Καλεσμένος στο «Στούντιο 4» βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (2/12) ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας.

Όπως αποκάλυψε, αλλάζει ο τρόπος επιλογής του ελληνικού τραγουδιού για τη Eurovision, καθώς λόγο θα έχει στο εξής και το κοινό. Μία επιτροπή αποτελούμενη από πολίτες (ο αριθμός τον οποίων θα οριστικοποιηθεί αργότερα) θα είναι υπεύθυνη μαζί με την 7μελή επιτροπή της ΕΡΤ για την επιλογή της συμμετοχής στον μουσικό διαγωνισμό.

Είπε συγκεκριμένα: «Είμαστε προ της λήψεως μίας αποφάσεως που νομίζω είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η ΕΡΤ έχει μία επταμελή επιτροπή που κάνει το πρώτο ξεκαθάρισμα των τραγουδιών, όπως και πέρυσι. Είμαστε να μετέχει και το κοινό στη διαδικασία της επιλογής για πρώτη φορά».

Και πρόσθεσε: «Σκεφτόμαστε να  κάνουμε μία ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος συμμετοχής τηλεθεατών, να φτιάξουμε μία διευρυμένη επιτροπή πολιτών που θα έρθουν στο στούντιο εδώ, θα φορέσουν ακουστικά, θα ακούσουν τα τραγούδια, θα ψηφίσουν και η ψήφος τους θα μετρήσει όσο έβαλε και η EBU. Θα ψηφίσει μόνο το κοινό στους προημιτελικούς, στον τελικό η συμμετοχή της επιτροπής 49,4% και 50,6% και του κοινού. Αυτό θα κάνουμε και εμείς».

Αλλαγές και από την EBU

Τον 67ο μουσικό Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό θα φιλοξενήσει το Λίβερπουλ, μετά από απόφαση της EBU, καθώς στην Ουκρανία, που κέρδισε πέρσι, συνεχίζεται ο πόλεμος.

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες σημαντικές αλλαγές, οι οποίες αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγεται στο εξής η ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο θα δούμε να καταργούνται οι κριτικές επιτροπές στους δύο ημιτελικούς, ενώ οι θεατές στις χώρες που δεν συμμετέχουν θα μπορούν να ψηφίσουν online.

Επίσης, οι ψήφοι της κριτικής επιτροπής θα συνδυαστούν με ψήφους από το κοινό σε όλον τον κόσμο για να καθορίσουν τον τελικό νικητή.

Στον διαγωνισμό του 2023, οι χώρες που θα προκριθούν από τους ημιτελικούς θα αποφασιστούν αποκλειστικά με βάση τις ψήφους των θεατών, και όχι συνδυαστικά με την απόφαση της κριτικής επιτροπής και ψήφου κοινού, όπως συμβαίνει από το 2009.

Ο Martin Osterdahl, εκτελεστικός επόπτης του Διαγωνισμού, δήλωσε σχετικά: «Σε όλη τη διάρκεια της 67χρονης ιστορίας του, ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision εξελίσσεται συνεχώς για να παραμένει επίκαιρος και συναρπαστικός. Αυτές οι αλλαγές αναγνωρίζουν την τεράστια δημοτικότητα του σόου, δίνοντας μεγαλύτερη δύναμη στο κοινό του μεγαλύτερου ζωντανού μουσικού γεγονότος στον κόσμο.

Το 2023 μόνο οι θεατές του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision θα αποφασίσουν ποιες χώρες θα περάσουν στον Μεγάλο Τελικό και, αντανακλώντας τον παγκόσμιο αντίκτυπο της εκδήλωσης, όλοι όσοι παρακολουθούν το σόου, όπου κι αν ζουν στον κόσμο, μπορούν να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια.

Με τη συμμετοχή επίσης κριτικών επιτροπών από επαγγελματίες της μουσικής στην απόφαση του τελικού αποτελέσματος, όλα τα τραγούδια του Μεγάλου Τελικού μπορούν να αξιολογηθούν με τα ευρύτερα δυνατά κριτήρια. Μπορούμε να διατηρήσουμε την παράδοση του ταξιδιού σε όλη την Ευρώπη και την Αυστραλία για τη συλλογή των πόντων και να έχουμε μια συναρπαστική ψηφοφορία με τον νικητή να αποκαλύπτεται στο τέλος του σόου».