Επαφές και συζητήσεις με τα ελληνικά ΑΕΙ είχαν στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών οι εκπρόσωποι 30 μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων που ήρθαν στη χώρα μας. Πέραν όμως των πιθανών συνεργασιών ή των προγραμμάτων που δρομολογήθηκαν, κεντρικό μήνυμα των συζητήσεων που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες επί ελληνικού εδάφους ήταν ένα: η χώρα μας, η πλούσια ιστορία της, η φιλοσοφία και ο πολιτισμός που γεννήθηκαν σ’ αυτήν, παραμένει έως και σήμερα ένα «αστέρι» που λάμπει στο διεθνές ακαδημαϊκό σύμπαν. Και ως τέτοιο κέρδισε για ακόμη μία φορά τον σεβασμό και το ενδιαφέρον των ακαδημαϊκών συνομιλητών μας.

Ευχάριστο θα ήταν δε, να δρομολογηθούν αντίστοιχες συναντήσεις και με ευρωπαϊκά μεγάλα πανεπιστήμια, καθώς και με πανεπιστήμια της Κίνας, οι εκπρόσωποι των οποίων επίσης τρέφουν μεγάλο θαυμασμό για τον ελληνικό πολιτισμό.

Τι θέλουν τα αμερικανικά Πανεπιστήμια στο… Φάληρο;

Κατά τα άλλα, συναντήσεις και συζητήσεις έγιναν σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας, όπου και μετέβησαν αντιπροσωπείες των αμερικανικών πανεπιστημίων χωρισμένες σε ομάδες. Προηγήθηκε ένα λαμπερό καλωσόρισμα των αμερικανών πανεπιστημιακών, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργου Τσούνη, της βοηθού του υπουργού Εξωτερικών στο Γραφείο Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων (ECA) των ΗΠΑ Λι Σάτερφιλντ και του επικεφαλής του Institute of International Education (ΙΙΕ) των ΗΠΑ Αλαν Γκούντμαν.

Παράλληλα ανακοινώθηκε και η ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Ελλάδα του Πανεπιστημίου Columbia. Κατά τα άλλα, δρομολογούνται οι συνεργασίες ελληνικών ΑΕΙ με αμερικανικά σε επίπεδο ανταλλαγής μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών για ένα εξάμηνο, με τα πτυχία που τις ακολουθούν βέβαια να δίνονται από τα ελληνικά πανεπιστήμια για τους Ελληνες και τα αμερικανικά για τους Αμερικανούς.

ΤΟ ΒΗΜΑ συνομίλησε με τον πρόεδρο του Columbia, Λι Μπόλιντζερ για τις σύγχρονες προκλήσεις στην Παιδεία και την ανάγκη διεθνών συνεργασιών, ενώ εξηγεί γιατί τον γοήτευσε η χώρα μας.

«Κατ’ αρχάς είμαστε στην ευχάριστη θέση να συζητήσουμε με τόσο πολλούς συναδέλφους, αποφοίτους και κυβερνητικούς ηγέτες, σχετικά με το άνοιγμα ενός Παγκόσμιου Κέντρου Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου μας στην Αθήνα» λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Columbia των ΗΠΑ, Λι Μπόλιντζερ.

Το αμερικανικό πανεπιστήμιο έχει ήδη εννέα αντίστοιχα εκπαιδευτικά Κέντρα ανά τον κόσμο, τα οποία όπως εξηγεί ο κ. Μπόλιντζερ «είναι απλωμένα σε τέσσερις ηπείρους: Αφρική, Ασία, Ευρώπη και Νότια Αμερική».

Ποιος είναι ο σκοπός του; «Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, καθώς ο κόσμος άρχισε να διασυνδέεται όλο και περισσότερο, ξεκινήσαμε τα Παγκόσμια Κέντρα για να εμπλακούμε με τις κοινότητες κατά έναν τρόπο που δεν θα ήταν δυνατός αν περιοριζόμασταν στην πανεπιστημιούπολη της Νέας Υόρκης» αναφέρει. «Ενα Κέντρο στην Ελλάδα θα κάνει πιο πλούσια την παγκόσμια “συνδιάλεξη” που προσφέρουμε στους φοιτητές και στους καθηγητές μας» προσθέτει.

