Ο δρόμος για την οριστική συμπερίληψη στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ της τροπολογίας για την παρεμπόδιση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία ή και αναβάθμισης των υπαρχόντων εκτός κι αν πληρούνται προϋποθέσεις όπως η μη χρήση τους για υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους άνοιξε με την τροπολογία που συμπεριελήφθη στο σχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Θα είναι όμως μακρύς μέχρι την οριστική υιοθέτησή της και όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο και παλεύουν για την τροπολογία αυτή συνιστούν ψυχραιμία και όχι κραυγές. Το κείμενο της τροπολογίας πέρασε ομοφώνως από τις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής και από τον προσεχή Σεπτέμβριο αρχίζει η… δεύτερη μάχη. Αυτή αφορά τη συμπερίληψη ανάλογης (ενδεχομένως με καλύτερο λεκτικό) τροπολογίας στο σχέδιο της Γερουσίας για τον αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό. Αναμφίβολα, η Αθήνα μπορεί να υπολογίζει στη συμπαράσταση του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος ήδη, μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξε σαφής ότι η Αγκυρα θα έχει «να ανεβεί ένα βουνό». Μετά, τα κείμενα των τροπολογιών θα πρέπει να ενωθούν σε ένα πριν ο αμυντικός προϋπολογισμός εγκριθεί συνολικά από το Κογκρέσο. Αυτά για τους βιαστικούς…

Τα Leopard και η Ελευσίνα

Θέλω να ελπίζω ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα εμφανιστεί προσεκτική σε όσα επιδιώκει να κάνει, σε συνεργασία με τους Γερμανούς, για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard. Το σημειώνω διότι ακούω ότι έχουν αρχίσει να υπάρχουν εσχάτως επαφές με δικηγόρο που είχε δραστηριοποιηθεί στα εξοπλιστικά επί εποχής Τσοχατζόπουλου, ο οποίος είχε αφήσει χείριστες εντυπώσεις από εκείνη την αλήστου μνήμης εποχή για τους ελληνικούς εξοπλισμούς. Οι πηγές μου μού αναφέρουν ότι κάποιοι συνεργάτες του Νίκου Παναγιωτόπουλου δεν τον ενημερώνουν σωστά και δεν τον προστατεύουν. Και αυτό δεν είναι το μόνο θέμα. Ακόμη και στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας», ουδείς από το (στενό) επιτελείο του πρόσεξε τις, τουλάχιστον προβληματικές, ρυθμίσεις που αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό, προς το οποίο η ιδιοκτησία της Ελευσίνας έχει υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 142 εκατ. ευρώ. Στην προσπάθεια του υπουργείου να προωθηθεί η μεταβίβαση στην εταιρεία που διεκδικεί τα Ναυπηγεία, κάποιες ρυθμίσεις μοιάζουν να συνδέουν την αποπληρωμή των χρεών και αποζημιώσεων με την ανάληψη ικανού αριθμού εγχώριων συμβάσεων από την εταιρεία ONEX. Αναρωτιέται κανείς αν οι συγγραφείς του σχεδίου νόμου γνωρίζουν τα βασικά περί ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων. Και αλήθεια, τι γίνεται με εκείνες τις υποσχέσεις της διεκδικούσας εταιρείας περί αμερικανικών επενδύσεων ύψους ως και 100 εκατ. ευρώ από την Development Finance Corporation; Για ποιον λόγο δεν υπάρχει καμία αναφορά στο νομοσχέδιο;

 

Εικόνες και ουσία

Η αγκαλιά του αρμένιου υπουργού Εξωτερικών Αραράτ Μιζρογιάν στον Νίκο Δένδια μετά την ολοκλήρωση των πρόσφατων κοινών τους δηλώσεων στην Αθήνα ήταν δυνατή – σε συμβολισμούς – στιγμή. Πρακτικά, τα πράγματα στις ελληνοαρμενικές σχέσεις είναι κάπως διαφορετικά. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα», η Αθήνα έχει απορρίψει πολλές φορές το αίτημα του Γερεβάν για αναβάθμιση της διμερούς σχέσης σε στρατηγική. Το αίτημα, που επαναδιατυπώθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης, απορρίφθηκε για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων και η έντονη πρόσδεση του Ερεβάν στη Μόσχα. Από τη συγκεκριμένη επίσκεψη μπορεί να συγκρατηθεί κάτι ακόμα: η αναφορά του κ. Δένδια για διευθέτηση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Η Αθήνα επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό και εν γένει άρα και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Σημειώνεται πως όταν το Αζερμπαϊτζάν έγινε δεκτό στον ΟΗΕ ως ανεξάρτητο κράτος, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του περιλαμβάνονταν και οι περιοχές του Καραμπάχ που τότε ήταν κατεχόμενες.

Οι χάρτες του Ν. Παναγιωτόπουλου

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί στο υπουργείο Αμυνας αφορούσε το ταξίδι του Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Ουάσιγκτον. Ο υπουργός μεταφέρει στις αποσκευές του τέσσερις συνολικά χάρτες που θα τους επιδείξει στους Αμερικανούς, ήτοι: τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» του Ερντογάν, τον χάρτη των τουρκικών υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά, τον χάρτη των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου με αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη και εκείνον του Μπαχτσελί που απεικονίζει πολλά νησιά του Αιγαίου αλλά και την Κρήτη ως «τουρκικά εδάφη». Αυτούς θα επιδεικνύει ο υπουργός στις συναντήσεις του, όπως με τον αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν, ή με τους επικεφαλής της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας του Κογκρέσσου και με τα think tanks του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Την Τετάρτη θα βρεθεί στο Τέξας στη γραμμή παραγωγής των F-35 και προτού επιστρέψει στην Αθήνα το προσεχές Σάββατο θα μιλήσει στο Συνέδριο των ΑΧΕΠΑΝΣ.

