Λίγες ώρες μετά από μία ακόμα άκαρπη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους τραπεζίτες, η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα στις τράπεζες αυτή τη φορά δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου , αναφέρθηκε στα θέματα της οικονομίας και κάλεσε τις τράπεζες να «αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί».

Ειδικότερα, ζήτησε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και να αποτρέψουν τη δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων δανείων».

Όπως είπε, οι τράπεζες «πρέπει να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς έχουν υψηλή κερδοφορία, ώστε να αποτρέψουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των χαμηλών επιτοκίων στις καταθέσεις, αλλά και τις υψηλές προμήθειες σε κάποιες συναλλαγές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε δε την ελπίδα ότι οι συζητήσεις θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία.

«Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μια θετική λύση για τους δανειολήπτες και τους καταθέτες αλλά και τις ίδιες τράπεζες που έχουν στηριχθεί πολύ», είπε.

«Θέλω να σας ενημερώσω ότι είμαστε σε μία συζήτηση με τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες πρέπει κι αυτές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς θα έχουν μια υψηλή κερδοφορία καθώς φαίνεται το 2022, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Μια τέτοια πολιτική δηλαδή θα ήταν προς όφελος και των ιδίων των τραπεζών πέραν της επιβεβλημένης στήριξης που πρέπει να παρέχουμε σε εκείνα τα νοικοκυριά τα οποία δοκιμάζονται με την αύξηση της δόσης τους για τα στεγαστικά τους δάνεια» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης ότι «υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν που αφορούν στις χρεώσεις στις προμήθειες αλλά και στα επιτόκια των καταθέσεων τα οποία κατά την άποψή μου παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά αν αναλογιστεί κανείς το πόσο έχουν αυξηθεί τα επιτόκια χορηγήσεων και βέβαια και οι τράπεζες κινητοποιούνται σε μία συνολική επεκτατική πιστωτική πολιτική προκειμένου να στηρίξουν μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται»

Τόνισε επίσης πως «η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες και από τα υψηλά κέρδη τα οποία έχουν και είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε τελικά σε μία λύση η οποία θα είναι θετική πρώτα και πάνω απ’ όλα τους δανειολήπτες αλλά και για τους καταθέτες αλλά τελικά πιστεύω και για τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ αυτά τα χρόνια προκειμένου να μειώσουνε σημαντικά την έκθεσή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Τι απάντησε ο ΠτΔ

Παίρνοντας το λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα εξής: «Βεβαίως το μεγάλο πρόβλημα πέφτει στα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας. Εκεί πρέπει να δοθεί όλη η προσπάθεια νομίζω να στηριχθούν αυτά τα κομμάτια της κοινωνίας που κυρίως είναι συμπολίτες μας αλλά και όπως είπατε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη στήριξης, και νομίζω θα είναι σημαντικός ο ρόλος που θα κληθούν να παίξουν οι τράπεζες, έστω και πιεζόμενες αν μου επιτρέπετε να το πω, ελπίζω ότι θα το κάνουν. Η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στα προβλήματα που ανακύπτουν και η στήριξη στην κοινωνία νομίζω ότι τελικά θα είναι σε όφελος και της οικονομίας σε βάθος χρόνου. Φυσικά το ενδιαφέρον όλων είναι το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας μας».

«Ενόχληση»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναφορά του Πρωθυπουργού στη συνάντηση με την ΠτΔ στις τράπεζες δείχνει την ιδιαίτερη ενόχλησή του για τη στάση που κρατούν οι τράπεζες και όπως υπογραμμίζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να πληρωθούν από τα κέρδη των τραπεζών κι όχι να τα πληρώσει ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση έχει ζητήσει μεταξύ άλλων, από τις τράπεζες: στήριξη στους ευάλωτους δανειολήπτες, αύξηση στις εγκρίσεις αιτήσεων εξωδικαστικού μηχανισμού, μείωση επιτοκίων χορηγήσεων, φρένο στο κόστος προμηθειών απλών τραπεζικών συναλλαγών – Παράλληλα έχει νομοθετήσει: Κανένα bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022.

Η διαμάχη

Ο πρωθυπουργός, θεωρεί ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να πληρωθούν από τα κέρδη των τραπεζών κι όχι να τα πληρώσει ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος.

Η νέα αυτή παρέμβαση, εντάσσεται στο πλαίσιο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει τελευταία μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να δείχνει αποφασισμένη να έρθει σε σύγκρουση με τους τραπεζίτες, σε μια κρίσιμη -κοινωνικά, οικονομικά αλλά και πολιτικά εν όψει εκλογών – περίοδο.

Η ρήξη με τους τραπεζίτες είναι πλέον ανοικτή αφού η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε κινήσεις ελάφρυνσης των δανειοληπτών που είναι συνεπείς, αλλά χωρίς να υπάρχει δημοσιονομικό κόστος. Κάτι που άλλωστε δεν θα μπορούσε να γίνει αφού η Κομισιόν δεν θα το δεχόταν.

Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να υπάρξουν μέτρα αλλά να επωμιστούν το βάρος οι τραπεζίτες. Γι’ αυτό και χθες η συνάντηση «ναυάγησε» και σε 15 ημέρες η πλευρά των τραπεζών πρέπει να καταθέσει νέες προτάσεις.

Ολο το παρασκήνιο της συνάντησης αυτής έδωσε σήμερα ο ot.gr μέσω της στήλης inside story όπου γινόταν περιγραφή του πολύ άσχημου κλίματος μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών.

Διαβάστε επίσης – ΥΠΟΙΚ – Τράπεζες: Στο τραπέζι τέσσερα μέτρα για δανειολήπτες και καταθέτες

Οι «διαρροές»

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την εκτόξευση «κατηγοριών» εκατέρωθεν, μέσω διαρροών, για το γεγονός της μη συμφωνίας για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών, το υπουργείο…ξαναχτύπησε.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έδωσαν στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τις τραπεζικές συναλλαγές, οι οποίες επιβαρύνουν την ελληνική κοινωνία, μέσω των υψηλών προμηθειών, δίνοντας συνέχεια στην κόντρα που έχει ξεσπάσει -κατά τις τελευταίες 15 ημέρες- μεταξύ των δύο πλευρών. Η συγκεκριμένη κίνηση φαίνεται ότι δυναμιτίζει περεταίρω το κλίμα ενόψει και της νέας συνάντησης, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε 2 εβδομάδες από σήμερα.