Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ανακοίνωσε την Παρασκευή και επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος για να διαδεχτεί τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και, κατά συνέπεια, στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Ο 42χρονος πρώην υπουργός θεωρείται ένα από τα φαβορί για τη θέση. Την Τρίτη ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση, όπως και ο υπουργός Υγείας, Σάτζιντ Τζάβιντ, έπειτα από ένα νέο σκάνδαλο.

Η παραίτησή τους προκάλεσε τσουνάμι αποχωρήσεων και ο Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε τελικά να παραιτηθεί και ο ίδιος, την Πέμπτη.

«Κάποιος πρέπει να αδράξει αυτή τη στιγμή και να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Γι’ αυτό θα είμαι υποψήφιος για να γίνω ο επόμενος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και ο επόμενος πρωθυπουργός», ανέφερε σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Twitter ο Σουνάκ.

«Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα θα κρίνουν αν η επόμενη γενιά των Βρετανών θα έχει την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον. Αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή με εντιμότητα, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα ή λέμε στον εαυτό μας παραμύθια, που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα για λίγο, αλλά θα αφήσουν τα παιδιά μας σε χειρότερη κατάσταση αύριο;», ανέφερε στη δήλωσή του ο Σουνάκ.

Δεύτερος στις στοιχηματικές ο Σουνάκ

Και πριν από την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, πάντως, οι στοιχηματικές εταιρείες είχαν ήδη αρχίσει να δίνουν τις προβλέψεις τους για το ποιος είναι φαβορί να τον διαδεχθεί.

Το Sky Bet έδινε τα εξής ποσοστά:

  • Πένι Μορντόντ 9/2
  • Ρίσι Σούνακ 9/2
  • Μπεν Γουάλας 6/1
  • Λιζ Τρας 8/1
  • Σατζίντ Τζάβιντ 8/1
  • Ναντίμ Ζαχάουι 9/1
  • Τζέρεμι Χαντ 10/1
  • Τομ Τούγκεντχατ 12/1
  • Μάικλ Γκόουβ 16/1
  • Στιβ Μπέικερ 18/1

Ποιος είναι ο Ρίσι Σουνάκ

Γεννημένος στο Σαουθάμπτον από Ινδούς γονείς, οι οποίοι μετανάστευσαν στην Αγγλία από την Ανατολική Αφρική, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πλέον υποψήφιος για την αρχηγία των Τόρις και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, για μεγάλο χρονικό διάστημα, θεωρούνταν φαβορί για να αντικαταστήσει τον Τζόνσον, ωστόσο, το προφίλ του δέχθηκε πλήγμα από το «Partygate» – έλαβε ειδοποίηση για ποινή ορισμένου χρόνου – και από τη δυνητικά πιο επιζήμια διαμάχη για τις οικονομικές υποθέσεις της οικογένειάς του.

Το επεισόδιο αυτό έστειλε τη δημοτικότητά του σε κατακόρυφη πτώση, αφού είχε χτίσει ένα ισχυρό δημόσιο προφίλ, λόγω των συνεντεύξεων Τύπου που έδωσε για να εξηγήσει τα προγράμματα στήριξης κατά του Covid-19, κερδίζοντας τα εύσημα για την ταχεία δράση του προκειμένου να κρατήσει οικογένειες και επιχειρήσεις στη ζωή.

Ωστόσο, έχει επίσης επικριθεί πρόσφατα για τη βραδύτητά του να βοηθήσει τους ανθρώπους στην κρίση του κόστους ζωής, αλλά και για γκάφες που δείχνουν ότι είναι εκτός πραγματικότητας, όπως η επίδειξη ακριβών προσωπικών αντικειμένων και η κατασκευή πισίνας στην έπαυλή του, στο Γιορκσάιρ.

Εξακολουθεί να έχει ορισμένους υποστηρικτές «στο πίσω κάθισμα», που τον θεωρούν ήρεμο και ατάραχο. Άλλοι όμως πιστεύουν ότι μπορεί να μην θέλει καν την κορυφαία θέση, όσο την επιθυμούν κάποιοι από τον στενό του κύκλο.