Την Κυριακή με το ΒΗΜΑ

 

Κωνσταντίνος. Η αυτοβιογραφία του πρώην βασιλιά των Ελλήνων.

 

Εξαντλήθηκε και επανακυκλοφορεί ο πρώτος τόμος. 

 

Η ζωή, ο μύθος και η πολιτική όπως τα αφηγείται ο ίδιος.

O τελευταίος βασιλιάς της νεότερης ελληνικής ιστορίας αποκαλύπτει, αναλύει και καταγράφει, προσωπικές στιγμές, παρασκήνια και γεγονότα που σημάδεψαν τις πιο κρίσιμες δεκαετίες της χώρας.

Από τα χρόνια του προπάππου του Γεωργίου Α’ μέχρι τη δική του βασιλεία, ένας αιώνας γεμάτος αιμάσουσα Ιστορία: Πόλεμοι, μεταβολές συνόρων, πολιτικές συγκρούσεις, κοινωνικές εκρήξεις, επιτεύγματα και αδιέξοδα, νίκες και ήττες, μεγάλες και τραγικές ώρες του ελληνισμού και της Ελλάδας.

Βασιλείς, πρωθυπουργοί, στρατηγοί και ιεράρχες που με τις ορθές αποφάσεις ή τα σφάλματά τους καθόρισαν την πορεία αυτού του τόπου, περνούν μέσα από τις σελίδες του τρίτομου αυτού έργου – σταθμού στην ελληνική ιστοριογραφία.

 

 

Μαζί

 

H βασιλεία στη σύγχρονη Ελλάδα.

Από τον Γεώργιο Α’ στον Παύλο, μέσα από τις σελίδες του «Βήματος».

 

Μία συλλεκτική, ιστορική έκδοση.

Οι κρισιμότερες στιγμές του 20ού αιώνα, μέσα από τις σελίδες του «Βήματος».

Εθνικός Διχασμός και Μικρασιατική Καταστροφή, Κινήματα και Παλινορθώσεις, Η Ελλάδα στον Α’ κα Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Στις 18 Μαρτίου 1863, ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά της Δανίας Χριστιανού Θ’, αναγορεύεται από την ελληνική εθνοσυνέλευση, βασιλιάς των Ελλήνων και αποκτά τον τίτλο, Γεώργιος Α’.

Aνοιγε έτσι, μετά την εκδίωξη του Oθωνα, ένα νέο κεφάλαιο για τη βασιλεία στη Ελλάδα, το οποίο, έμελλε να ολοκληρωθεί οριστικά 111 χρόνια αργότερα, το 1974.

Στη μακρά αυτή περίοδο, ανήλθαν στον ελληνικό θρόνο πέντε ακόμα βασιλείς, όλοι απόγονοί του Γεώργιου.

Σε μια τόσο κρίσιμη ιστορικά, για την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, περίοδο, γεμάτη πολέμους, πραξικοπήματα και συνταρακτικές γεωπολιτικές αλλαγές, αλλά και έντονες εγχώριες πολιτικές ανακατατάξεις, οι βασιλείς βρέθηκαν στο επίκεντρο κρισιμότατων γεγονότων.

 

Σε αρκετές στιγμές, η στάση και οι αποφάσεις τους επηρέασαν τις εξελίξεις και διαμόρφωσαν με τρόπο καθοριστικό τα κοινωνικοπολιτικά δεδομένα της εποχής τους διαμορφώνοντας όσα σήμερα αποτελούν πλέον τη σύγχρονη ιστορία μας.

«ΤΟ ΒΗΜΑ» έχοντας, εκ γενετής, από το πρώτο του κιόλας φύλλο, μια σαφή θέση υπέρ του Ελευθερίου Βενιζέλου και του κόμματος των Φιλελευθέρων, και αργότερα υπέρ του Κέντρου, σε πολλές κρίσιμες ιστορικές στιγμές, τάχθηκε ενάντια στη ελληνική βασιλική οικογένεια, με τόνο άλλοτε ηπιότερο και άλλοτε οξύτερο.

Δεν σταμάτησε όμως ποτέ να σέβεται τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, να σέβεται την πολυφωνία και την αντίθετη άποψη, και φυσικά να σέβεται τους δημοκρατικούς πολιτειακούς θεσμούς, ακόμα και αν σε περιπτώσεις όπως η βασιλεία, οι θεσμοί αυτοί πρεσβεύουν ιδέες εντελώς αντίθετες με τις ιδέες της ίδιας της εφημερίδας.

 

Ακόμη

 

ΒΒC HISTORY MAGAZINE

 

Το κορυφαίο βρετανικό περιοδικό

 

Οταν οι πειρατές κυριαρχούσαν στις θάλασσες.

Πώς η σύγκρουση των αποικιακών δυνάμεων οδήγησε τους ναυτικούς στην πειρατεία τον 17ο αιώνα.

Πειρατεία στο Αιγαίο. Η ελληνική εμπειρία από την Κρήτη έως τις Κυκλάδες.

Οθωμανική αυτοκρατορία: Πόλεμοι, διαίρεση και πτώση εκατό χρόνια μετά.

Θάλασσα. Η σημασία της στην παγκόσμια ιστορία.

Οταν οι Βρετανοί είπαν «oui». Η ιστορία πίσω από την απόφαση ένταξης στην ΕΟΚ το 1973.

Και όπως πάντα οι μόνιμες στήλες μας, χρονολόγια, συνεντεύξεις και ταξιδιωτικοί οδηγοί.

 

Και

ΒHMAgazino