Σε δημοσιεύματα περί «υποτιθέμενων» προσλήψεων χιλιάδων κληρικών απαντά με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος –  απαντώντας ουσιαστικά στον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, ο οποίος ανέδειξε το θέμα, κάνοντας λόγο για χιλιάδες προσλήψεις ιερέων και τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «υγεία, παιδεία, δασοπυρόσβεση, ας περιμένουν».

Όπως υποστηρίζει η Ιερά Σύνοδος: «Τον Αύγουστο 2021, άρχισε στο Διαδίκτυο η διασπορά του αναληθούς ισχυρισμού περί 4.000 νέων προσλήψεων ιερέων. Η πραγματικότητα είναι ότι από το 2011 έως το 2021 ο αριθμός των εμμίσθων εφημερίων-κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, όχι μόνον δεν αυξήθηκε, αλλά μειώθηκε από τους 9.018 σε 8.311, ενώ υπάρχουν πολλές ενορίες χωρίς ιερέα σε επαρχιακές περιοχές, όπως επίσης και κληρικοί άμισθοι».

Και προσθέτει πως «οι ανακρίβειες συνεχίσθηκαν από ‘καθοδηγητές της κοινής γνώμης’, με σκοπό την πρόκληση συλλογικού μίσους εις βάρος των Ορθοδόξων κληρικών».

Επιπρόσθετα, κάνει λόγο για προπαγανδιστικό μοτίβο, που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα: «Έχει καταστεί προπαγανδιστικό μοτίβο σε κάθε έλλειψη προσωπικού στην υγεία, στην εκπαίδευση, στη δασοπυρόσβεση, να αντιπαρατίθεται το ψεύδος ότι το Κράτος προσέλαβε ή ‘μονιμοποίησε’ χιλιάδες ιερείς. Και τα δύο είναι αναληθή, αλλά και αντικρουόμενα μεταξύ τους. Ωστόσο, λίγη σημασία έχει η συνέπεια και η ακρίβεια για τη στρατευμένη ψευδολογία», όπως σημειώνει.

«Δεν έγιναν νέες προσλήψεις» με το νόμο για τα ΑΕΙ

Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, ότι η Ιερά Σύνοδος χρησιμοποιεί στα επιχειρήματά της και την πρόταση συμφωνείας Πολιτείας και Εκκλησίας της Ελλάδος της προηγούμενης κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) του 2019, τονίζοντας πως πρόκειται για «αναλήθεια» ότι, με το τελευταίο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, «έγιναν δήθεν νέες προσλήψεις 2.500 κληρικών».

Και υπογραμμίζει: «Πρόκειται για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και παραπλανητικό επιχείρημα, το οποίο διαψεύδεται πανηγυρικά και από την πρόταση συμφωνίας Πολιτείας και Εκκλησίας της Ελλάδος της προηγούμενης κυβερνήσεως (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) του 2019, γι’ αυτό και οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν το χρησιμοποίησαν ούτε κατά τη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου στη Βουλή».

Τι είχε συμφωνηθεί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Διευκρινίζει, μάλιστα, πως «σ’ εκείνο το σχέδιο συμφωνίας, προτεινόταν η νομοθετική κατοχύρωση των θέσεων μόνο των ήδη υπηρετούντων τότε ιερέων (που ήταν περισσότεροι από όσοι είναι σήμερα), αναγνωριζόταν ότι έχουν μόνιμη εργασιακή σχέση με τις Ιερές Μητροπόλεις τους και ότι δεν είναι συμβασιούχοι, ώστε να πρέπει να ‘μονιμοποιηθούν’, ενώ δεν προτεινόταν καμία νέα πρόσληψη επιπλέον του τότε υφισταμένου αριθμού θέσεων κληρικών».

Και καταλήγει: «Συνεπώς, και η πρόταση της προηγούμενης κυβερνήσεως συμπίπτει απολύτως στα εν λόγω σημεία με το σχετικό άρθρο του προσφάτως ψηφισθέντος νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ».

Τέλος, στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου εκφράζεται η «έμπρακτη» συμπαράσταση της Εκκλησίας της Ελλάδος και του κλήρου της στους ανθρώπους που υποφέρουν από τις πυρκαγιές.