Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών του για την αμερικανική οικονομία προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω των πιο επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ωστόσο προέβλεψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποφύγουν «οριακά» μια ύφεση.

Στην ετήσια αξιολόγηση των οικονομικών πολιτικών των ΗΠΑ, το ΔΝΤ είπε ότι αναμένει τώρα το ΑΕΠ των ΗΠΑ να αυξηθεί κατά 2,9% το 2022, σε σύγκριση με την πιο πρόσφατη πρόβλεψή του για 3,7% τον Απρίλιο. Για το 2023, το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο 1,7% από 2,3% και τώρα αναμένει ανάπτυξη στο 0,8% το 2024.

Τον περασμένο Οκτώβριο, πριν από το κύμα COVID-19 που τροφοδοτήθηκε από την παραλλαγή Όμικρον και πολύ πριν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλέσει απότομη άνοδο στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, το ΔΝΤ προέβλεψε ανάπτυξη 5,2% στις ΗΠΑ το 2022.

Στενός ο δρόμος

«Έχουμε συνείδηση ​​ότι υπάρχει στενός δρόμος για να αποφευχθεί η ύφεση στις ΗΠΑ», σχολίασε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σημειώνοντας ότι οι προοπτικές έχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

«Η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία και σημαντικοί κραδασμοί πλήττουν την οικονομία από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και από τα lockdown στην Κίνα», είπε. «Περαιτέρω αρνητικοί κραδασμοί θα έκαναν αναπόφευκτα την κατάσταση πιο δύσκολη».

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι οι συζητήσεις της με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ «δεν άφησαν καμία αμφιβολία ως προς τη δέσμευσή τους να μειώσουν τον πληθωρισμό».

Στη σωστή κατεύθυνση η Fed

Πρόσθεσε επίσης ότι η ευθύνη για την αποκατάσταση του χαμηλού και σταθερού πληθωρισμού ανήκει στη Fed και ότι το Ταμείο θεωρεί την επιθετική μείωση των επιτοκίων ως «τη σωστή πολιτική για να μειωθεί ο πληθωρισμός».

«Πιστεύουμε ότι αυτή η πορεία πολιτικής θα πρέπει να δημιουργήσει μια εκ των προτέρων αυστηροποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών που θα επαναφέρει γρήγορα τον πληθωρισμό στον στόχο. Υποστηρίζουμε επίσης την απόφαση της Fed να μειώσει τον ισολογισμό της», υπογράμμισε.

Μια ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία

Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι η αμερικανική οικονομία έχει σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη από το σοκ της COVID-19. Τα θετικά αποτελέσματα των πρωτοφανών κινήτρων πολιτικής, σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα μιας εξαιρετικά ευέλικτης οικονομίας, ήταν ξεκάθαρα. Μόλις δύο χρόνια μετά το σοκ COVID-19, το ποσοστό ανεργίας και άλλα μέτρα υποχρησιμοποίησης του εργατικού δυναμικού έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του τέλους του 2019 και η παραγωγή είναι κοντά στην προ-πανδημική τάση.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εταιρείες των ΗΠΑ ήταν ανθεκτικά, αν και με τη βοήθεια σημαντικής πολιτικής υποστήριξης. Τα stress tests δείχνουν ότι οι τράπεζες είναι πολύ ρευστοποιημένες και υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αν και η εταιρική μόχλευση είναι υψηλή, οι κίνδυνοι μετριάζονται κάπως από τα αυξημένα ταμειακά αποθέματα ασφαλείας, την επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους και γενικά τους υγιείς δείκτες κάλυψης επιτοκίων» αναφέρει μεταξύ άλλων

Η πρόκληση του πληθωρισμού

Παρά τα θετικά αποτελέσματα που περιγράφονται παραπάνω, πολλοί από τους αρνητικούς κινδύνους που επισημάνθηκαν στην προηγούμενη έκθεση του ΔΝΤ έχουν πλέον πραγματοποιηθεί. Οι περιορισμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας αποδείχθηκαν πιο επίμονοι από ό,τι αναμενόταν και υπάρχουν νέες ανησυχίες που συνδέονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα κινεζικά lockdown.

Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία πληθωρισμού κάτω του στόχου, η ταχεία εξάντληση της χαλάρωσης, οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και οι συνεχείς διαταραχές του παγκόσμιου εφοδιασμού έχουν οδηγήσει σε σημαντική επιτάχυνση του πληθωρισμού. Σε ετήσιους όρους, ο βασικός πληθωρισμός PCE έχει πιθανώς κορυφωθεί, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ο διάμεσος πληθωρισμός PCE συνεχίζει να αυξάνεται υπογραμμίζοντας την ευρεία φύση των πιέσεων στις τιμές. ικά- μέτρα στο μέλλον.

Προοπτικές και Κίνδυνοι

«Με βάση τη διάμεση πρόβλεψη για το επιτόκιο πολιτικής που δημοσιεύθηκε στη συνεδρίαση της FOMC του Ιουνίου, αναμένουμε ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί το 2022-2023, αλλά θα αποφύγει λίγο την ύφεση. Η μείωση του πληθωρισμού και η παροχή σταθερότητας τιμών θα προστατεύσουν τα πραγματικά εισοδήματα και θα συμβάλουν στη διατήρηση της ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι οι σημερινοί αντίθετοι άνεμοι να αποδειχθούν πιο επίμονοι από το αναμενόμενο ή η οικονομία να πληγεί από άλλο αρνητικό σοκ, που θα μετατρέψει την επιβράδυνση σε βραχύβια ύφεση. Η αναμενόμενη επιβράδυνση της ζήτησης στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την απαιτούμενη σύσφιξη των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών, έχει σημαντικές δυνατότητες να επηρεάσει αρνητικά άτομα, επιχειρήσεις και χώρες που έχουν μόχλευση σε δολάρια ΗΠΑ ή/και που αντιμετωπίζουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες».