Σε καταλύτη για την έναρξη ενός νέου κύκλου ανασυγκρότησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αυτή τη φορά μέσω συγχωνεύσεων μεταξύ των μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων, εξελίσσεται η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank.

Η αδυναμία των βασικών μετόχων της, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Ellington, να καταλήξουν σε συμφωνία επί του σχεδίου εξυγίανσης που θα εφαρμοστεί μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, οδηγεί σε πλήρη ανατροπή σκηνικού.

Τράπεζες: Επέστρεψαν στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης οι καταθέσεις

Χθες, η Thrinvest Holdings, συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου, που είναι πλέον βασική μέτοχος στην Παγκρήτια Τράπεζα, εκδήλωσε επισήμως το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στην έκδοση νέων μετοχών της Attica Bank.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που μπορεί να δώσει μία τελική λύση στο ζήτημα και να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός ιδιαιτέρως ισχυρού πέμπτου πόλου στον κλάδο.

Λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστή η πρόθεση της Thrinvest να επενδύσει στην Attica Bank, με ανακοίνωσή της η Ellington αν και αναγνωρίζει ότι παραμένουν οι διαφωνίες για το πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας, τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Σε αυτήν αναφέρεται ότι «ανεξάρτητα και παράλληλα με το ενδιαφέρον άλλων δυνητικών επενδυτών σχετικά με την ΑΜΚ της Attica Bank και την είσοδό τους στο μετοχικό σχήμα, η Ellington επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να διερευνήσει τη δική της συμμετοχή στην προσπάθεια εξυγίανσης της τράπεζας, με μία και μόνη προϋπόθεση: την τήρηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων».

Αναμφίβολα οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της Attica Bank. Οι εμπλεκόμενες πλευρές καλούνται να καταλήξουν σε μία οριστική συμφωνία, ώστε να ολοκληρωθεί σε διάστημα 2 – 3 μηνών η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας και να τεθεί σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο μετασχηματισμού της.

Οι ευκαιρίες ανάπτυξης

Εφόσον πάντως η Thrinvest αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό, είναι λογικό να επιχειρήσει στη συνέχεια τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία προηγουμένως θα έχει απορροφήσει τις εργασίες της HSBC στην Ελλάδα και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε αυτό το σενάριο το ενεργητικό του νέου σχήματος θα ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ και μέσω των οικονομιών κλίμακος που θα αναπτυχθούν θα στοχεύει σε υψηλή και διατηρήσιμη κερδοφορία.

Σύμφωνα με έμπειρη πηγή από συστημικό όμιλο, υπάρχει αυτήν τη στιγμή αρκετός χώρος για την ανάπτυξη εργασιών στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τζίρο έως και 10 εκατ. ευρώ.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, τα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα έχουν αυτήν τη στιγμή μία μοναδική ευκαιρία να διευρύνουν τις εργασίες τους μέσω νέων χρηματοδοτήσεων σε τομείς που δεν αποτελούν προτεραιότητα για τους μεγάλους του κλάδου.

«Σχεδόν 7 στους 10 πελάτες μας δεν διαθέτουν δανειακό προϊόν. Πρόκειται για ένα στοιχείο ενδεικτικό των περιθωρίων διείσδυσης μη συστημικών τραπεζών στην αγορά των δανείων» υποστηρίζει.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «τα περιθώρια κέρδους στις μεγάλες επιχειρήσεις είναι ήδη πιεσμένα. Εκεί είναι δύσκολο να μας ανταγωνιστούν. Από την άλλη, στις χορηγήσεις προς μικρότερα σχήματα μπορεί το ρίσκο να είναι αυξημένο, αλλά επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διασπορά του, ενώ η δυνητική απόδοση διαμορφώνεται σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα. Τα επιτόκια θα μπορούσαν να κινηθούν ακόμη και σε ποσοστά της τάξης του 10% – 12%» αναφέρει η ίδια πηγή.

Σημειώνει πάντως πως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη των εργασιών σε αυτόν τον τομέα αποτελεί η αυτοματοποίηση των διαδικασιών μέσω ψηφιακού μετασχηματισμού, συνθήκη αναγκαία για την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση της πελατείας.