Η προσπάθεια του Χουλουσί Ακάρ να δημιουργήσει εντυπώσεις σε διεθνή fora για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Μιλώντας χθες στη συνάντηση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας άρχισε να ξεδιπλώνει αυτά που -κατά την Άγκυρα- βαραίνουν τη διμερή ατζέντα: Αναφέρθηκε στην «ανάγκη» αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και στην αυθαίρετη σύνδεση με το καθεστώς κυριαρχίας τους, στις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά οι οποίες αποτελούν «απάντηση» σε ελληνικές υπερπτήσεις αλλά και στη δήθεν υποστήριξη της Αθήνας σε «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Όταν ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και βουλευτής της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, απάντησε στον κ. Ακάρ ότι η χώρα του που είναι κατοχική δύναμη στη Κύπρο, απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα (casus belli) και πραγματοποιεί χωρίς λόγο υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών δεν δικαιούται να ομιλεί, ο τούρκος αξιωματούχος εξοργίστηκε και ξεκίνησε ένα μπαράζ τοποθετήσεων μεταξύ τους.

Στις τουρκικές αιτιάσεις απήντησε και ο Μάνος Βολουδάκης (βουλευτής ΝΔ Χανίων) ενώ το λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και άλλοτε υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος. Εκείνη τη στιγμή ο Ακάρ είπε ότι «πολλοί Έλληνες μίλησαν σήμερα», ισχυρίστηκε ότι πρέπει να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες και αποχώρησε από το πάνελ. Τότε, ο κ. Λοβέρδος φώναξε στον Ακάρ «we don’t thank you» (δεν σας ευχαριστούμε) με τον δεύτερο να εξοργίζεται ακόμα περισσότερο και να απαντά μια στα αγγλικά και μια στα τούρκικα.

«H Τουρκία επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το event και να το καταστήσει ελληνοτουρκικό» σημείωναν στο «Βήμα» ορισμένοι εκ των Ελλήνων βουλευτών, οι οποίοι τόνιζαν ότι η τουρκική προκλητική ενέργεια ήταν προσχεδιασμένη. Πάντως, λόγω της μεγάλης έντασης που επικρατεί στα Ελληνοτουρκικά αλλά και δεδομένου ότι η συζήτηση διεξάγονταν σε νατοϊκό πλαίσιο, τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας είχαν συμφωνήσει να είναι προσεκτικά και να μην υψώσουν τους τόνους. Αυτό, ωστόσο, μετά την επιτιδημευμένη ενέργεια του κ. Ακάρ κατέστη ανέφικτο.

«Σήμερα (σ.σ. χθες) στη Κωνσταντινούπολη δώσαμε μια κατηγορηματική απάντηση στην επιθετικότητα της Τουρκίας» δήλωσε (MEGA) ο κ. Λοβέρδος, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη,  τόνισε ότι η Τουρκία «απειλεί τα ελληνικά νησιά» και πως οι κατηγορίες για αποστρατιωτικοποίησή τους «είναι απαράδεκτες».

Έμπειροι παρατηρητές των Ελληνοτουρκικών σημειώναν ότι το παραπάνω περιστατικό εντάσσεται στη στοχευμένη προσπάθεια της Άγκυρας να δείξει «θυμωμένη και αποφασισμένη» απέναντι στην Αθήνα, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να θεμελιώσει το αναθεωρητικό της αφήγημα ως κυρίαρχο.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, αλλά έχει και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται διά της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς το διεθνές δίκαιο» δήλωσε χθες (ΕΡΤ) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ΑΟΖ και ο Στόλτενμπεργκ
Την άποψη ότι η Τουρκία πρέπει να προβεί άμεσα σε μονομερή οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και κυβερνητικός εταίρος του ΑΚP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ προέτρεψε Αθήνα και Άγκυρα «να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και αποχή από κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση, ενώ χαρακτήρισε τα τουρκικά προσκόμματα στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ως «εύλογες ανησυχίες που πρέπει να λάβουν όλοι οι υπόψη».