Τον πολιτικό χαρακτήρα της δίωξης και της παραπομπής του στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου επιχείρησε να αναδείξει, στο τρίτο και τελευταίο μέρος της απολογίας του, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε την ποινική του εμπλοκή στην υπόθεση «αντισυνταγματική, παράνομη και παρακρατική μεθόδευση».

Επίσης, για μία ακόμα φορά αρνήθηκε ότι έχει ασκήσει οποιαδήποτε πίεση ή ότι έχει παρέμβει στο έργο των τριών εισαγγελέων, στις καταθέσεις των οποίων στηρίζεται η κατηγορία της παράβασης καθήκοντος που αντιμετωπίζει.

Το τέλος της απολογίας του Δ. Παπαγγελόπουλου σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση της αποδεικτικής διαδικασίας, που ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου 2021.

Πλέον, αναμένεται με ενδιαφέρον η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας, αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Όλγας Σμυρλή, η οποία το μεσημέρι της 13ης Φεβρουαρίου θα εισηγηθεί προς τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου υπέρ της ενοχής ή μη τόσο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, όσο και της άλλοτε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Η συνάντηση με Παππά και Μιωνή

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από το τέλος της απολογίας του, ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και και τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Δ. Παπαγγελόπουλος: «Υπήρξα θύμα παρακολουθήσεων πολύ πριν βρεθούν τα predator. Υπήρχαν πρωτοσέλιδα: ‘Μυστικές υπηρεσίες κλείδωσαν τον Μίμη’,  ‘ΕΥΠ και Ισραηλινοί άκουσαν τον Παπαγγελόπουλο’.  Πώς με παρακολουθούσαν; Σχετική εισαγγελική διάταξη δεν είδα ποτέ. Αλλά τα έγραφαν. Γιατί; Προετοίμαζαν το έδαφος για τις παράνομες μαγνητοφωνήσεις του Μιωνή στο Μέγαρο Μαξίμου;».

Πρόεδρος (Βασιλική Ηλιοπούλου): Οι παρακολουθήσεις ήταν παράνομες, οι κασέτες ήταν πλαστές;

Δ. Παπαγγελόπουλος: Ήταν πραγματικά η συνομιλία μου με τον Παππά, όμως αυτά που έλεγα εγώ έπαιξαν ρόλο στην αθωότητά μου. Όλες μου οι κουβέντες με τον Παππά και τον Μιωνή ήταν καθαρές και ξάστερες. Μιλάμε για παρακράτος από το 2019.

Στον επίλογο της απολογίας του, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, απευθυνόμενος προς τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου, τα οποία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι θα έχουν εκδώσει την απόφασή τους, είπε:

«Η δίκη είναι πολιτική. Η απόφασή σας όμως είναι δικαστική κρίση και ως εκ τούτου πρέπει να είναι δίκαιη, αντικειμενική και αμερόληπτη. Πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από τα στοιχεία της δικογραφίας και της ενώπιόν σας διαδικασίας. Πολιτικές πιέσεις, σκοπιμότητες και ισορροπίες δεν επιτρέπεται να επηρεάζουν την κρίση σας».

Και σημείωσε: «Ακόμα και πιέσεις να έχουν ασκηθεί, πιστεύω ότι υπάρχουν δικαστές εις τας Αθήνας».