Σχεδόν 2,5 έτη μετά την εμφάνισή της, η Covid-19 παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της ανακοίνωσης για τον κορωνοϊό.

Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ, που αποτελείται από ανεξάρτητους ειδικούς εμπειρογνώμονες, ανέφερε συγκεκριμένα ότι 1) τα αυξανόμενα κρούσματα, 2) η συνεχιζόμενη εξέλιξη του ιού με νέες μεταλλάξεις, καθώς και 3) η πίεση που ασκεί στις υπηρεσίες υγείας ειδικά σε ορισμένες χώρες σημαίνουν συνολικά ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι έκτακτη για την υγεία παγκοσμίως.

Τα κρούσματα που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ αυξήθηκαν κατά 30% το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι η βελτιωμένη ανοσία του πληθυσμού, κυρίως λόγω των εμβολιασμών, έχει οδηγήσει σε «αποσύνδεση» του αριθμού των κρουσμάτων από τον αριθμό νοσηλειών και θανάτων.

Ο «COVID-19 δεν έχει τελειώσει ακόμη δυστυχώς πουθενά», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Δρ.  Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη μετά την ανακοίνωση. Έκλεισε τονίζοντας ότι «καθώς ο ιός συνεχίζει να μας επιτίθεται, πρέπει κι εμείς να συνεχίσουμε να αμυνόμαστε αποτελεσματικά».