Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με προσχέδια εγγράφων που αποκαλύπτει το Politico. Οι κυρώσεις που αναμένεται να επιβάλλει η ΕΕ συζητούνται ως μέρος της απάντησης στην θανατηφόρα καταστολή των διαδηλωτών από το Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini.

Διαβάστε επίσης: Ιράν: Άλλος ένας διαδηλωτής καταδικάστηκε σε θάνατο

Υπάρχουν συνολικά 27 έγγραφα της ΕΕ, τα οποία έχει δει το POLITICO, τα οποία ονομάζονται «πακέτο αποδεικτικών στοιχείων», καθώς περιλαμβάνουν τις πληροφορίες —κυρίως δημοσιεύματα του Τύπου— που υποστηρίζουν τις προτεινόμενες κυρώσεις.

Στο στόχαστρο της ΕΕ 17 αξιωματούχοι

Σύμφωνα με τα έγγραφα, υπάρχουν 17 άτομα που η ΕΕ αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις. Περιλαμβάνουν περιφερειακούς κυβερνήτες, νομοθέτες, υπουργούς και ανώτατο στέλεχος της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Ραδιοφωνίας της Δημοκρατίας του Ιράν (IRIB). Οι κυρώσεις θα στοχεύουν επίσης νυν και πρώην αξιωματούχους του Ιρανικού Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), το οποίο έχει παίξει βασικό ρόλο στην καταστολή της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Iran Human Rights με έδρα το Όσλο, οι κυβερνητικές δυνάμεις του Ιράν έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 481 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 64 παιδιά και 35 γυναίκες, τους τελευταίους μήνες.

Ποιοι περιλαμβάνονται στην λίστα

Στη λίστα περιλαμβάνεται ο Ιρανός υπουργός Αθλητισμού, Seyed Hamid Sajjadi Hazaveh, ο οποίος σύμφωνα με το έγγραφο είναι «υπεύθυνος για την πίεση των αθλητών του Ιράν να σιωπήσουν, για να τους εμποδίσει να μιλήσουν διεθνώς κατά της καταστολής στο Ιράν».

Συνδέει τον υπουργό με τη θεραπεία της Ελνάζ Ρεκαμπί, η οποία έχει λάβει μεγάλη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης. «Ασχολήθηκε προσωπικά με την περίπτωση της Ελνάζ Ρεκαμπί, μιας Ιρανής αθλήτριας ορειβάτριας που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ στον αγώνα αναρρίχησης βράχου του Ασιατικού Πρωταθλήματος το φθινόπωρο του 2022».

Τον Δεκέμβριο, σημειώνει το έγγραφο, «κατέστη σαφές ότι το σπίτι της οικογένειας της Ελνάζ Ρεκαμπί στο Ζαντζάν φέρεται να κατεδαφίστηκε». Μεταξύ των 20 οντοτήτων στη λίστα είναι η Αρχή Επικοινωνίας του Ιράν (CRA), η οποία «επιβάλλει τις απαιτήσεις της ιρανικής κυβέρνησης για φιλτράρισμα του περιεχομένου του Διαδικτύου μέσω ενός λογισμικού κατασκοπείας που ονομάζεται SIAM» και το Ravin Academy, ένα όργανο που έχει εκπαιδεύσει χάκερ «που εμπλέκονται στην άμεση διακοπή της επικοινωνία όσων διαμαρτύρονται κατά του ιρανικού καθεστώτος».

Περιλαμβάνονται επίσης δώδεκα περιφερειακά σώματα του IRGC.

Ποιες χώρες χαρακτηρίζουν το IRGC τρομοκρατική ομάδα

Οι χώρες της ΕΕ – με επικεφαλής τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία – έχουν συζητήσει χωριστά αν θα προχωρήσουν περαιτέρω με το IRGC, χαρακτηρίζοντας το «τρομοκρατική οργάνωση». Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ έγραψε στο Twitter υποστηρίζοντας, τη Δευτέρα, ότι η κίνηση «είναι πολιτικά σημαντική και έχει νόημα». Η Γαλλία έχει επίσης κρατήσει την πόρτα ανοιχτή στην ιδέα.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη χαρακτηρίσει το IRGC ως τρομοκρατική ομάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να ακολουθήσει σύντομα το παράδειγμά του. Το Ιράν νωρίτερα αυτό το έτος προσπάθησε να ανακαλέσει την κίνηση των ΗΠΑ, καθιστώντας την προϋπόθεση για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και πολλών δυτικών δυνάμεων.

Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ αναμένεται να οριστικοποιηθούν λίγο πριν μεταβούν στους πρεσβευτές της ΕΕ για συζήτηση. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σκοπεύουν στη συνέχεια να υπογράψουν το πακέτο σε μια συνάντηση αργότερα αυτόν τον μήνα.