Από το Αμμάν έως το Ρίο

Σήμερα το Πανεπιστήμιο Columbia έχει εκπαιδευτική παρουσία από το Αμμάν και το Πεκίνο έως το Ναϊρόμπι, το Ρίο, την Κωνσταντινούπολη, το Γιοχάνεσμπουργκ και τη Βομβάη. Στην Ευρώπη λειτουργεί ως σήμερα ερευνητικό Κέντρο του μεγάλου αμερικανικού πανεπιστημίου μόνο στο Παρίσι, ενώ το Κέντρο του που θα συγκροτηθεί στην Αθήνα, θα έχει δυνατότητα υποδοχής καθηγητών και φοιτητών εφόσον όλα εξελιχθούν καλά μέσα στο 2023.

Και πώς λειτουργούν αυτά τα εκπαιδευτικά Κέντρα; Αντικείμενό τους είναι η επίσκεψη καθηγητών του στην Ελλάδα, αλλά και η έναρξη ερευνητικών έργων σε συνεργασία με τα μέλη της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας, εταιρείες, κυβερνητικούς φορείς και ΜΚΟ με τους οποίους συνδιοργανώνει εκδηλώσεις λόγου, διαλέξεις, συνέδρια ή εκπαιδευτικά σεμινάρια.

«Μετά από 3 χρόνια πανδημίας, ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης των κοινωνιών μας;» μοιάζει η πρώτη λογική ερώτηση προς έναν εκ των «ηγετών» της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης διεθνώς.

«Δέσμευση με τον κόσμο»

«Για να πετύχουν τα πανεπιστήμια στον 21ο αιώνα, πρέπει να είναι λιγότερο τοπικά, περισσότερο δεσμευμένα με τον κόσμο και πιο επίμονα στο να αξιοποιήσουν τους πόρους τους για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα» απαντά ο πρόεδρος του Columbia.

Και ποια η εικόνα του για τα ελληνικά ΑΕΙ και τη σχέση τους με τη διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα; «Από την πλευρά μας, προσβλέπουμε σε ευκαιρίες για ανάπτυξη συνεργασιών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και στην κοινωνία για να προωθήσουμε το κοινό μας έργο» λέει ο κ. Μπόλιντζερ.

Και εξηγεί τα συναισθήματα που του προκαλεί η Ελλάδα: «Θεμελιώδη για το βασικό πρόγραμμα σπουδών του πανεπιστημίου μας, το οποίο λαμβάνουν όλοι οι προπτυχιακοί φοιτητές μας, είναι κείμενα από τους έλληνες κλασικούς, επομένως η αξιοσημείωτη ελληνική ιστορία ενσωματώνεται στην εκπαιδευτική εμπειρία του Κολούμπια. Επιπλέον, στην ιστορία της και σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών σημαντικών ζητημάτων – κλίματος, μετανάστευσης και πολλών άλλων. Εχουμε φοιτητές, καθηγητές, αποφοίτους και φίλους με στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, και το Columbia έχει ήδη μια τεράστια γκάμα συνεργασιών με ελληνικά ιδρύματα. Θεωρούμε αυτούς τους δεσμούς ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια δέσμευση του πανεπιστημίου μας».

«Ελπίδα από τα πανεπιστήμια»

«Μέσα σ αυτή τη δημιουργική αλλά και μεταβατική περίοδο ωστόσο, υπάρχει κάτι που φοβάστε;» ρωτάμε τον κ. Μπόλιντζερ. «Ζούμε σε έναν κόσμο με πολλές σοβαρές απειλές: μια πανδημία, απ’ αυτές που αποτελούν γεγονότα που συμβαίνουν μια φορά στη ζωή και από την οποία ακόμα αναρρώνουμε, καταστροφή του κλίματος, άνοδος του αυταρχισμού και ευρεία διάδοση παραπληροφόρησης που απειλεί την κοινωνική σταθερότητα, για να αναφέρουμε μόνο μερικά» επισημαίνει. «Τα πανεπιστήμια μου δίνουν ελπίδα, όπως και άλλα κοινωνικά αστικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Τύπου, και των ανθρώπων που τα εκπροσωπούν. Η μάθηση, η ανταλλαγή και η προσπάθεια για το μεγαλύτερο καλό που συμβαίνει σε αυτά τα ιδρύματα είναι συναρπαστική και, τελικά, η μεγαλύτερη ελπίδα μας να αντιμετωπίσουμε τις πολλές απειλές».