Με έναν άξονα που συνίσταται σε «ψυχραιμία – απάντηση – διεθνοποίηση» η Ελλάδα αντιμετωπίζει την αυξημένη τουρκική επιθετικότητα του τελευταίου διαστήματος. Στην Αθήνα είναι σαφές ότι ο δρόμος της κλιμάκωσης που επέλεξε η Άγκυρα (ρητορικά αλλά κυρίως επί του πεδίου) ενδέχεται να ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» κατακρημνίζοντας τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, και γι’ αυτό, με αιχμή του δόρατος τον τριπλό άξονα, επιχειρείται η ανάσχεση της. Πάντως, αν και οι προβλέψεις είναι δύσκολες, ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι επίκειται ένα δύσκολο για τα Ελληνοτουρκικά θέρος, ωστόσο όχι αντίστοιχο του 2020, όταν οι δύο χώρες έφτασαν στο… παρά ένα της σύρραξης.

«Δεν παρασυρόμαστε από αυτήν την έξαρση της ρητορικής, ούτε από την έξαρση των προκλητικών ενεργειών. Αντιδρούμε πάντα με ψυχραιμία, αλλά δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα» τόνισε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου. Σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών δεν αναλώνονται στο που οφείλεται η στάση της γειτονικής χώρας (όπως το σύνηθες επιχείρημα περί «εσωτερικής κατανάλωσης») αλλά εστιάζουν σε αυτή καθ’ αυτήν την επιθετική συμπεριφορά εναντίον της Ελλάδας. «Η τουρκική παραβατικότητα η οποία εντάσσεται στο γενικότερο πνεύμα αναθεωρητισμού και νεο-οθωμανισμού που χαρακτηρίζει την τουρκική στάση το τελευταίο διάστημα τεκμηριώνει απόλυτα τα ελληνικά επιχειρήματα» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Διεθνοποίηση και γερμανική κατανόηση
Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει η άποψη ότι η ελληνική απαντητική επιστολή της 25ης Μαΐου προς τα Ηνωμένα Έθνη, με την οποία η Αθήνα απαντά σε εκείνη του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου Φεριντούν Σινιρλίογλου της 30ής Σεπτεμβρίου 2021 που επιχειρεί να συνδέσει το καθεστώς της κυριαρχίας των νησιών με την στρατιωτικοποίηση τους, ήρθε στον κατάλληλο χρονισμό παρά τις εσωτερικές αιτιάσεις για την οκτάμηνη καθυστέρηση.

«Με ξεκάθαρα νομικά επιχειρήματα, αποδομούμε, ένα προς ένα, τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς» λένε στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ την ίδια στιγμή κατά τις διεθνείς τους επαφές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών αναδεικνύουν το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας. Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης τόσο στη συνάντηση του με τον Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ όσο και προ λίγων ημερών με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς παρουσίασε χάρτες του αναθεωρητικού – επεκτακτικού ιδεολογήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» και υπερτόνισε το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων και υπερπτήσεων προκάλεσε οργή στην Άγκυρα.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς, περιέγραφαν αρμόδιες πηγές στο «Βήμα», ο πρωθυπουργός έθεσε πολύ εύγλωττα και με καθαρό τρόπο τα συγκεκριμένα ζητήματα στον συνομιλητή του, ο οποίος φάνηκε να έχει μεγαλύτερη κατανόηση και ενδιαφέρον επ’ αυτών από ότι η προκάτοχος του, Άνγκελα Μέρκελ. Το καλό κλίμα της συνάντησης των δύο ηγετών και η «κατανόηση» του Βερολίνου αποτυπώθηκε στη χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου της γερμανικής καγκελαρίας ο οποίος ανέφερε ότι «δεν γίνεται ανεκτό από τη γερμανική κυβέρνηση να αμφισβητείται η ακεραιότητα της Ελλάδας», σημειώνοντας ότι τα προβλήματα «πρέπει να λύνονται με διάλογο και στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου». Ταυτόχρονα, καταδικάστηκαν οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η προσεχής επίσκεψης της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, στην Αθήνα (9 Ιουνίου) αποκτά επιπλέον ενδιαφέρον.

Τουρκική ενόχληση, Ελληνική απάντηση
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να καταδικάσει ως αβάσιμες τις δηλώσεις της γερμανικής καγκελαρίας, υποστηρίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο να πέφτει η Γερμανία στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία της χώρας μας». «Αν υπάρχει ένας παράγοντας που απειλεί την κυριαρχία, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα του γείτονά του, αυτός είναι η Ελλάδα» προσθέτει η ανακοίνωση, η οποία αφού αναφέρεται στον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών ζητά από το Βερολίνο… «να καλέσει την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες».

«Οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι γνωστές και αποδεκτές από τους εταίρους και συμμάχους μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον ρόλο της χώρας μας ως πόλο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή» απάντησαν διπλωματικές πηγές στις τουρκικές αιτιάσεις.

Παρέμβαση Καραμανλή
Εν τω μεταξύ, τα Ελληνοτουρκικά βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής δημόσιας παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος χαρακτήρισε αναθεωρητική τη γειτονική χώρα υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ορθή και ολοκληρωμένη ανάγνωση της στρατηγικής της. «Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται ειρήνη. Οι εκπτώσεις εντείνουν τη βουλιμία και των επεκτατισμό των γειτόνων» σημείωσε ο κ. Καραμανλής, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία «επιδιώκει να ανατρέψει συνολικά το status quo με απώτερο στόχο την ηγεμονία στην περιοχή».