Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) πήρε μια απόφαση που ανακουφίζει γυναικείες οργανώσεις που σηκώνουν δεκαετίες τώρα τη σημαία υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων, αλλά κατεβάζει εκ νέου στα «οδοφράγματα» εκείνες που ζητούν την απαγόρευσή τους και μάλιστα με χρήση ειδικού χαπιού, τη λεγόμενη φαρμακευτική άμβλωση.

Για πρώτη φορά λοιπόν θα διατίθεται υπό όρους στα φαρμακεία ένα από τα δύο χάπια αμβλώσεων, το mifepristone κάνοντας τη διαδικασία πιο εύκολη και πιο προσιτή. Με τον τρόπο αυτό οι ενδιαφερόμενες θα μπορούν να το αγοράζουν από το κοντινό τους φαρμακείο. Βέβαια αυτό δεν θα μπορεί να γίνεται ανεξέλεγκτα, αλλά μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, όπως εξηγεί στην τηλεόραση του Reuters o Τζον Γουάιτ, διευθυντής ιατρικής κλινικής.

Διευκολύνεται η πρόσβαση

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA)

«Αυτή η απόφαση δεν σημαίνει ότι μπορεί να αγοράζει κανείς τη μιφεπριστόνη χωρίς ιατρική συνταγή απλά πληρώνοντας στο ταμείο. Δεν δουλεύει έτσι. Χρειάζεται συνταγή από πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, που σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζουν για το χάπι και να έχει προηγηθεί ενημέρωση. Επίσης πρέπει η ενδιαφερόμενη να πάει και σε πιστοποιημένο φαρμακείο για να το αγοράσει, σε κάθε περίπτωση πάντως θα είναι ευρύτερα διαθέσιμο». Πριν από την απόφαση έπρεπε να πάει κανείς στον γιατρό ή σε ειδική κλινική, κάτι δύσκολο για πολλές γυναίκες, ειδικά όταν μένουν σε πολιτεία όπου ισχύει απαγόρευση των αμβλώσεων. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας χαλάρωσαν αυτά τα μέτρα, αλλά παρόλα αυτά η χορήγησή του χαπιού στις ενδιαφερόμενες ήταν δύσκολη.

«Ο λόγος για τον οποίο ο νόμος βελτιώνει την πρόσβαση στο χάπι είναι ότι δεν υπάρχουν παντού πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης ή κλινικές. Μπορεί να μην υπάρχουν και μεταφορικά μέσα. Τώρα μπορεί κανείς να πάει στο τοπικό φαρμακείο μετά από ραντεβού τηλεϊατρικής. Δεν έχουν όλες την οικονομική δυνατότητα να μετακινηθούν προς το κοντινότερο πάροχο, να πάρουν άδεια από τη δουλειά της. Κι αυτό είναι που κάνει τα πράγματα πιο δίκαια». Σε κάθε περίπτωση, σε πολιτείες που απαγορεύονται οι εκτρώσεις οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να ταξιδεύουν σε άλλες, όπου επιτρέπεται.  

Κινητοποιήσεις των ομάδων κατά των αμβλώσεων

Μια από τις πολλές διαδηλώσεις υπέρ των αμβλώσεων

Ακτιβιστές για το δικαίωμα στην έκτρωση υποστηρίζουν ότι το χάπι έχει μακρά ιστορία, είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και δεν υπάρχει κίνδυνος εθισμού ή από υπερβολική δόση. Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας και του Μεξικού, οι γυναίκες μπορούν να το αγοράσουν χωρίς συνταγή για να κάνουν άμβλωση. Η εικόνα πάντως είναι θολή και δεν έχουν ακόμη απαντηθεί πολλά ερωτήματα. Γεγονός είναι ότι ο νέος νόμος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων ων ΗΠΑ δεν θα γίνει δεκτός αμαχητί. Ομάδες κατά των αμβλώσεων που εκπροσωπούνται από τη συντηρητική νομική ομάδα Alliance Defending Freedom υπέβαλε ήδη αγωγή, και μάλιστα από τον Νοέμβριο, επιδιώκοντας την αναίρεση της απόφασης και την απαγόρευση της χρήσης του ιδιοσκευάσματος για αμβλώσεις για λόγους ασφαλείας.

Η πρόεδρος της ομάδας κατά των αμβλώσεων SBA Pro-Life America, Μαρζορί Ντανενφέλσερ, δήλωσε ότι η απόφαση του FDA θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των γυναικών και τη ζωή των αγέννητων παιδιών. Σε περίπτωση που οι δικαστές που διόρισε ο τέως πρόεδρος Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι υπέρ της αναστολής έγκρισης του φαρμάκου από τον FDA, που ισχύσει εδώ και 20 χρόνια, θα σήμαινε οριστική απόσυρσή του από την αγορά σε όλη τη χώρα και θα έκανε την απόφασή του Οργανισμoύ Τροφίμων και Φαρμάκων άνευ περιεχομένου.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/ Reuters TV