Ένα μικρό κομμάτι ενός μικρού νομού της Ελλάδος (της Λακωνίας) είναι η Μάνη. Όμως, βασικά υπουργεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατείχαν την τελευταία τριετία και κατέχουν και σήμερα υπουργοί καταγόμενοι από τη Μάνη. Ευλόγως, λοιπόν, την αποκαλούν «κυβέρνηση Μανιατών» πολλοί συμπατριώτες τους.

Ονόματα: Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Δηλώνει περήφανος για την καταγωγή του. Εκπροσώπησε την κυβέρνηση στον εορτασμό της 17ης Μαρτίου (ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης του 1821) στην Αρεόπολη, από την οποία κατάγεται και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Μανιάτης είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, απώτερος πρόγονος του οποίου ήταν ο θρυλικός κινηματίας και βομβιστής Σκυλακάκης. Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, έχει επίσης καταγωγή από τη Μάνη, όπως και ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος. Το ίδιο ισχύει και για τον πρώην υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο.

Σημειώνεται ότι πέρυσι παρούσα στην Αρεόπολη για τον εορτασμό της έναρξης του Αγώνα ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και πρόπερσι ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Ήταν οι πρώτες επίσημες επισκέψεις ανωτάτων αρχόντων της χώρας στη Μάνη. Είχε προηγηθεί, αρκετά χρόνια ενωρίτερα, επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας, όχι επίσημη όμως. Ήταν ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος, καταγόμενος από το χωριό Οίτυλο της Μάνης, το οποίο επισκέφθηκε και μίλησε με τους κατοίκους του. Πήγε και σε άλλα χωριά, χωρίς να συνοδεύεται από τηλεοπτικές κάμερες ή δημοσιογράφους. Είχε δηλώσει, όμως, επανειλημμένα, ότι καταγόταν από το χωριό αυτό, που διατηρεί το ίδιο όνομα εδώ και 3.000 χρόνια, και είχε αναφερθεί από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και από τον Στράβωνα.

ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ

Υπήρξαν και πρωθυπουργοί Μανιάτες. Κορυφαίος ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, δέκα φορές εκλεγμένος πρωθυπουργός, σε συνολικό διάστημα 7,5 ετών. Άλλος πρωθυπουργός από αυτήν τη λωρίδα της ελληνικής γης ήταν ο εγγονός του ήρωα Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, που είχε σκοτωθεί μαχόμενος μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα του. Επί πρωθυπουργίας Κυριακούλη Μαυρομιχάλη προωθήθηκε και επήλθε η τελική συμφωνία για την απόκτηση του θρυλικού θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ.

Υπήρξαν και υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί Μανιάτες. Από τους νεότερους, ο γεννημένος στο Γύθειο Τζανής Τζανετάκης, γιος αρεοπαγίτη. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ήταν ο Στυλιανός Μαυρομιχάλης (εκ των απογόνων της ιστορικής οικογένειας), που διεξήγαγε άψογα τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου 1963, παρά τα σοβαρά και ποικίλα τότε προβλήματα.

Πολύ κοντά στον Ελευθέριο Βενιζέλο, που είχε γεννηθεί στην Κρήτη, αλλά καταγόταν από τη Λακωνία (Κρεβατάς ήταν το επώνυμο των προγόνων του), ήταν ο αρθρογράφος της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ Γιώργος Φτέρης, που ήταν ανταποκριτής της ίδιας εφημερίδας, επί σειρά ετών, στη Ρώμη και στο Παρίσι, όπου διετέλεσε γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Λογίων και Καλλιτεχνών. Είχε τιμηθεί με τις «ακαδημαϊκές δάφνες» της Σορβόννης το 1930, τον «Ταξιάρχη του Φοίνικος» και το «Χρυσούν Εύσημον της Δημοσιογραφίας». Είχε σπουδάσει νομικά και είχε συνεργαστεί με πολλές άλλες εφημερίδες και περιοδικά.

Το «Φτέρης» ήταν φιλολογικό ψευδώνυμο. Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Τσιμπιδάρος. Πέθανε τον Σεπτέμβριο του 1967. Τον μοιρολόγησαν τότε Μανιάτισσες, με πρώτη την αείμνηστη συγγραφέα Βούλα Δαμιανάκου. Οι πρώτοι πέντε στίχοι:

«Δεν είναι μαύρο σύγνεφο μόν’ είναι μαύρη μπόλια

πάνω στα ξέπλεκα μαλλιά της πικραμένης Μάνης.

Της ήρθε μήνυμα κακό, πως πέθανεν ο Φτέρης.

Επιάσανε το σύθρηνο και τον μοιρολογάνε.

Αγάπησες τα γράμματα και τις σπουδές αητέ μας».

Επιτρέπεται να τελειώσω με τον Κωστή Παλαμά; Έγραψε για τους Μανιάτες στη «Φλογέρα του Βασιλιά»:

«Να τοι οι Μανιάτες!

Κι είναι όπως οι βράχοι του

Και σουβλεροί κι ολόρθοι

Κι ολόγυμνοι κι απάτητοι και ξεμοναχιασμένοι».