Τέτοια σύναξη… γαλαζοαίματων στην Αθήνα είχε να συμβεί από τις 18 Σεπτεμβρίου του 1964, στους βασιλικούς γάμους τού τότε βασιλιά Κωνσταντίνου με τη 18χρονη πριγκίπισσα της Δανίας Άννα-Μαρία. Στην εξόδιο ακολουθία του Κωνσταντίνου τη Δευτέρα αναμένεται να υπάρξει άλλη μια νέα μαζική παρουσία από βασιλείς, βασίλισσες και πρίγκιπες.

Επί ποδός βρίσκεται αναγκαστικά και η κυβέρνηση, με όλα τα αρμόδια υπουργεία και σε επίπεδο εθιμοτυπίας αλλά και σε επίπεδο ασφάλειας, καθώς αναγνωρίζει το τελετουργικό για την κηδεία του Τέως που ξεπερνά το κοινωνικό και ιδιωτικό πλαίσιο και αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων σε σημαντικό πολιτικό και διπλωματικό γεγονός. Υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση έκρινε αναγκαίο να αναβαθμίσει σε επίπεδο αντιπροέδρου την εκπροσώπηση με τον Παναγιώτη Πικραμμένο στη Μητρόπολη και να μην περιοριστεί μόνον στην παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Οι βασιλείς θα αρχίσουν από σήμερα να έρχονται με ειδικές πτήσεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας θα παραστεί. Συγκεκριμένα, εκτός από τη βασιλομήτορα Σοφία (αδελφή του τέως βασιλιά της Ελλάδας), που βρέθηκε στην Αθήνα από το περασμένο Σαββατοκύριακο ερχόμενη από το Βατικανό, όπου κηδεύτηκε ο Πάπας Βενέδικτος, θα έρθουν στη χώρα μας ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ισπανίας, Φελίπε και Λετίθια, πολύ πιθανό και οι κόρες της Σοφίας, πριγκίπισσες Ελενα και Κριστίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα αναμενόταν και ο πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια διαμένει αυτοεξόριστος στο Αμπου Ντάμπι. Ανακοινώθηκε ακόμα ότι η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας (αδελφή της Αννας-Μαρίας) μαζί με τον πρίγκιπα διάδοχο Φρέντερικ καθώς και την πριγκίπισσα Ματθίλδη θα εκπροσωπήσουν το δανέζικο παλάτι. Επίσης πρόκειται να έρθουν ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ, η βασίλισσα Μαξίμα και η πριγκίπισσα Βεατρίκη (βασιλομήτωρ) της Ολλανδίας. Το ολλανδικό βασιλικό ζεύγος ήταν προσφάτως πάλι στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη.

Ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος ο 16ος και η βασίλισσα Σίλβια είναι το επόμενο βασιλικό ζεύγος που ανακοινώθηκε ότι θα βρεθεί αύριο στην Αθήνα, για την κηδεία στη Μητρόπολη. Τον νορβηγικό βασιλικό οίκο θα εκπροσωπήσει ο διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας Χάακον και η σύζυγός του Μέτε-Μαρίν, ενώ το Λουξεμβούργο ο μέγας δούκας Ερρίκος.

Στην Αθήνα αναμενόταν και ο πρώην βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών καθώς και ο πρίγκιπας της Ρουμανίας Ραντού. Εως την τελευταία στιγμή υπήρξαν πληροφορίες για να παραστούν στην κηδεία ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και η βασίλισσα Ράνια καθώς και ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ ο 6ος. Μεγάλο ερωτηματικό ωστόσο υπήρξε με ποιους θα εκπροσωπηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην τελετή, με δεδομένο ότι ο βασιλιάς Κάρολος ο 3ος δεν πρόκειται να παραστεί, καθώς το αυστηρό βασιλικό πρωτόκολλο επιτρέπει την παρουσία του μόνον σε κηδείες εν ενεργεία βασιλέων και αρχηγών κρατών.

Το Μπάκιγχαμ, όπως ανακοινώθηκε, θα εκπροσωπηθεί  από την πριγκίπισσα Αννα, η οποία βρίσκεται σε επίσκεψη στην Κύπρο. Τα σενάρια για την άφιξη στην Αθήνα του πρίγκιπα-διαδόχου Ουίλιαμ (του οποίου νονός ήταν ο Κωνσταντίνος) δεν επιβεβαιώνονταν.

Στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου…

Το ερώτημα καταγράφεται εσχάτως στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου: Η συνεργασία του Χρήστου Σπίρτζη με τον Νίκο Παππά παραμένει ακόμη αγαστή και οι σχέσεις τους ακλόνητες; Στυλοβάτες και οι δυο τους της «Κίνησης Μελών» που επιδιώκει να διευρύνει τον δικό της ζωτικό χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ, από χρόνια κινούνταν ως δίδυμο ενός των κομματικών τειχών. Αλλά ένας προβληματισμός για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα αυτή η συμμαχία πληροφορούμαι ότι υπάρχει σε πολλούς. Κυρίως επειδή σε συνομιλητές του ο Σπίρτζης μεταφέρει εσχάτως τους δικούς του προβληματισμούς για τον «παρορμητικό» Παππά, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι ο πρώην υπουργός ΨΗΠΤΕ «έκανε λάθη». Αναμένω με ενδιαφέρον τη συνέχεια.