***

Ο Αγγελος Μπίνης αποχωρεί από τη Διοίκηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) για να αναλάβει καθήκοντα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πόστο σχετικό με τη μετανάστευση. Ωστόσο η αναχώρησή του από τα πάτρια συνέπεσε με τη διόλου κολακευτική έκθεση της ΕΕ για το Κράτος Δικαίου που καταγράφει μικρή πρόοδο της Ελλάδας στο πεδίο της καταπολέμησης της διαφθοράς. Ο κ. Μπίνης ασχολήθηκε προσωπικά με τη δημιουργία και στελέχωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας τα τελευταία τρία χρόνια και θα ήθελε η ΕΕ να καταγράφει μια κάποια πρόοδο στις παθογένειες που εμφανίζει η χώρα μας στο μέτωπο της λειτουργίας των θεσμών και στα ζητήματα της κρατικής διαφθοράς. Αλλά μια Αρχή από μόνη της δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά. Απαιτούνται συλλογικές προσπάθειες. Πληροφορούμαι πως η αντικαταστάτρια του κ. Μπίνη, η επικεφαλής της Μονάδας Επιθεωρήσεων και Ελέγχων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρα Ρογκάκου, είναι εξαιρετικά ρεαλίστρια και εργατική και πως θα παραγάγει αποτελέσματα. Της ευχόμαστε καλή τύχη.

Τι είπε ο Μητσοτάκης στο Ηρώδειο

Στιγμιότυπο από την συζήτηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την κυρία Λίντα Ρότενμπεργκ και τον κ. Τεντ Σαράντος

Τον Αριστοτέλη θα επέλεγε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αν είχε τη δυνατότητα να δειπνήσει με ένα πρόσωπο της αρχαιότητας. Και αν μπορούσε να γίνει θεός, θα ήθελε να είναι ο Ποσειδών. Οσο για το αγαπημένο του emoji, είναι η φατσούλα που κλαίει από τα γέλια. Αυτά τουλάχιστον είπε ο ίδιος στις πιο χαλαρές στιγμές της δημόσιας συζήτησης που είχε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ πάνω στη σκηνή του θεάτρου Ηρώδου Αττικού με τη συνιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Endeavor κυρία Λίντα Ρότενμπεργκ και τον co-CEO και Chief Content Officer της πλατφόρμας Netflix Τεντ Σαράντος. Στόχος της εκδήλωσης που διοργάνωσαν από κοινού η Endeavor Greece (γιορτάζοντας τα 10 χρόνια λειτουργίας της στην Ελλάδα) και η εταιρεία οπτικοακουστικής παραγωγής Faliro House ήταν η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς που έκλεισε με τον αμερικανό ηθοποιό Εντριαν Μπρόντι να απαγγέλλει μια συντομευμένη εκδοχή του Επιτάφιου λόγου του Περικλή στα αγγλικά, ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε τη φιλοσοφία του σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, δηλώνοντας ότι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει καλύτερα τον ούτως ή άλλως ισχυρό επιχειρηματικό πυρήνα που ήδη έχει αφήσει το αποτύπωμά του στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας. Η νέα γενιά ελλήνων επιχειρηματιών στον κλάδο της τεχνολογίας (startups) έχει δημιουργήσει 12.785 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 8.500 στην Ελλάδα το 2021, ενώ έμφαση δόθηκε στην τεράστια συνεισφορά των Ελλήνων της «παθιασμένης με την Ελλάδα» Διασποράς που έχουν δημιουργήσει ένα οικοσύστημα από startups με κεφαλαιοποίηση άνω των 100 δισ. δολαρίων.

***

Πληθαίνουν οι παρενέργειες της πολεμικής, ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας  παλεύει να κλείσει προβλήματα, αλλά καθημερινά αναφύονται νέα. Τις προηγούμενες ημέρες η πίεση για πλειστηριασμούς πολλαπλασιάστηκε από τους services που πλέον διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια. Αναμένουν ότι η επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 θα μεταφερθεί πιθανώς υψηλότερη και στον κύκλο των υπερχρεωμένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αποπληρωμές ακόμη και των ρυθμισμένων δανείων. Οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων απαίτησαν απελευθέρωση των πλειστηριασμών, αλλά καταπώς θρυλείται, ο υπουργός Οικονομικών μετέφερε στους υπευθύνους ότι «δεν πρόκειται να τους επιτρέψει μέχρι τις εκλογές», όποτε αυτές γίνουν. Και εκείνοι φέρονται να του απάντησαν να αναλογιστεί ότι θα χρειαστούν και άλλες τιτλοποιήσεις στο μέλλον και τα χρηματοοικονομικά σχήματα που έσπευσαν να καλύψουν δεν θα είναι τόσο πρόθυμα όταν δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις από τους πωλητές των κόκκινων δανείων. Νέα διλήμματα λοιπόν παντού. Είναι η κρίση τόσο πολυπαραγοντική που δεν αφήνει καμία πτυχή της οικονομικής ζωής ανέγγιχτη.