Συστάσεις αποφυγής των ταξιδιών στο Περού εξέδωσε προς τους Έλληνες πολίτες το υπουργείο Εξωτερικών λόγω των πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη συγκεκριμένη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Διαβάστε επίσης: Πολύνεκρες συγκρούσεις στο Περού

Επισφαλής κατάσταση

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «επισφαλή κατάσταση» και συνιστά σε όσους Έλληνες βρίσκονται ήδη στο Περού να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για την κατάσταση ασφαλείας στο Περού έχει ως εξής:

«Λόγω της κλιμάκωσης των ταραχών στο Περού, η κατάσταση ασφαλείας συνεχίζει να είναι επισφαλής. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφύγουν να ταξιδέψουν στο σύνολο της επικράτειας του Περού.

Παράλληλα, συνιστάται, στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εκεί να αποφύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας. Τα στοιχεία επικοινωνίας της Πρεσβείας στο Περού είναι τα ακόλουθα:

Διεύθυνση: Av. El Rosario 234, San Isidro, Lima 27
Τηλέφωνο: (00511) 221 32 74, 221 34 14
Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: +51 999 048 667
E-mail: gremb.lim@mfa.gr».

Ενδεικτικό της τεταμένης κατάστασης στο Περού είναι ότι Η γενική εισαγγελέας Σοράιδα Αβαλος ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως άρχισε να διενεργεί προκαταρκτική έρευνα για τις ποινικές ευθύνες που τυχόν έχουν η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, ο πρωθυπουργός Αλμπέρτο Οταρόλα, οι υπουργοί Αμυνας και Εσωτερικών, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονίες, πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών και γενοκτονία.

Σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι

Στα επεισόδια που ξέσπασαν από προχθές Δευτέρα στη Χουλιάκα, στην περιφέρεια Πούνο, όπου κατοικούν κυρίως αυτόχθονες Αϊμάρα, σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο έφηβοι

Στην περιφέρεια Πούνο επιβλήθηκε χθες Τρίτη απαγόρευση κυκλοφορίας για τρεις ημέρες, ενώ ο πρωθυπουργός Οταρόλα κήρυξε «εθνικό πένθος» για σήμερα, καθώς το Περού παραμένει βυθισμένο σε θεσμική και πολιτική κρίση.

Η περιοχή του αεροδρομίου της πόλης Χουλιάκα έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες σε επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά την καθαίρεση του προέδρου Πέδρο Καστίγιο και την επακόλουθη σύλληψη και προφυλάκισή του, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τι ζητούν οι διαδηλωτές

Οι διαδηλωτές απαιτούν να εγκαταλείψει την εξουσία η πρόεδρος Μπολουάρτε, η οποία ανέλαβε νέα αρχηγός του κράτους την 7η Δεκεμβρίου, αφού ο προκάτοχός της Πέδρο Καστίγιο παύθηκε από το Κογκρέσο μετά την προσπάθειά του να διαλύσει το κοινοβούλιο, η οποία χαρακτηρίστηκε «πραξικόπημα». Οι υποστηρικτές του κ. Καστίγιο λένε αντίθετα πως εκείνος ανατράπηκε πραξικοπηματικά.