Ξεπερνά κάθε προσδοκία η πρώτη ημέρα του συνεδρίου δύο εκ των πιο εμβληματικών εφημερίδων στην ιστορία του ελληνικού Τύπου, «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ».

Στη πρώτη συνεδρία, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα της γλωσσικής αλλαγής, προήδρευσε ο Μόσχος Μορφακίδης Φυλακτός.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας μίλησαν οι Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ομότιμος καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκός, Διονύσης Γούτσος, καθηγητής Γλωσσολογίας, τμήμα Φιλολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Λαβίδας, Αναπληρωτής καθηγητής Γλωσσολογίας, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Eloeva Fatima, καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας, τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Βίλνιους, Λιθουανία.

Στη δεύτερη συνεδρία μίλησαν οι Μορφακίδης – Φυλακτός Μόσχος Καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Γρανάδας Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών Γρανάδας, Σαμπατακάκης Bασίλης, Αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο της Λουντ, Σουηδία, Φουρναράκης Π. Κωνσταντίνος, Προϊστάμενος Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, Κούγκουλος Β. Θανάσης , Επίκουρος καθηγητής. Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ανάμεσα στις συνεδρίες, πραγματοποιήθηκε και μια τιμητική εκδήλωση για την έναρξη του συνεδρίου στην οποία μίλησε και ο εκδότης του Βήματος Γιάννης Πρετεντέρης.

«Ήδη η πρώτη μέρα του συνεδρίου ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ως προς τις εισηγήσεις και ως προς τη συμμετοχή του κοινού με φοιτητές και νέους ανθρώπους. Οι μεστές περιεχομένου σύντομες εισηγήσεις του ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπκωματίας Γιάννη Χρυσουλάκη καθώς και του ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας Οδυσσέα Ζώρα καθώς και του Θεόδωρου Παπαγγελή αρκούσαν για να δούμε από μια ευρύτερη γωνία τη σπουδαία θεματική του συνεδρίου» τόνισε χαρακτηριστικά ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

Από την πλευρά του ο Διονύσης Γούτσος ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό που το ιστορικό αρχείο ανοίγει προς τον κόσμο, τους επιστήμονες και δίνει τη δυνατότητα να μελετήσουμε την ιστορία της νεότερης Ελλάδας με αληθινά δεδομένα».

Ο Νικόλαος Λαβίδας τόνισε ότι είναι «εξαιρετική τιμή που συμμετέχω σε μια σημαντική εκδήλωση που σηματοδοτεί την έναρξη ενός ιστορικού αρχείου με μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα».

«Είμαι ενθουσιασμένη που συμμετέχω σε αυτό το σημαντικό συνέδριο. Από το ιστορικό αρχείο μας δίνεται η δυνατότητα να ρίξουμε μια σημαντική ματιά στην ιστορία της ελληνικής γλώσσας» ανέφερε η Eloeva Fatima.

κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ανάμεσα στις συνεδρίες, πραγματοποιήθηκε και μια τιμητική εκδήλωση για την έναρξη του συνεδρίου στην οποία μίλησε ο εκδότης του Βήματος Γιάννης Πρετεντέρης και ο πρόεδρος της επιτροπής κλπ Χαραλαμπάκης