Εκείνο το βράδυ του πρώτη του Μάρτη στο Saint Jakob- Park της Βασιλείας ο Χοσέ Πέκερμαν και ο Ζλάτκο Κράνιτσαρ δεν έκαναν κάτι παραπάνω από ότι κάθε ομοσπονδιακός που ετοίμαζε την ομάδα του για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας.

Ένα καλό φιλικό παιχνίδι προσαρμογής απέναντι σε αντίπαλο που ταίριαζε ακριβώς με τα δεδομένα του γκρουπ που έρχονταν. Η Αργεντινή είχε στον όμιλο τη Σερβία. Η Κροατία την Βραζιλία. Το… κοινό συμφέρον μιας τέτοιας παρτίδας έβγαζε μάτι.

Διαβάστε επίσης: Ο συγγραφέας που υπερασπίζεται την εστία της Αργεντινής

Κάπως έτσι ο Χουάν Ρικέλμε, ο Ερνάν Κρέσπο, ο Εστεμπάν Καμπιάσο και ο Καρλίτος Τέβες βρέθηκαν απέναντι στον Ιγκόρ Τούντορ, τον Ιβάν Κλάσνιτς, τον Ντάντο Πρσο και τον Νίκο Κόβατς. Συνήθεις ύποπτοι σε ένα ενενηντάλεπτο που 2478 νύχτες μετά μοιάζει με τη μια άκρη του νήματος.

Η άλλη καταλήγει στο Lusail Stadium της Ντόχα και έχει για δέλεαρ ένα ολόκληρο εισιτήριο τελικού.

Εκείνο το βράδυ ο Χοσέ Πέκερμαν πιεσμένος από το αυτονόητο, έδωσε στον 18χρονο Λιονέλ Μέσι το «19» και μια δίκαιη ευκαιρία να διεκδικήσει τη θέση του στο σχήμα του. Στην ιεραρχία του προηγούνταν άλλοι. Ο Pulga όμως δέκα μέρες πριν είχε κάνει την Τσέλσι του Ζοσέ Μουρίνιο να βλέπει εφιάλτες στο Στάμφορντ Μπριτζ οδηγώντας τη Μπαρτσελόνα σε μια νίκη μισή πρόκριση στους ημιτελικούς του Champions League. Μπορούσε λοιπόν με τον Ροναλντίνιο, τον Ντέκο, τον Ετό. Γιατί να μην μπορεί και με το εθνόσημο;

Είχε και ο Ζλάτκο Κράνιτσαρ έναν αντίστοιχο στην πυριτιδαποθήκη του: Τον 20χρονο Λούκα Μόντριτς που μόλις είχε υπογράψει 10ετές (!!!!) συμβόλαιο με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ και που ήδη αποτελούσε αξιοθέατο στο πρωτάθλημα της χώρας του. Του έδωσε το «14» και το δικαίωμα της πρώτης συμμετοχής με το εθνόσημο.

Ο Λιονέλ Μέσι εκείνο το βράδυ έκανε για πρώτη φορά αυτό που την Παρασκευή κόντρα στους Ολλανδούς το κατέγραψε στο κοντέρ του για 22η φορά με τα χρώματα της Αργεντινής: Γκολ και ασίστ. Ήταν μόλις το 6ο του παιχνίδι με την εθνική. Ta έκανε όλα στα πρώτα 6 λεπτά. Απόψε είναι το 171ο και βρίσκεται σε κατάσταση ημιάγρια: 4 γκολ και 1 ασίστ λέει το κοντέρ του σε αυτό το Μουντιάλ. Ο Λούκα Μόντριτς δίνει τον 161ο. Και όπως και τότε στο ντεμπούτο του έτσι και τώρα: Με «σιγαστήρα» στους αριθμούς. Ούτε γκολ, ούτε ασίστ ποιος αμφισβητεί όμως το ηγετικό αίμα του; Αφήστε δε που είναι και το άλλο. Το τελευταίο γκολ του 37χρονου σε Μουντιάλ ήταν στους ομίλους του 2018. Απέναντι σε ποιον; Στην Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι και σε εκείνο το απίθανο 3-0 που είχε αφήσει τον κόσμο ανοιχτό (ποιος μπορούσε άλλωστε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε)

Φυσικά εδώ και χρόνια οι δύο τους έχουν βολευτεί μέσα στην πανοπλία του «10» και δεν έχουν σχέση με εκείνα τα παιδιά. Επιπλέον έχουν βαρεθεί να παίζουν ως «αντίπαλοι». Με τη Μπάρτσα και τη Ρεάλ για χρόνια ολόκληρα στη La Liga με την PSZ και την Ρεάλ πέρσι στο Champions League, ακόμη και για τη Χρυσή Μπάλα έχουν βρεθεί στο… απέναντι μισό του τερέν. Το αποψινό όμως δεν έχει ταίρι. Και οι δύο στο τελευταίο Μουντιάλ της ζωής τους. Και οι δύο ήδη με έναν χαμένο τελικό στη πλάτη. Και οι δύο με τη φιλοδοξία να είναι εκεί την Κυριακή για να διεκδικήσουν το μοναδικό τρόπαιο που λείπει από το ράφι τους.

Ποιος να τους τα έλεγε όλα αυτά 17 χρόνια πριν στη Βασιλεία, ότι μια νύχτα θα χάριζαν το ίδιο το… βασίλειο τους για μια νίκη.