Δημήτρης Χορν. Το όνομά του θρυλικό, η προσωπικότητά του μοναδική.

Διανοούμενος και συγχρόνως δημοφιλής, αυτός ο ηθοποιός, μια κορυφαία μορφή του ελληνικού θεάτρου αλλά και μια ξεχωριστή περσόνα του κινηματογράφου, σημάδεψε με το έργο του ολόκληρες γενιές και υπήρξε δάσκαλος πολλών κατοπινών συναδέλφων του.

Αν ζούσε σήμερα, ο Δημήτρης Χορν θα ήταν 100 ετών. Οπότε η έκδοση του βιβλίου – λευκώματος “100 χρόνια Δημήτρης Χορν η γοητεία της τελειότητας” από τις εκδόσεις ΛΥΚΟΦΩΣ έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Το 190 σελίδων βιβλίο του Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη είναι μοιρασμένο σε ενδιαφέροντα κεφάλαια που συνοδευόμενα από ένα εξαιρετικά πλούσιο φωτογραφικό υλικό, καλύπτουν όλο το φάσμα της εργασίας του Χορν, από το θέατρο ως το σινεμά αλλά και το ραδιόφωνο.

Υπάρχουν καταθέσεις συνεργατών και συναδέλφων του (ενδεικτικά Μιχάλης Κακογιάννης, Αλέκος Αλεξανδράκης, Ρενα Βλαχοπούλου Ζωζώ Σαπουντζάκη, Μάρω Κοντού) και φυσικά ειδικό κεφάλαιο γύρω από την σχέση του με την ηθοποιό Ελλη Λαμπέτη.

Ο Δ. Χορν δεν έπαιξε πολύ στο σινεμά, όμως όποτε ασχολήθηκε μαζί του το αποτέλεσμα ήταν μικρά ή μεγάλα κινηματογραφικά διαμάντια, από την «Κάλπικη λίρα» και το «Μια ζωή την έχουμε» του Γιώργου Τζαβέλα μέχρι το «Κυριακάτικο ξύπνημα» και το «Κορίτσι με τα μαύρα» του Μιχάλη Κακογιάννη.

Ένα ερώτημα που τίθεται βέβαια, είναι κατά πόσο ξέρουν τον Δημήτρη Χορν, σήμερα, οι νεώτερες γενιές. «Με το βιβλίο του Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη σίγουρα θα τον μάθουν» είπε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη.

Εκτός από την υπουργό Πολιτισμού, στην παρουσίαση μίλησαν επίσης ο εκδότης κ. Αβέρκιος Λουδάρος που στηρίζει βιβλία συνδέσμους του παρελθόντος με το παρόν κοιτάζοντας τον ορίζοντα του μέλλοντος αλλά και η διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης κα Ξένια Καλδάρα που επεσήμανε την σημασία του ΜΙΚ για αυτή την παρουσίαση. Ο Χορν εξάλλου ηταν εκείνος που έδωσε την ευκαιρία στον Μ. Κακογιάννη να σκηνοθετήσει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Κυριακάτικο ξύπνημα» στην οποια πρωταγωνίστησε δίπλα στην Λαμπέτη.

Οσο για τον ίδιο τον συγγραφέα, δημοσιογράφο καθώς επίσης κριτικό κινηματογράφου και θεάτρου, ο κ. Τριανταφυλλίδης μιλησε σύντομα, με πάθος και σεμνότητα για τον ηθοποιό που είχε την τύχη να συναντήσει προσωπικά (η συνέντευξή τους εμπεριέχεται στο βιβλίο).

Μάλιστα, η συγκίνησή του συγγραφέα ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής όταν θυμήθηκε το γεγονός ότι ο θάνατος του ηθοποιού την 16η Ιανουαρίου 1998, συνέπεσε με την ημέρα των δικών του γενεθλίων.