Ονόματα-έκπληξη στο Επικρατείας του ΚΚΕ

Νέα ονόματα τώρα σας έχω, και αποκλειστικά μάλιστα, που κλείδωσαν οι του ΚΚΕ για τη μάχη των εθνικών εκλογών. Στο Επικρατείας θα είναι ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Διονύσης Τσακνής – με καταβολές απ’ το κόμμα ως γνωστόν -, αλλά και ο ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγγραφέας Γιώργος Ρούσης που επαναπατρίστηκε στον χώρο εδώ και καιρό. Εδώ και ο καθηγητής Ιατρικής Κώστας Τριανταφύλλου. Ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης – σταθερός υποστηρικτής του Περισσού – αυτή την φορά ρίχνεται στη μάχη του σταυρού και μάλιστα στο Ηράκλειο Κρήτης. Ενας άλλος καθηγητής με λαμπρό βιογραφικό είναι ο τέως πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Κώστας Γουλιάμος που θα είναι στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Στο ΚΚΕ δεν υποτιμούν το γεγονός ότι η εκλογική μάχη θα είναι και… καθηγητών!

«Τέλος εποχής» για την Αλέκα Παπαρήγα

Μετά από τριάντα χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας στα έδρανα του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα δεν θα είναι ξανά υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές, σύμφωνα με επιθυμία της, θέλοντας να δώσει με τον τρόπο αυτόν έναν ισχυρό συμβολισμό ανανέωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Με τον τρόπο που διευκόλυνε την αλλαγή ηγεσίας στο ΚΚΕ, επιλέγοντας να δρομολογήσει την αλλαγή σκυτάλης το 2013, έχοντας κλείσει τον κύκλο της στο τιμόνι του κόμματος, κατορθώνοντας να το κρατήσει όρθιο μετά τη διάσπαση του 1991 (13ο Συνέδριο) και κόντρα στα σημεία των καιρών με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, έτσι και τώρα επιλέγει να «γυρίσει σελίδα» όσον αφορά τη μακρά κοινοβουλευτική της πορεία. Κάποιοι μίλησαν για «τέλος εποχής» και πράγματι είναι, τρόπον τινά, όμως όσοι τη γνωρίζουν καλά ξέρουν ότι θα συνεχίσει με το ίδιο ενδιαφέρον να παρακολουθεί και να αγωνιά για την πορεία του κόμματος και όπου χρειάζεται να διατυπώνει τη γνώμη ή τη συμβουλή της προς τη νεότερη γενιά στελεχών του ΚΚΕ, το οποίο στη σημερινή του μορφή φέρει ιδεολογικά και πολιτικά τη «σφραγίδα» της Αλέκας.

Ομιλίες και πρωτοβουλίες

Σε πολυπληθή εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας με τίτλο «Το ψηφιακό άλμα της Ελλάδας – η χώρα σε κίνηση» μίλησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, στον «Ελληνικό Κόσμο». Εμαθα, και το αναφέρω για την ιστορία, ότι στον ίδιο χώρο ο Κυριάκος Πιερρακάκης είχε κάνει την πρώτη του μεγάλη δημόσια ομιλία, στη διάρκεια του TEDx του 2010. Τότε, είχε μιλήσει για «7+3 πολιτικές» που εφαρμόστηκαν σε άλλα κράτη και του έκαναν εντύπωση.

Ποιος να το έλεγε ότι θα φτάναμε λίγα χρόνια μετά, ελληνικές πρακτικές και πολιτικές να εντυπωσιάζουν διεθνώς. Και μια και ο λόγος για τον κ. Πιερρακάκη, έμαθα πως από το καλοκαίρι του 2019 έως σήμερα οι θέσεις εργασίας σε οπτικοακουστικές παραγωγές που «άνοιξαν» μέσω των ενισχύσεων του ΕΚΟΜΕ υπολογίζονται σε 50.000. Το ΕΚΟΜΕ δημιουργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διεύρυνε τον ρόλο του, αυξάνοντας τις ενισχύσεις και προσθέτοντας στη λειτουργία του νέα εργαλεία. Μάλιστα, οι πηγές μου λένε ότι στα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται μια νέα, ενιαία και εξαιρετικά διευρυμένη καλλιτεχνική επενδυτική στρατηγική.

Ζυμώσεις στη Θεσσαλονίκη

Η πολιτική συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις βουλευτικές εκλογές, όμως μόλις λίγους μήνες έπειτα έπονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Μία πρώτη ένδειξη ζυμώσεων και εξελίξεων ετοιμάζεται στη Θεσσαλονίκη. Κατά τα όσα πληροφορούμαι, ο Σπύρος Πέγκας, γνωστός επιχειρηματίας της πόλης, πρώην στενός συνεργάτης του Γιάννη Μπουτάρη και αντιδήμαρχος Τουρισμού, αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία.

Το ενδιαφέρον είναι ότι θα κατέβει ως υπερκομματικός υποψήφιος, αλλά με την κοινή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ (σοβαρή ένδειξη για το ευρύτερο μετεκλογικό σκηνικό). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις και επαφές έχουν γίνει και οι ανακοινώσεις αναμένονται στο τέλος του μηνός.