά. Έχει μέσα του σοφία, έχει και δύναμη. Έρχεται από την παράδοση κι η ρίζα του είναι πολύ βαθειά. Νομίζω πως δεν το διάλεξα εγώ… αυτό με διάλεξε.»

Ποια ήταν η διαδρομή σας; Ήταν εύκολη; Αν συναντήσατε δυσκολίες ποιες ήταν αυτές και πώς τις αντιμετωπίσατε;

«Δυσκολίες υπάρχουν πάντα και όχι μόνο στη δίκη μας δουλειά. Καθένας μας συναντάει δυσκολίες κι αυτό που έχει σημασία είναι να τις ξεπερνάει για να προχωρήσει σ ’αυτό που αγαπάει. Η δίκη μου διαδρομή μέχρι τώρα είχε αρκετές δυσκολίες, κι ακόμα έχει, όλα όμως θέλουν υπομονή, επιμονή και πολλές ώρες δουλειάς.»

Ο πολύς κόσμος σας πρόσεξε στην «Ευτυχία». Αλλά πολλοί σας άκουγαν χωρίς να σας ξέρουν….

«Σ ’αυτό φταίει η πανδημία! Όταν το 2019 η ταινία βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες κι άρχισε να ακούγεται το «Ονειρο απατηλό» στην υπέροχη διασκευή του Μίνω Μάτσα. Φτιάξαμε ένα πρόγραμμα με τον Μίνω που θα το παρουσιάζαμε στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Τον Μάρτιο του 2020 κάναμε την πρώτη μας παράσταση και την επόμενη βδομάδα ήρθε το πρώτο lock down. Να μια αντικειμενική δυσκολία που δεν μπορείς να ξεπεράσεις παρά μόνο κάνοντας υπομονή. Η αλήθεια βέβαια είναι πως και στην ταινία δεν υπήρχαν τα πρόσωπα που έλεγαν τα τραγούδια. Κάποια στιγμή βρέθηκα σε μια κινηματογραφική αίθουσα για να δω την ταινία «Τζόκερ» με το Χοακίν Φοίνιξ και στο διαφημιστικό τρέιλερ έπαιξε η «Ευτυχία»… Όταν λοιπόν ακούστηκε το «Ονειρο απατηλό» έβλεπα τα πρόσωπα γύρω μου να αναρωτιούνται ποιος είναι αυτός που τραγουδάει. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα πως κάτι πολύ σημαντικό έχει γίνει. Είναι κάτι που χρωστάω στον Μίνω και τον ευχαριστώ από καρδιάς. Τώρα, όσο αφορά στο πρόσωπο μου ελπίζω να γίνει κάποια στιγμή η σύζευξη.»

Δημήτρης Μητροπάνος. Κεφάλαιο ζωής;

«Κυριολεκτικά κεφάλαιο ζωής όχι μόνο ο καλλιτέχνης, αλλά πρωτίστως ο άνθρωπος! Έζησα μεγάλες και σημαντικές στιγμές δίπλα στον Μητροπάνο. Έμαθα, συγκινήθηκα, γνώρισα κι ανακάλυψα έναν υπέροχο κόσμο. Κι ο Μητροπάνος έφερε μέσα του και χάριζε σε μας όλη την ομορφιά της ψυχής του. Δεν τσιγκουνεύτηκε ποτέ»

Ο Χρήστος Λεοντής;

«Ακόμη μια σπουδαία στιγμή για μένα. Τον Λεοντή τον εκτιμούσα βαθειά πολλά χρόνια δεν είχα καταφέρει να τον γνωρίσω από κοντά. Βρέθηκε όμως ένα βράδυ σε μια παρουσίαση ενός βιβλίου για τον Κώστα Βίρβο και πήρα το θάρρος να του μιλήσω. Ήταν τόσο καλός και πρόσχαρος, μου έδωσε το τηλέφωνό του και την επόμενη μέρα μιλήσαμε και συναντηθήκαμε στο σπίτι του. Άνθρωπος με βαθειά γνώση, καλλιέργεια και ευαισθησία… δάσκαλος με ένα τεράστιο έργο τόσο σε όγκο όσο και σε ουσία. Μου χάρισε σπουδαίες στιγμές.»

 Υπάρχει σήμερα λαϊκό τραγούδι; Η΄ για να το θέσω διαφορετικά. Το λαϊκό τραγούδι έχει να πει κάτι σήμερα στην ελληνική κοινωνία;

«Το λαϊκό τραγούδι πάντα έχει να πει κάτι. Το γεννά η κοινωνία… τα τελευταία χρόνια βέβαια ο προσδιορισμός του έχει χαθεί λίγο. Δεν το συναντάμε με την έννοια που το γνωρίσαμε. Είναι μια περίοδος ζύμωσης ίσως… εκφράζεται διαφορετικά. Το λαϊκό αίσθημα υπάρχει, νομίζω πως κάποιοι καλλιτέχνες-δημιουργοί το εκφράζουν. Ο Σωκράτης Μάλαμας για παράδειγμα είναι για μένα ένας γνήσιος λαϊκός δημιουργός.»

 Τι σημαίνει επιτυχία για εσάς;

«Να χαίρεσαι και να απολαμβάνεις την οποιαδήποτε στιγμή. Να κοιμάσαι ήσυχος και χαρούμενος κι αν κάτι δεν πάει καλά να μην το βάζεις κάτω, να συνεχίσεις την προσπάθεια μέχρι να τα καταφέρεις.»

Αν γυρίσουμε χρόνια πίσω ποιο είναι το πρώτο τραγούδι που ακούσατε ή σιγοψιθυρίσατε;

«Τριών  χρόνων στην Τασκένδη με τον παππού μου..ένας αλήτης πέθανε… και ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα… βλέπετε με παιδικά τραγούδια με μεγάλωσαν.»

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας στον Σταυρό του Νότου Plus  ;

«Στο πρόγραμμα που ετοιμάζουμε θα ακούσετε τραγούδια από την προσωπική μου δισκογραφία, καθώς και τραγούδια που αγαπάω και με συγκινούν. Στις 23 Φεβρουαρίου θα βρίσκονται δίπλα μου ο Μίνως Μάτσας και η Ανδριάνα Μπάμπαλη με τους οποίους θα έχουμε δύο ξεχωριστές στιγμές και πολλές εκπλήξεις.»

Γιατί αποφασίσατε να βάλετε υποψηφιότητα με το ΚΚΕ;       

«Είναι τιμή για μένα να με διαλέγει το ΚΚΕ για υποψήφιο στον νόμο Κοζάνης, ένας λόγος παραπάνω γιατί είναι ο τόπος καταγωγής της μητέρας μου. Πιστεύω πως κάθε πολίτης πρέπει να ασκεί πολιτική, είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργείται πολιτισμός. Άλλωστε το ΚΚΕ έχει αποδείξει έμπρακτα ποσό εκτιμάει και σέβεται τους ανθρώπους της Τέχνης».

Info:

Σταυρός του Νότου + (plus) / Διεύθυνση: Φραντζή 14, Ν. Κόσμος

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου & Πέμπτη 23 Μαρτίου

Ώρα προσέλευσης: 21:00