Να σώσει τα προσχήματα επιχειρεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον πληθωρισμό στην Τουρκία να έχει σκαρφαλώσει στο 85%. Ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να απολύσει τον αντιπρόεδρο της στατιστικής υπηρεσίας, TurkStat, Φατίχ Σαχίν.

Με βάση την τουρκική στατιστική υπηρεσία οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 85,5% τον περασμένο μήνα, όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, ενώ οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 158%. Η δημοσίευση αυτή οδήγησε στην απόφαση του Ερντογάν.

Μεγάλος ανασχηματισμός

Όπως γράφει το Bloomberg, ο Ερντογάν προχωράει σε μεγάλο ανασχηματισμό στην στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας. Ο πρώτος που απομακρύνθηκε ήταν ο Φατίχ Σαχίν, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε αργά την Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Άντεξε μόλις οχτώ μήνες

Ο Σαχίν άντεξε σε αυτή τη θέση μόλις οχτώ μήνες, ενώ ο αντικαταστάτης του δεν έχει γίνει γνωστός.

Αξιωματούχος της υπηρεσίας ανέφερε στο Bloomberg ότι ο Σαχίν δεν ήταν άμεσα υπεύθυνος για τις στατιστικές έρευνες και τους υπολογισμούς.

Με την τουρκική οικονομία να είναι σε δύσκολη κατάσταση, ο Ερντογάν έχει προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στη διοίκηση του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου, από την αρχή του έτους. Ο πρόεδρος και οι τρεις στους έξι αναπληρωτές αντικαταστάθηκαν αφού παρέμειναν στις θέσεις τους για όχι περισσότερο από 18 μήνες, ενώ την παραίτησή τους υπέβαλαν δύο τομεάρχες υπεύθυνοι για τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.